08.11.2009 - 00:46 | Son Güncellenme:
ESENGÜL METİN
Dedektiflik şirketleri son yıllarda hayatımıza girdi. Daha çok cinayet ve boşanma gibi vakalarda delil toplarken görmeye alıştık. Ancak kriz bu şirketlerin iş alanlarında da değişiklik yarattı. Özel Dedektifler Derneği (ÖDD) Başkanı İsmail Yetimoğlu, krizle beraber hizmet verdikleri kişi sayısında önemli bir değişiklik olmadığı halde, şirket sayısında yüzde 60'a varan oranlarda artış olduğunu söyledi.
Yetimoğlu'nun verdiği bilgiye göre, şimdi gelen talepler arasında ağırlıklı olarak şunlar var: Piyasayı dolandırıp kaçanlar, 'Battım' dedikten sonra paravan şirketle iş yapmaya devam edenler, bir de yönetici hatta CEO'sunu "rakip şirkete çalışıyor” diyerek takip ettirenler.
'Yabancılar yaptırıyor'
Son dönemlerde CEO'larını izleten ve araştırılmasını isteyen şirketler olduğunu belirten Yetimoğlu, yaptıkları araştırmalarla yöneticinin rakip firmayla ilişkisinin olup olmadığı ya da kendi ve yakınlarının çıkarları için şirketi zarara uğratıp uğratmadığı konularında şirketlere raporlar sunduklarını belirtti. Yetimoğlu, "Genelde bu tür araştırmaları yabancı şirketler talep ediyor" diye konuştu.
Haftada sekiz başvuru
ADT Özel Dedektiflik Bürosu Sahibi Tamer Gür de son dönemde pek çok şirketin işe alacakları yöneticilerin CV'lerini inceletmek istediğini söyledi. Gür, "İş görüşmesi sırasında verdikleri bilgiler ve belgeler doğru mu, ona bakıyoruz" dedi.
Gazetecilikten ayrıldıktan sonra Esay Dedektiflik Bürosu'nu kuran Esen Yücel, en fazla piyasayı dolandırıp kaçan şirket sahiplerinin bulunması konusunda başvuru aldıklarını söyledi.
İşlerinin son aylarda arttığını belirten Yücel, "Eskiden haftada 4 ticari davaya bakardık. Şimdilerde 8 ticari davaya bakıyoruz. Eskiden daha sık boşanma davaları gelirdi" diye konuştu.
Sahte ürün tespiti 50 bin doları buluyor
Özel Dedektifler Derneği Başkanı İsmail Yetimoğlu'nun verdiği bilgiye göre, basit bir CV araştırması 3 bin liradan başlıyor. Bir ya da iki hafta süren alacak davalarının fiyatları 4 bin lira ile 10 bin lira arasında. CEO'sunu araştırmak isteyen bir şirket 30 bin doları gözden çıkarıyor. En pahalı hizmet sahte ürün tespiti, 50 bin doları buluyor. Bayi incelemesi 4 bin liradan başlıyor. Bu inceleme de bir şirketin bayisinin, başka marka ürün satıp satmadığını tespit amacıyla yapılıyor.