Ekonomi Altın ve Borsada yatırımı olanlar dikkat: Nedeni belli oldu

Altın ve Borsada yatırımı olanlar dikkat: Nedeni belli oldu

19.10.2023 - 08:30 | Son Güncellenme:

Altın fiyatları hızlı bir şekilde yükselirken yaşanan jeopolitik gelişmelerin yanında, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Altın fiyatlarındaki yükselişin nedeni ne? İşte detaylar..

Altın ve Borsada yatırımı olanlar dikkat: Nedeni belli oldu

10 günden fazla bir süredir altın fiyatları büyük yükseliş kaydediyor. Son dönemde jeopolitik risklerin yükselmesi yatırımcıları güvenli liman altına itiyor. Peki sert yükselişi tetikleyen nedenler neler? İşte piyasaya dair merak edilenler.

Haberin Devamı

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "2 haftadır altında gördüğümüz yükselişin jeopolitik risklerden kaynaklandığını düşünmekteyiz. Özellikle ABD Başkanı Biden’ın tansiyonu düşüren açıklamalarından sonra bugün bu açıklamaları desteklemeyişi ve bölgedeki artan tansiyon altındaki sert yükselişi destekledi.

YATIRIMCILAR ALTIN ALMALI MI?

Jeopolitik risklerin devam etmesi bölgedeki gerilimin alanının genişlemesi halinde altında yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. Altını elinde bulunduran yatırımcıların pozisyonlarını devam ettirebilir ancak bu altında alım yapmak kısa vadede kayıplara sebebiyet verebilir.

Borsa İstanbul’da kayıpların bir miktar derinleştiğini görmekteyiz. Ancak bu kayıpların nedeni sadece yaşanan jeopolitik riskler değil, borsadaki kredili pozisyonların fazlalığı olduğunu söyleyebiliriz. Bu tarz jeopolitik riskler fiyatların içerisinde yer aldıktan sonra endekslerde ana trendin kaybolmayacağını düşünmekteyiz.

Haberin Devamı

Ata Yatırım Genel Müdürü Mehmet Gönen ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "İsrail-Hamas savaş ortamının daha da büyüme ve yayılma ihtimali altın fiyatlarını artırıyor.

Altın artık tarihi zirvesi 2050 dolara yakın. ABD Başkanı Biden bölgede. Gerginliğin kontrol altında kalacağını umuyoruz. Böyle dış etkenlerle yaşanan, tüm hisselerin düştüğü ortamlar portföyde değişim yapmak için fırsattır. Yatırımcılara, güvendikleri aracı kurumların önerdiği hisselere geçmeyi tavsiye ediyoruz.

Savaş ortamları çok üzücü, yıpratıcı ama geçicidir. Bu hafta güncellenecek strateji raporumuzda genel BIST ve model portföyümüzdeki hisseler için yeni hedeflerimizi paylaşacağız."