Ekonomi Araç piyasasında merak edilen 2 soru: İkinci elde ithalat izni olabilir mi? ÖTV düzenlemesi yapılacak mı?

Araç piyasasında merak edilen 2 soru: İkinci elde ithalat izni olabilir mi? ÖTV düzenlemesi yapılacak mı?

05.07.2023 - 07:24 | Son Güncellenme:

Sıfır ve ikinci el otomobillerde yaşanan fiyat hareketliliği için çözüm aranıyor. İkinci elde ithalat izni olabilir mi? ÖTV düzenlemesi yapılacak mı? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilen tüm soruları milliyet.com.tr'de cevapladı

Araç piyasasında merak edilen 2 soru: İkinci elde ithalat izni olabilir mi ÖTV düzenlemesi yapılacak mı

Milliyet.com.tr/ Araç piyasasında yaşanan fiyat hareketliliği her geçen gün daha da artıyor. Peki önümüzdeki günlerde fiyat düzenlemesi yapılacak mı? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel merak edilen tüm soruları milliyet.com.tr'de cevapladı.

Haberin Devamı

İKİNCİ ELDE İTHALAT İZNİ OLABİLİR Mİ?

Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Son yıllarda oldukça yükselen sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları gerek vatandaşlarımızın otomobile ulaşımı gerekse otomobil satıcısı meslektaşlarımıza sermaye anlamında yarattığı güçlükler ile çeşitli çözümler aranan bir konu.

İkinci el otomobil fiyatlarını regüle etmek maksadıyla da son yıllarda zaman zaman konuşulan çözümlerden bir tanesi de ikinci el otomobil ithalatı. Özellikle son bir haftadır tekrar gündeme taşınan konu ile alakalı Cumhurbaşkanlığı’mızın çalışmalar yaptığına dair iddiaları basın ve sosyal medyada takip ediyoruz. Konu ile alakalı Ticaret Bakanlığı Basın Müşavirliği, bu yönde bir çalışma olmadığını belirttiler.

Haberin Devamı

PİYASADA İKİ FARKLI GÖRÜŞ VAR

İkinci el araç ithalatı konusunda farklı görüşler var. Gelecek araçların kondisyonu, ülkemizdeki yedek parça uygunluğu, ithalat için fazladan döviz ihtiyacı, ülke sanayisi ve otomobil piyasasına yansımaları gibi pek çok alanı etkileyecek olumsuz sonuçlar doğuracağı söylendiği gibi, azami özen ve koşullara uygun, belirli kural ve kriterler dahilinde yapılacak ithalatın piyasayı fiyat anlamında dengeleyeceği de görüş olarak paylaşılmaktadır.

Bu noktada her iki görüşünde muhtemel sonuçlara dair haklı olduğu yönler var. İkinci el otomobil ithalatı çok iyi planlandığı ve her detayının eksiksiz hesaplanacağı bir ortamda olumlu sonuçlar doğurabilir.

‘OLUMSUZ NETİCE YARATABİLİR’

Diğer yandan çok iyi planlanmadığı takdirde pek çok olumsuz neticede yaratabilir. Bizim sektör temsilcileri olarak odak noktamız piyasamızda fiyat istikrarının sağlanarak işleyişin de sürdürülebilir hale getirilmesidir.

Dolayısı ile ülke yöneticilerimizin konunun gündemlerinde olmadığını belirttiğini tekrar hatırlatarak, gelecekte fiyat ve işleyiş istikrarı açısından bu yönlü bir ihtiyaç doğar ve çalışma başlatılırsa, sektörümüz ve vatandaşlarımız için en iyi hale getirilmesi açısından bizde İMAS Derneği olarak çalışmalar yürütürüz.

ÖTV DÜZENLEMESİ OLACAK MI?

Yükselen otomobil fiyatları mevcut ÖTV sistemimizde araçların daha yüksek ÖTV matrahlarına ulaşmasını sağlayarak, vergisel anlamda da daha fazla fiyat yükselişlerini tetikliyor. En son geçtiğimiz aralık ayında ÖTV matrah güncellemesi yapılmış, fiyatlar bir miktar geri gelse de kısa sürede tekrar yükseliş başlamıştı.

Haberin Devamı

Geldiğimiz noktada 1.6 litre ve altı motora sahip tüm araçlar yüzde 80 ÖTV diliminde bulunuyor. Yani 45,50,60,60 ÖTV dilimlerinde bulunan araç yok.

Yürürlükte olan sistem dahilinde bu anlamda tekrar düzenleme ihtiyacı gerekebilir. Diğer yandan ÖTV’nin kademeli olarak azalması ve kalkması yönünde fikirler olsa da, mevcut ekonomik koşullar dahilinde henüz bu uygulamanın hayata geçirilemeyeceği kanaatindeyiz.

Bizim bu konuda düşüncemiz mevcut koşullar göz önünde bulundurularak, sürekli güncellemeye ihtiyaç duyulmayan ve sürdürülebilir bir sistemin hayata geçirilmesidir.

HURDA İNDİRİMİ YENİDEN GELİR Mİ?

Fiyatların dengelenmesi ve otomobile ulaşım açısından hurda teşviki uygulanan yöntemlerden bir tanesi. Piyasadaki eski araçların hurdaya çıkarılması sebebiyle de bu açıdan oldukça yararlı bir uygulama. Kamuoyunda bu yönde bir beklenti olsa da öncelikli gündemler içerisinde değil. Yetkililerimizin de bu yönde bir bilgi paylaşımı bulunmuyor.

Haberin Devamı

EN ÇOK HANGİ ARAÇLARA RAĞBET VAR?

Fiyatlar son 1 yılda ortalama % 140 son 6 ayda % 120 yükselmiş durumda. Ticaret Bakanlığı’mızın geçtiğimiz haftalarda piyasayı dengelemek amaçlı attığı olumlu adımlarla, yakın gelecekte fiyatlardaki suni artışların azalacağı yükselişlerin daha kabul edilebilir oranda olacağı kanaatindeyiz.

2023 Yılında en çok satılan otomobil C Segment Sedan aile otomobilleri. Bu alanda olan otomobillerin pek çoğunun ülkemizde üretilmesinden kaynaklı olan fiyat avantajı ve sunduğu konfor sebebiyle en çok tercih edilen otomobiller arasında başı çekiyor. Geçtiğimiz haziran ayı özelinde ise B Segment hatchback araçlar en çok tercih edilen araçlar olarak ilgi görmüş durumda.”