Ekonomi Altında akşam yaşanan hareket dikkat çekti: Putin çarptı!

Altında akşam yaşanan hareket dikkat çekti: Putin çarptı!

28.12.2022 - 11:44 | Son Güncellenme:

2023 yılına adım adım yaklaşırken altında yaşanan değişim dikkat çekti. Özellikle akşam saatlerinde yükselişe geçen ons altın 1833 doları gördü. Gram altın ise kısa süreliğine 1100 lira seviyesinin üzerine çıktı. Peki piyasaları 2023 yılında ne bekliyor? İşte detaylar...

Altında akşam yaşanan hareket dikkat çekti: Putin çarptı

Milliyet.com.tr/ÖZEL ABD’de enflasyon göstergelerindeki düşüş eğilimi piyasalar tarafından olumlu karşılanırken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ileriye dönük projeksiyonlarına ilişkin faiz politikası fiyatlanmaya devam ediyor. Putin'in son kararı altın fiyatlarında tırmanışa neden oldu. Özellikle akşam saatlerinde yükselişe geçen ons altın 1833 doları gördü. Gram altın ise kısa süreliğine 1100 lira seviyesinin üzerine çıktı.  Peki piyasaları 2023 yılında ne bekliyor? 

Haberin Devamı

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş şu ifadeleri kullandı: "“Piyasaların Noel tatili sebebiyle kapalı olması, Rusya’nın petrol tarafında tavan fiyat uygulayacak ülkelere enerji yasağı getirmesi yönündeki haber altın tarafında oynaklığa neden oldu.

Dolar endeksinin de 104’ün altına sarkabilme ihtimali altını güçlendirmeye devam etti. Bununla birlikte dolar/yen paritesinde de yenin güçlenmesi, doların yen karşısında değer kaybı onsa ciddi anlamda destek veriyor.

Japonya Merkez Bankası’nın getiri eğrisini yükseltmesiyle yendeki toparlanma dolar/yen paritesinde 125 seviyesi altın için önemli fırsat seviyesidir. Şu anda parite 133-134'lerde burada yenin güçlenmesi ile birlikte 130’un altına sarkmalar ons tarafındaki fiyatlamaları pozitif yönde etkileyecektir.

Haberin Devamı

Rusya’nın tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol satışını durdurması, dolar/yen paritesinde yenin dolar karşısında toparlanması, dolar endeksinin 104 sınırında yatay hareketi ons tarafında ve gram altın tarafında güçlenmeyi beraberinde getiriyor.

2023 YILINDA GRAM ALTINDA BÜYÜK YÜKSELİŞLER BEKLİYOR MUSUNUZ?

Evet, gram altın tarafında bekliyorum. Altın sertifikalarının da yatırımcı tarafından kolay erişebilir hale getirilen bir yatırım aracı olması da içeride altını destekleyen unsurdur. Gram altında ilk etapta 1150 liraya kadar yükseliş beklenti dahilindedir.

ONS ALTIN İÇİN 1920 DOLAR HEDEFİ

Teknik olarak ons altın tarafına baktığımızda 1800’ün üzerindeki her hareket 1800-1820 dolar hareketi yukarıda 1920 dolar hedefine erişmeyi kuvvetlendirir. Bu ihtimal ons altını güçlü tutmaya devam ederken, gram altında onsun bu hareketinden pozitif etkileniyor.

2023 YILI İÇİN DOLAR ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

2022 yılında dolar endeksindeki bant aralığına baktığımızda en düşük 94.62’yi, en yüksek de 114.77’yi gördü. Şu an için aylık bazda bakarsak dolar endeksinde aşağı yönlü bir kırılma gözükmüyor. Burada da ABD Merkez Bankası’nın (Fed) adımları etkili olacaktır.

‘FED ADIM ATARKEN İKİ KRİTERE BAKIYOR’

Hem Fed hem de Japonya Merkez Bankası’nın yen üzerindeki kontrolü dolar endeksini 104 seviyesinde dengeliyor. Kritik seviye ise dolar endeksinde 106 seviyesinin aşılması olur bu da güçlü dolar, zayıf euro ve zayıf yen ile resesyon ihtimalini kuvvetlendirir. O yüzden Fed şu anda adımlarını atarken iki kritere bakıyor. Dolar endeksindeki yatay bant hareketi önemli, diğeri de enflasyon. Enflasyonda başarılı olabilmesi için dolardaki aşırı güçlenmenin önüne geçmesi doğru bir hamle olacaktır.”

Haberin Devamı

Gram altın fiyatları şu dakikalarda 1086 lira seviyesinde işlem görürken, ons altın 1805 dolar seviyesinde dalgalanıyor.