Ekonomi ‘4.5G’de gücümüzü fiberle göstereceğiz’

‘4.5G’de gücümüzü fiberle göstereceğiz’

30.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, “81 ilimizde 4.5G baz istasyonlarını saran fiber ağa sahibiz. 4.5G’deki farkımızı fiber gücümüzle göstereceğiz. Fibere bağlı baz oranımız yüzde 70” dedi

‘4.5G’de gücümüzü fiberle göstereceğiz’

Türk Telekom, en hızlı 4.5G’nin hızını ‘Giga’ uygulamasıyla üçe katlamayı hedefliyor. Türk Telekom ve Güney Koreli Korea Telecom arasındaki işbirliği sonrasında 1 Nisan’da uygulamaya girecek olan ‘Giga 4.5G’ ile mobil cihazlarda 1 gigabit’lik hızları görebilmek mümkün olacak. ‘Giga 4.5G’ teknolojisini kullanabilmek için uygun donanıma sahip cep telefonuna bir yazılımı bir defalık indirmek gerekiyor. Bu yazılım kurulduktan sonra 4.5G kapsamı alanında bulunan Wi-Fi noktalarında kullanılabilecek.
İlk olarak İspanya Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) bu teknolojiyi tanıtan Türk Telekom, bu kez de 4.5G öncesinde Türkiye’de lansmanını yaptı.
Aynı anda 81 ilde
Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, Wi-Fi ve 4.5G altyapılarını birleştiren ‘Giga 4.5G’ teknolojisini Türkiye’de, 1 Nisan itibariyle sunmaya başlayacaklarını belirterek, “Mobilde saniyede 1 gigabit hızını, 81 ilde aynı anda sunacağız. Giga 4.5G, en hızlı 4.5G’den 3 kat daha hızlı” dedi.
Giga 4.5G teknolojisinin fiber altyapıyla mümkün olabileceğini dile getiren Aslan, “Gigabit hızında mobil iletişim devrini başlatmaktan, 5G’nin vaat ettiği hızları bugünden Türkiye ile tanıştırmaktan gurur duyuyoruz. Bu, bugüne kadar altyapıya yaptığımız yatırımın da bir sonucu. Sadece 4.5G’nin temelini oluşturan fiber altyapıya odaklanmakla kalmadık, bu hizmeti en iyi şekilde tüketicilerle buluşturacak üst yapıya da yatırım yaptı. Müzik platformu Türk Telekom Müzik’i, dijital oyun platformu Playstore’u ve münhasır TV içerikleri ile Tivibu hizmetlerini de sunduk. Türk Telekom müşterileri, altyapının gücü ve Giga 4.5G teknolojisiyle, iletişim ve eğlence ihtiyaçlarına, istedikleri yerden istedikleri zaman en yüksek hız ve kapasite deneyimi ile ulaşabilecekler” diye konuştu.

‘4.5G’de gücümüzü fiberle göstereceğiz’

Rami Aslan, 4.5G hizmetlerinde spektrumun önemine de dikkat çekerek, onun kadar önemli bir diğer unsurun da fiber altyapı olduğunu vurguladı. Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “4.5G baz istasyonlarını 81 ilde çepeçevre saran fiber ağa sahibiz. 213 bin kilometrelik ağımız var. Bu avantajımızı abonelerimize yüksek hız ve yüksek veri indirme ve yükleme kapasitesi sunarak yansıtacağız. 4.5G’deki farkımızı fiber gücümüzle göstereceğiz. İlk günden itibaren kullanıcılar güçlü 4.5G’nin farkını görecekler. Sadece en yüksek hıza değil, en yüksek kapasiteye de bizim müşterilerimiz sahip olacak. Türkiye’nin her yerinde fiberi olan tek telekomuz. 4.5G’de konuşulan hızları verebilmek için fiber altyapısına da sahip olmak lazım.”
‘Avrupa’dan daha iyi’
Aslan, fiber uyumlu baz istasyonlarının sayılarının her geçen gün arttığını da aktararak, “Avrupa’da fiberle bağlı baz istasyonlarının toplam baz istasyonuna oranı yüzde 20. Bizim birinci günde bu seviyemiz yüzde 70 olacak. Avrupa’nın hızı bize göre oldukça düşük. Türk Telekom müşterilerinin yaşayacağı 4.5G deneyimi Avrupa’dan daha iyi olacak” dedi.

Haberin Devamı

2.5 milyon abone yüksek hıza hazır
Rami Aslan, kendi ağlarında yer alan telefonların ne kadarının 4.5G’ye hazır olduğu konusundaki soruyu da, “Sektör ortalamasının yüzde 10 önündeyiz. Her geçen dakika yeni müşteriler 4.5G uyumlu sim karta geçiş ya da telefon alımlarına devam ediyor. Tam hesaplamaların ay sonuna doğru netleşmesi bekleniyor. Ancak şu anda için 2-2.5 milyon civarında abone bu hıza erişecek durumda” dedi.