Ekonomi Altın günler başladı

Altın günler başladı

22.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

‘Güvenli liman’ olarak görülen altının fiyatı yurt dışı kaynaklı olarak yükselişte. Gram altının fiyatı 260 lirayı aşarken çeyrek altın 423 lirayı buldu. Cumhuriyet altını 1736 lirayı gördü

Altın günler başladı

Altın fiyatları yeni bir tırmanışa başladı. Altının ons (31.1 gram) fiyatındaki yurt dışı kaynaklı artışın bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Dün öğle saatleri itibariyle gram altın fiyatı 260 lirayı aştı. Çeyrek altın 423 liradan satılırken, Cumhuriyet altını 1.736 liradan işlem gördü.


Kapalıçarşı esnafı, altının her yükseliş döneminde olduğu gibi yine sessizliğe büründü. Tüketiciler altın almak için fiyatın düşmesini beklerken, yatırımını nakde çevirmeyi düşünenler ise altının daha fazla yükselme ihtimalini dikkate alıyor.

Kapalıçarşı kuyumcularından Nazar Özsahakyan, “Bu nedenlerle bölgede satış ya da alış işlemi yok. Ama her zaman söylüyorum... Altın çıktığı yeri mutlaka yeniden görüyor ve artışına devam ediyor. Çok küçük düşüş hareketleri gözlense de altın uzun vadede kazandıran yatırım olmaya var olduğu sürece devam edecek. Bu seferki yükseliş ise yurt dışı kaynaklı. Ons fiyatı yükseldiği için içeride de fiyat tutunmuyor, yükseliyor” dedi.

Güvenli liman...

Yatırımcısına birkaç gündür kazanç getiren altın fiyatında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri düşürebileceği sinyali etkili oluyor. ABD - Çin arasındaki ticaret çekişmesi ile ABD - İran arasındaki gerilim ‘güvenli liman’ olarak görülen altının cazibesini artıran nedenler arasında.

Piyasalar, dün ons fiyatı 1.396 doların üzerine çıkan altında, 1.400 dolara ulaşması muhtemel fiyatı takip ediyor.

Kapalıçarşı kuyumcularından Hasan Akhisar, gram altının gelecek günlerde 255 lira ve altını görebileceği beklentisini paylaşırken, ancak bu fiyat hareketinin yeniden eski seviyesine ulaşıp geçebileceğini dile getirdi.

Akhisar, “Altın çıktığı seviyeyi yeniden görüyor. Zaten yatırımcısı da bunu çok iyi biliyor. İlerleyen günlerde yönünün ne olacağını göreceğiz” dedi.

Altın günler başladı

Uzun vadeli yatırım

Altın alış satışında durgunluk yaşandığını kaydeden kuyumcu Ragıp Ünsalan ise, tüketicinin ‘yüksek fiyattan almamak için’ beklemede olduğuna dikkat çekti.

Tüketiciye ‘kısa süreli kazanç’ uyarısı yapan Ünsalan, “Bence altın yatırımcısı ‘pahalıya aldım, fiyatı yüksekken aldım kaybederim’ diye düşünmesi doğru değil. Altın her zaman kâr getirir. Yüksek fiyattan aldıysanız da zaten giderek yükselmeye devam edecek. Bu kısa vadeli değil tabii ki, daha uzun vadede alınan dönüşler oluyor. Altın yatırımcısı da zaten kısa süreli kazanç peşinde değil. Yatırımını her zaman altına yapan kimseler” değerlendirmesini yaptı.

Düğüne 2 bayram arası molası...

Düğün alışverişi yapacak olanlar da altını yakından takip ediyor. Ancak kuyumcular bu yaz düğün alışverişinin biraz sakin geçtiğini belirtiyor.

Buna göre, altın alışverişi için tüketiciler biraz daha takipte kalarak, değerlendirme yapıyor. Kuyumcu Nazar Özsahakyan, şunları söyledi:

“İnsanlarımızın 2 bayram arası düğün yapmama adeti de devam ediyor. Biz de hem fiyatların belli bir seviyede kalmasını, hem de ağustos ayındaki Kurban Bayramı’nın geçmesini bekleyeceğiz gibi görünüyor.”