Ekonomi 400 bin TL'lik akıllı traktör uydu sinyaliyle tarla sürüyor

400 bin TL'lik akıllı traktör uydu sinyaliyle tarla sürüyor

15.09.2011 - 16:52 | Son Güncellenme:

BURSA’da açılan tarım fuarında sergilenen traktörler arasında özellikleri ve yaklaşık 400 bin TL’lik fiyatıyla öne çıkan ’Akıllı traktör’ ilgi odağı oldu. Kabininde klima ve CD çalar bulunan traktör uydu destekli sistemi ile tarlayı otomatik olarak sürebiliyor.

400 bin TLlik akıllı traktör uydu sinyaliyle tarla sürüyor

Bursa’da bu yıl 9’ncusu açılan, ’Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’ (BURTARIM) ile Bursa 4’üncü Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı’ndaki Türk Traktör standı büyük ilgi görüyor. Fuarda sergilenen yaklaşık 400 bin TL’lik traktör ilgi odağı oldu. Türk Traktör Pazarlama Müdürü Alper Berberoğlu, kabini içerisinde, klima ve CD çaların standart olarak bulunduğ traktörün, tam otomatik olarak çalıştığını bu sayede çiftçilerin tarlada zorluk çekmediğini söyledi. Traktörün motor güçlerinin 260 beygirden başlayarak 340 beygir gücüne kadar çıktığını açıklayan Berberoğlu, şöyle dedi: "Bunlar oldukça donanımlı traktörler. Tam otomatik olarak çalışırlar. Sürücü tarlada veya yolda çalışırken hiçbir şekilde vites değiştirmesine gerek kalmıyor. Kabin içerisinde klima ve cd çalar standart olarak bulunmakta. Ayrıca kabin süspansiyonu olarak adlandırdığımız üstün özellik sayesinde çiftçi gayet rahat bir şekilde çalışmasını sürdürmekte. Bu traktörün 10 tona varan hidrolik kaldırma kapasitesi var." Traktör fiyatının 210 bin dolar olduğunu belirten Berberoğlu, bu fiyatın ilk bakışta yüksek göründüğünü ancak, ortaya koyduğu performansa bakımında 80 beygirlik üç traktörün yaptığı işi aynı zamanda yaptığını bildirdi.

UYDU DESTEKLİ DÜMENLEME SİSTEMİ

Haberin Devamı

Traktörün en önemli özelliklerinden birinin, uydu destekli dümenleme sistemi olduğunu anlatan Berberoğlu, şöyle dedi: "Sürücü tarlada çalışırken uydudan alınan sinyaller ile traktörün pozisyonu belirlenir ve gitmesi gereken çizgi üzerinde sistem kendisi otomatik olarak hareket eder. Yani operatör hiçbir şekilde direksiyon simidine müdahale etmeden traktörün otomatik dümenleme yapabilmesi mümkündür. Hassasiyeti çok yüksek olan bu sistem Türkiye’de yeni. Traktörün gitmesi gereken çizgi üzerinde sapma yapma ihtimali sadece 2.5 santimetre. Dolayısıyla çok hassas bir şekilde çalışmanız mümkün." Türk Traktör Pazarlama Müdürü Alper Berber, sistemin çalışmasını ise şöyle anlattı: "Operatör traktörle daha önce bir yol çiziyor. Traktör bu yolu kendi hafızasına alıyor. Daha sonra uydudan aldığı sinyaller ile bir sonraki sıraları otomatik olarak kendisi belirliyor. Bu belirlenen sıralar üzerinde daha sonra operatörün hiçbir şekilde müdahale etmesine gerek kalmaksızın sistem dümenlemeyi tamamen otomatik olarak kendisi yapıyor. Böylece operatör kabin içerisinde sadece kontrol amaçlı olarak bulunuyor." Fuara gelen çiftçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını dile getiren Berberoğlu yaklaşık 400 bin TL’lik akıllı traktörlerden şu ana kadar 2 adet sattıklarını belirtti.