Ekonomi Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi! Ekonomist Hikmet Baydar rakam verip uyardı

Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi! Ekonomist Hikmet Baydar rakam verip uyardı

13.12.2023 - 22:24 | Son Güncellenme:

Piyasaların gözü kulağı ABD Merkez Bankası’nın faiz kararındaydı. Peki yılın son faiz kararı sonrasında altın ve dolarda yön ne olur? Gram altında yükseliş için en kritik seviye ne? Ekonomist Hikmet Baydar, 2024 yılına ilişkin altın fiyat tahminini açıkladı. İşte detaylar...

Altın fiyatlarında Fed etkisi Ekonomist Hikmet Baydar rakam verip uyardı

Milliyet.com.tr/ Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5.50 seviyesinde sabit tuttu. Peki kritik gelişme sonrası altın ve dolarda yön ne olur? Ekonomist Hikmet Baydar, gram altına ilişkin yeni hedef seviyeyi duyurdu.

Haberin Devamı

Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “Bu beklenen bir şeydi. Faizlerin sabit tutulmasının piyasalar üzerinde büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Burada asıl haber faizleri ne zaman indireceğine ilişkin açıklamalardır. Piyasa buna bakacaktır. Sürpriz olmadığı için piyasalarda bunun artı veya eksi yönü olmayacaktır. Powell’ın açıklamaları beklenir, açıklamalarda faiz indirimi ile ilgili bir haber gelirse piyasalara ona göre hareket eder.

Fed verilerde ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte güçlü bir şekilde yavaşlayacağına işaret etti. Herhangi bir ek politika sıkılaştırmasının belirlenmesinde bir dizi ekonomik faktörü hesaba katacağız diyor. Daha zayıf büyüme bekleniyor. Fed’in işsizlik oranı beklentisinde bir miktar artış var, yüzde 4.1 seviyesine çıktı.

Haberin Devamı

2024’TE FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN OLUR?

Piyasa beklentisi mayıs. Çekirdek enflasyon yüzde 4 seviyelerinde o yüzden birkaç ay indirim olmaz. Mart ayında faiz indirimi beklentisi yüzde 70’ten 45’e indi. Piyasa büyük ihtimalle beklentiyi mayısa atacaktır. Öte yandan gelecek yıl Fed ekonomide bir yavaşlama bekliyor.

FED VERİ ODAKLI YAKLAŞIMINA DEVAM MI EDECEK?

Öyle görünüyor. Gelecek yıl büyümede düşüş beklediğine göre büyük ihtimalle gelecek yıl içerisinde faiz indirimi garanti olacak. Ancak bu faiz indiriminin zamanlaması enflasyonun trendine bağlı. Yüzde 4 seviyelerinden aşağı doğru iniş görülmezse faiz indiriminde süreç uzayabilir.

FAİZ KARARI DOLAR VE ALTINI NASIL ETKİLER?

Fed gelecek seneye yönelik büyümeyi aşağı çektiği için faiz oranlarında bir indirime gidecektir. Bu altın fiyatlarını olumlu etkiler. Ons altın şu anda 2 bin dolar sınırında. Buna bağlı olarak gram altın 1867 lira seviyesine yükseldi. Euro/dolar paritesi de prim yaptı. Şu anda beklentiler ve piyasa hareketleri 2024 yılında faiz indirimine garanti gözüyle bakıyor. Faiz artırımı olmaz gözüyle bakılıyor. Altın da yön yukarı döndü, dolar zayıfladı.

Fed’in mayıs ayında faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 70’ti bu olasılık yüzde 90’a çıktı. Piyasa şu anda faiz indirimini kesin gözüyle görmeye başladı. Gelecek sene mayıs ayında faiz indirimine gelecektir.

Haberin Devamı

ALTINDA GELECEK YIL SERT YÜKSELİŞLER GÖRÜLÜR MÜ?

Faiz indirimleri oldukça altında yükseliş devam eder. Piyasada şu anda 2024 yılı içerisinde 100 baz puan faiz indirimi fiyatlanıyor. Bu durumda dolar değer kaybeder, altın değer kazanır. Faiz indirimleri ile beraber borsalar da yukarı gider.

‘2148 DOLARI TEKRAR DENEYECEK’

Gram altında dolar kuru da etkili ancak ons altına bakarsak gram altın tekrar yukarı döner. Faiz indirimi beklentisi altını güçlü tutacaktır. Ons altın 2148 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ons altın yeniden o seviyeleri deneyecektir. İlerleyen süreçte 2148 dolar seviyesini tekrara deneyecektir.

Gram altın için en azından yerel seçime kadar dolar/TL’nin düşmeyeceğini varsaydığımızdan bu sürece kadar ons altına paralel hareket edecektir. Yarın gram altında 1870 lira civarı bir açılış görürüz.

‘GRAM ALTIN BU SEVİYEYİ GÖRÜRSE YÖN YUKARI DÖNECEK’

Haberin Devamı

Gram altında dikkat edilmesi gereken bölge 1920 lira seviyeleri, eğer bu seviyeler denenirse altında yön yukarı dönecek. Şu anda altın en azından 1900 lira seviyelerinin üzerini deneyecektir.”