Ekonomi Araç alacaklar dikkat: Sıfır ve ikinci elde en avantajlı dönem

Araç alacaklar dikkat: Sıfır ve ikinci elde en avantajlı dönem

16.01.2024 - 07:42 | Son Güncellenme:

Yılın son aylarında bayilerin kampanyalarını hızlandırması ile sıfır araçlarda peş peşe indirimler yaşanmıştı. Yeni yılın ilk ayında ise bazı modellerde kampanyalar sonlanırken, bazılarında ise uygun koşullar devam ediyor. Peki sıfır ve ikinci elde fiyatlar bundan sonra artar mı? Araç almak için en uygun dönem ne zaman? İşte detaylar...

Araç alacaklar dikkat: Sıfır ve ikinci elde en avantajlı dönem

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye anlattı. Ertemel konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

‘BAYİLER BİR MİKTAR ARTIŞ UYGULADI’

“2023 yılı Ağustos ayında sıfır otomobilde yapılan indirim ve kampanyalarla ikinci el pazarında da fiyat düşüşleri başlamıştı. Pazara dair sahip olduğumuz veriler doğrultusunda Eylül-Ekim aylarında indirimlerin %20’lere ulaştığı, Kasım ve Aralık aylarında düşüş trendinin durarak yerini sabit kalan fiyatlamalara bıraktığını görmekteyiz.

Öte yandan Aralık ayında ikinci el otomobil fiyatları sabit kalırken, sıfır otomobilde uygulanan indirim oranlarının azaltıldığı sektör verilerinin bizlere sunduğu bilgiler arasında. İçerisinde bulunduğumuz Ocak ayında ise, bazı markalar 2023 model sıfır otomobil liste fiyatlarında yeni yıl maliyetleri ve döviz kuru sebebiyle bir miktar artış uyguladı.

Haberin Devamı

‘2023-2024 MODEL LİSTE FİYAT FARKI YÜZDE 5’

Pek çok marka henüz 2024 model fiyatlarını açıklamamış olsa da genel olarak 2023-2024 model liste fiyat farkının %3 ile 5 arasında olacağını söyleyebiliriz.

KAMPANYALAR DEVAM EDİYOR MU?

Stoku tükenen veya belirli bir seviyenin altına düşen araçlarda kampanyalar sonlanırken, fiyatlar belirlenen liste fiyatına çekildi. Stok adedi bulunan araçlarda ise kampanyalar halen devam ediyor. Bu araçlarda da kampanyalar en fazla 1-1,5 ay daha sürecek, sonraki süreçte liste fiyatları geçerli olacaktır.

EN DÜŞÜK SIFIR OTOMOBİL FİYATI NE KADAR OLDU?

Piyasamızda satışa sunulan otomobiller arasında en uygun fiyat 813.000 TL ile A Segment küçük Hatcback otomobile ait. Benzer fiyatlarda C Segment sedan aile otomobili ve B Segment Hatchback otomobiller de bulunuyor.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ARAÇLAR HANGİLERİ?

Sunduğu konfor ve fiyat avantajı ile hem sıfır hem de ikinci el otomobil pazarında C Segment sedan aile otomobilleri en çok tercih edilen otomobiller arasında. B Segment Hatchback araçlar da yine iki pazarda en çok tercih edilen araçlar arasında göze çarpıyor.

FİYATLARDA ARTIŞ OLACAK MI?

Aralık ayında uygulanan indirim oranları azaltılarak, Kasım ayına kıyasla sıfır otomobil indirimli fiyatların bir miktar arttığını gözlemledik. Ocak ayında liste fiyatlarında da belirli bir oranda artışa gidildi. Yıl içerisinde döviz kurunda artış yaşandığı takdirde sıfır otomobil fiyatlarında artış yaşanabilir.

Haberin Devamı

SIFIR VE İKİNCİ ELDE EN AVANTAJLI DÖNEM!

Bu alanda yükselişler yaşanırsa, ikinci el pazarında da paralel artışlar olabilir. Öte yandan döviz kuru sebepli fiyat artışları olmasa dahi, önümüzdeki süreçte talepte yükseliş olduğu takdirde, artan talebe bağlı olarak bir miktar fiyat artışları görebiliriz. Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, mevcut fiyatların avantajlı konumda olduğunu söyleyebiliriz. Her koşulda, özellikle Çin menşeli markaların yarattığı rekabet ortamı, Ticaret Bakanlığımızın sektöre dair aldığı etkili önlemler ve pazarda beklenen daralma gibi sebeplerle fiyatlar olağan ve tüketici lehine olacaktır. Otomobil almayı düşünen kullanıcılar, bu bilgiler doğrultusunda bütçe ve ihtiyaçlarına göre karar verebilirler.”