Ekonomi 3600 ek göstergenin detayları bugün belli oluyor

3600 ek göstergenin detayları bugün belli oluyor

06.06.2022 - 07:59 | Son Güncellenme:

Tüm memur ve memur emeklilerini kapsayacak 3600 ek gösterge düzenlemesinin hazırlıkları tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü Kabine Toplantısı'nın ardından yapacağı Millete Sesleniş konuşmasında bu hazırlığı detaylarıyla açıklayacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki bir otelde düzenlenen AK Parti 30'uncu İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında konuştu.

Uzunca bir süredir, çalışan ve emekli memurlarla ilgili 3600 ek gösterge hazırlığı yürüttüklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, nihayet bu çalışmayı tamamladıklarını ve Meclisin takdirine sunma safhasına getirdiklerini açıkladı.

Erdoğan, "Kabine Toplantımızın ardından yapacağımız Millete Sesleniş konuşmamızda bu hazırlığı detaylarıyla anlatacağım. Bugün burada sadece daha önce söz verdiğimiz 4 meslek grubunu değil 5 milyonu aşkın memurumuzun ve emeklilerin tamamını ilgilendiren bir formülle bu meseleyi çözdüğümüzün müjdesini paylaşmak istiyorum" sözlerini kullandı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili canlı yayınında açıklamalarda bulunan CNN Türk Muhabiri Arda Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Kabine toplantısı saat 14.00’te başlayacak. 5 milyonun üzerinde memur ve emekliyi ilgilendiren karar Kabine toplantısının ardından net bir şekilde açıklanacak. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek göstergenin tamamlandığını, 4 meslek grubu üzerinde sınırlı olmayacağını, geniş bir perspektif üzerinde olacağını söyledi.

Bizim ulaştığımız kaynaklarda 5 milyonluk rakamla ilgili şunu söylediler. İlk çeyrekte vergi gelirlerinin yüzde 450 oranında arttığını söylediler. Elde edilen vergi gelirlerinin çalışanlarla paylaşılacağının altını çizdiler. Ayrıca 3600 ek gösterge maliyetinin ise 80-100 milyon lira bandının altında olacağını ifade ettiler. Emekli olan memurlar olacak mı? Her yıl memurların yüzde 3’ü emekli oluyor. Ek göstergenin çıkmasıyla birlikte bu oranın yüzde 10’a kadar yükselebileceğini ifade etti kaynaklar.

3600 ile birlikte enflasyon da hükümetin önemli gündem maddelerinden birisi. Enflasyon oranını düşürülmesi için memur ve emeklilere hangi oranda zam yapılacak. Gündemde ücret artışları da olacak.

Dış alana gelecek olursak Ukrayna limanlarında bekleyen 20 milyonluk tahıldan bahsediliyor. Bu tahılın güvenli şekilde dünya pazarına ulaştırılması için Türkiye’nin de içinde bulunduğu 4’lü mekanizma öngörülüyor. Ukrayna, Rusya, BM ve Türkiye’nin çözüm bulması bekleniyor. İstanbul’da bir toplantı yapılacak. Kabine toplantısında bu hazırlıklar ele alınacak."

Haberin Devamı

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, kamu görevlilerinin çalışırken maaşlarını, emekli olduklarında ikramiye ve aylıklarını belirleyen en önemli kalemlerden biri.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge yükseldikçe emekli aylığı ve emekli ikramiyesi rakamı da yükseliyor.