Ekonomi Akkuyu nükleer santrali için hedef 29 Ekim 2024

Akkuyu nükleer santrali için hedef 29 Ekim 2024

06.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santralinin ilk reaktörünün devreye alınması için 29 Ekim 2024’ü hedeflediklerini bildirdi.

Akkuyu nükleer santrali için hedef 29 Ekim 2024

Bayraktar, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, Irak - Türkiye petrol boru hattının operasyona hazır hale geldiğini belirterek, “Gelecek petrolü sevk etmeye her an hazır durumda bekliyoruz” dedi. İsrail gazının bir kısmının Türkiye’de, bir kısmının da Avrupa’ya gitmesinin gündeme geldiğini ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kasım ayı içerisinde planladığımız İsrail ziyaretiyle, hem muhataplarımızla yüz yüze oturarak müzakere etmemiz hem de bu konuda çalışan şirketlerle bir araya gelmemiz noktasında bir niyet ortaya kondu. Türkiye artık gazı alan, tedarik eden ve üreten bir ülke olarak bu gazın satışında da, ihracatında da daha yoğun şekilde olacak. Türkiye’ye gelmesi ve Türkiye’den de Avrupa’ya gitmesi son derece mümkün. Teknik ve ticari olarak da en uygun projelerden bir tanesi.”

İlk reaktör seneye

Akkuyu nükleer santralinin ilk reaktörünün devreye alınması için “Cumhuriyetimizin 101. yılı 29 Ekim 2024 diye bir tarih hedefimiz var” diyen Bayraktar, “Akkuyu santralindeki 4 reaktörü, ondan sonra Sinop projesini ve Trakya projesini mutlaka devreye almak istiyoruz. Küçük modüler reaktörleri çok önemsiyoruz, o konuda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde Türkiye’nin 20 bin megavatın üzerinde nükleer santrale sahip olması gerekiyor” diye konuştu. Çin ile nükleer müzakerelerini birkaç ay içerisinde anlaşmaya dönüştürmek istediklerini anlatan Bayraktar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“(Kurulu güç içinde) Yaklaşık yüzde 25’i, yani 5 bin megavat civarında SMR dediğimiz küçük modüler reaktör olmasını hedefliyoruz. Farklı ülkelerden farklı şirketlerle, muhataplarımızla görüşüyoruz. Bu santraller aslında inşaat aşamasına geçince nükleer büyük konvansiyonel, geniş ölçekli santrallerden çok daha hızlı devreye giriyor, ama bunların lisanslaması ve teknolojik olarak biraz daha olgunluk kazanması tahmin ediyorum 2028’ler civarında olacak.”

Enerji üssü Şırnak

Karadeniz gazı ve Gabar’da bulunan petrolde son durumu aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:

“Şu anda günlük 4 milyon metreküplük bir gaz akışı var Sakarya gaz sahasından BOTAŞ’ın şebekesine. Bizim ilk faz için hedef miktarımız 10 milyon metreküp. İkinci fazın gelişimiyle beraber bu 10 milyon metreküp, birkaç yıl içerisinde 40 milyon metreküpe, yani yıllık yaklaşık 14-15 milyar metreküpe çıkmış olacak. Onun ötesinde Gabar dünya ölçeğindeki önemli keşiflerden. Bugün itibarıyla 18 bin varili bulan bir üretim var Gabar’da, 2024 sonuna kadar 100 bin varile çıkması ve orada 100 kuyuyla 100 bin varillik bir üretime çıkmayı hedefliyoruz. Şırnak adeta bir enerji üssü haline geliyor.”