Ekonomi Akaryakıta ÖTV zammı

Akaryakıta ÖTV zammı

21.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’ler arttı. Dün yürürlüğe giren karara göre benzinde 55 kuruş, motorinde 67 kuruş, LPG’de 35 kuruşluk ÖTV zammı pompaya yansıyacak.

Akaryakıta ÖTV zammı

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Akaryakıtlardan alınan ÖTV, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla artırıldı. Karara göre dün itibarıyla geçerli olmak üzere benzinden alınan ÖTV 55 kuruş, motorinden alınan ÖTV 67 kuruş, LPG’den alınan ÖTV 35 kuruş artırıldı. Buna göre 95 oktanlı kurşunsuz benzindeki ÖTV 1.3313 TL/lt, 98 oktan kurşunsuz benzinde ÖTV 1.5836 TL/lt oldu. Motorinde ÖTV 1.2931 TL/lt olarak belirlenirken, otogazda ÖTV 0.8107 TL/kg oldu. Zam oranları yüzde 54 ile yüzde 188 arasında değişti. Son artışla yaklaşık olarak, İstanbul’da benzin fiyatı 7 lira 70 kuruşa, motorin 7 lira 20 kuruşa yükseldi. Ankara ve İzmir’de ise benzin fiyatı ortalama 7 lira 80 kuruş olurken, motorin ise 7 lira 27 kuruşa ulaştı.

Haberin Devamı

Tavan fiyattan sonra

Karar, EPDK’nın 18 Mart’ta yürürlüğe giren tavan fiyat uygulamasının sona ermesinin ardından geldi. Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının 19 Mayıs saat 00.00 itibarıyla sona ermesinin ardından, pompaya fiyatlarını sabit tutmaya yönelik uygulama ortadan kalkmış oldu. Pompa fiyatının ÖTV indirimiyle dengede tutulduğu iki ayda, devletin benzinde litre başına 1 lira 66 kuruş, motorinde ise 1 lira 33 kuruşluk ÖTV alacağı oluşmuştu.

Makas açıldı

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Milliyet’e yaptığı açıklamada, düzenlemeyle vergide bir miktar makas açıldığını belirterek, “Bu biraz alan yarattı. Biraz daha marj olsun isteniyordu. Buraz kendilerini rahatlatmış oldular” diye konuştu. İlerde olası bir ihtiyaç halinde ÖTV’yi indirebilmek için imkan yaratıldığına işaret eden Aktaş, kısa vadede yeni bir ÖTV zammının ise olası görünmediğini kaydetti. Aktaş, “Yeni bir üst limite gelirse olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Enflasyonda zirvede

Akaryakıt fiyatlarında ÖTV kaynaklı artışın, tüketici fiyatları üzerinden enflasyon rakamlarını da etkilemesi bekleniyor. Tüketici fiyat endeksi, geçtiğimiz nisan ayında, bir önceki aya göre yüzde 1.68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.14 artmıştı. Harcama gruplarına göre, enflasyon artışında yüzde 29.31’lik yükselişle ulaştırma zirvede yer almıştı.