Ekonomi65 milyon insana havada yemek yediriyor

65 milyon insana havada yemek yediriyor

12.10.2010 - 11:03 | Son Güncellenme:

.

65 milyon insana havada yemek yediriyor

Do&Co’nun sahibi Attila Doğudan, dünyada Türkiye’nin damak büyükelçisi olduklarını vurgulayarak, senede 65 milyon insana uçakta yemek hizmeti verdiklerini kaydetti. Doğudan, kimsenin uçağa yemek yemek için binmediğini bu nedenle aslında eğlence sattıklarını belirterek, "Bizim vazifemiz müşterimizi tatmin etmek, müşteri problemlerini çözmek" dedi.

Anadolu Jet, Ankara?Viyana direkt hattının tanıtımı için Viyana’ya bir basın gezisi düzenledi. Burada Do&Co’nun sahibi, aynı zamanda Turkish Do&Co adını taşıyan şirketinde yüzde 50 ortağı olan Attila Doğudan şirketin şu ana kadar geldiği noktadan ve gelecek planları hakkında bilgi verdi. 3 kişiyle açtıkları şarküteri dükkanından bu gün yıllık 550 milyon dolar ciro yapan bir şirket dönüştüklerini kaydeden Doğudan, "Kimse uçağa yemek yemek için binmiyor. Eninde sonunda yemek satıyoruz ama eğlence satıyoruz aslında. Böyle bir sitemi yaratmak kültürümüzden geliyor. Her şeyimiz çalışan insanların kalite ve kültüründen kaynaklanıyor. Bizim vazifemiz müşterimizi tatmin etmek, müşteri problemlerini çözmek" ifadelerini kullandı. Gelinen başarının arkasında kalitenin ve detay hakimiyetinin olduğunu söyleyen Doğudan, "Bizde hiçbir zaman hayır kelimesi yoktur" dedi. Avusturya’da eski Formula 1 sürücüsünün uçaklarına yaptığı ikramla yola çıktıklarını anlatan Doğudan, "Böyle yeni bir şeyler geldiği zamanda çok seviniyoruz. O gün çantalarla 2 bin kişinin yemeğini buradan orya götürdük, derken bütün dünyada 19 yarıştan 16’sını biz yapıyoruz. 15 kişilik akşam yemekleri veriyorduk, şu an dünyada 5 bin kişiyiz" diye konuştu.

60’dan fazla havayoluna, bin 200’den de fazla günlük uçağa hizmet verdiklerinin bilgisini veren Doğudan, "Toplam senede 60-65 milyon uçan insan yemek yiyor. Diğer uçak dışındaki restoranlarımızı da dahil edersek 80 milyon kişiye yemek veriyoruz. 80 milyon kişiye donmuş yemek vermek basittir ama biz ev yemeği gibi taze ürünle yemek yapıyoruz. Hikaye bu. Her zaman yıkanıyor, soyuluyor kesiliyor, kesilmiş donmuş şekilde bir domates gelmiyor" ifadelerini kullandı. Doğudan, 18 ülkeden 2 bin 500 aşçının çalıştığını belirterek, günde 400-650 uçuş sayısının olduğunu kaydetti. Doğudan bu işin en büyük zorluğunun her gün aynı kaliteyi sunmak olduğunu söyledi.

-TÜRKİYE’NİN DAMAK BÜYÜKELÇİSİYİZ-

Haberin Devamı

Atilla Doğudan, "Türkiye’nin damak büyükelçisiyiz dünyada. Hikaye budur. Orda kokusunu, tadını almak, zevk almak Türkiye’nin dünyada reklamını yapmak demek. Her ülkede kaliteyi yakalamak zorundayız" dedi.

Doğudan, Türkiye’de gerçekleştirdikleri eğitimle birlikte her gün sabah 7’den gece 11’e kadar 250 kişinin mimarların yaptığı uçak koridorunda eğitim aldıklarını aktardı. Verilen eğitim sayesinde bir sene içinde servis kalitelerinin bir kademe daha artacağını ifade eden Doğudan, "Birebir mutfaklarımız var ve her tarafta kameralarımız var. Uçağın kapısı kapanıyor, eğitim yapıyor. Sonra insanlar hem kendilerini hem başkalarını görüyor. Orda yavaş yavaş yanlış olan teknikler yok oluyor" diye konuştu.

-BORÇ ALMADAN KENDİ PARAMIZLA BÜYÜDÜK-

Haberin Devamı

1998’de Avusturya’da borsaya açıldıklarını söyleyen Doğudan, "Çünkü bizim düşünce tarzımız borç olmadan kendi paramızla dünyada büyümek. Borsadan aldığımız paralarla 19 yerde mutfaklar kurduk. Kazandık aldık, kazandık aldık" dedi.

-KRİZDE EN ÇOK BİZ BÜYÜDÜK-

Ekonomik krizde büyümeye devam ettiklerini anlatan Doğudan, 25 seneden beri devamlı kar yaptıklarını söyledi. Doğudan, "Aslında karımız küçüktür ama devamlı kar yapmışızdır. Yüzde 5’ten fazla karımız yoktur. Ancak kötü dönemlerde iş yapıyoruz. Önemli olan o. Kötü dönemde müşteri akışı anormal. Geçen seni buraya gelen müşteri sayısı kimsede yoktu. En kötü dönemde en çok müşteri kapan şirket olduk. Kriz döneminde çok müşteri kazandık" şeklinde konuştu.

-UÇAN AŞÇI SAYISI 200’E ÇIKACAK-

Şu anda Türkiye’de 60’a yakın uçan aşçını olduğunu belirten Doğudan, seneye bu rakamın 200’e çıkacağını kaydetti. Uçan aşçıların yalnız kıyafet giymediğini söyleyen Doğudan, "Bütün uzun hatlarda uçan aşçımız var. Neden uçan aşçı koyuyoruz, çünkü servis açından yemeğin nasıl getirileceğini, nasıl kesileceğini, ne kadar yağ konulacağını müşterinin o andaki isteklerini karşılayabiliyor. Oradaki arkadaşlarla bir takım oluyorlar, işleri profesyonel bir şekilde yürütüyorlar, böylece kabinde çalışan arkadaşlarda çok daha fazla yolcuyla ilgilenebiliyor. Türkiye’de eğitiliyorlar, böylece dünyaya açılıyorlar" ifadelerini kullandı.

-19 MUTFAĞIMIZ VAR-

Haberin Devamı

19 tane mutfağın 3 tane lojistik merkezin bulunduğunu söyleyen Doğudan, Amerika, Almanya, Avusturya, İtalya, İngiltere, Malta ve Türkiye’nin devamlı iş yaptıkları ülke olduğunu belirtti. Türkiye’nin en büyük Pazar olduğunu belirten Doğudan, Türkiye’nin 9 noktasında devamlı iş yaptıklarını kaydetti.

-İSTANBUL’DA BUTİK OTEL YAPACAĞIZ-

Doğudan ayrıca THY Do&Co’nun tarihi Hatice ve Fehime Sultan yalılarının 25 yıllık kira hakkını aldıklarını belirterek, şirketin yalıları butik otel ve restoran olarak değerlendireceğini kaydetti

KEŞFETYENİ
Şampiyonluk polemiği! Usta sanatçı özrünü kabul etmedi
Şampiyonluk polemiği! Usta sanatçı özrünü kabul etmedi

Cadde | 19.06.2025 - 07:57

Coşkun Sabah, Galatasaray’ın şampiyonluk kutlamaları nedeniyle polemik yaşadığı İrem Derici’nin özrünü kabul etmedi.

Yazarlar