Ekonomi Artı haber

Artı haber

11.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Artı haber

Artı haber

ULAŞTIRMA Bakanlığı'nın 21 firmaya verdiği kapatma cezasını tepkiyle karşılayan otobüs firmaları, karar karşısında uygulayacakları stratejiyi belirlemek üzere bugün bir araya gelecek. Toplantıda, şehirlerarası yolcu otobüslerin Türkiye genelinde üç gün çalışmaması yönünde karar alınması bekleniyor.
Karıştıkları ölümlü kazalar nedeniyle 21 otobüs firmasına verilen 2 ile 4 ay arasındaki cezalar sektörde yarattığı şok etkisini sürdürüyor. Ay sonunda uygulanmaya başlanacak cezalarda bazı illere giden tüm otobüslerin ceza alması ise yolcunun nasıl taşınacağı sorusunu gündeme getirdi. Birçok firma cezanın uygulanamayacağı umudunu taşırken, sektör temsilcileri bugün Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüscüler Derneği'nde yapılacak toplantıda ortak tavır belirleyecek.
Firmalara hak etmedikleri cezaların verildiğini ileri süren Dernek Başkanı Mehmet T. Özcan, "günah keçisi" olarak seçildiklerini belirtti. Trafikte altı milyon aracın bulunduğuna, şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs sayısının ise altı bin olduğuna dikkati çeken Özcan şöyle konuştu:
"Toplantıda üç gün sefere çıkmamayı tartışacağız. Üç gün bütün seferleri durdurup trafiği tecrübe edeceğiz. Kazalara biz mi neden oluyoruz, bunu görmek için."

EKONOMİ Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından yapılan basın açıklamasında, basın etik kurallarının ekonomi gazetecilerine hatırlatılması için yeni bir çalışma yapıldığı belirtildi. Açıklamada, gazeteciler olarak hemen her gün etik kurallarının çiğnenmesinden şikayetçi olunduğu belirtilirken, şimdiye kadar durumu iyileştirmek adına ciddi adımlar atılmadığının da altı çizildi.
SPK'nın spekülatör listelerinde gazetecilerin adının geçtiği bu günlerde açıklamada yer alan "EMD etik ilkeleri"nden bazıları şöyle sıralanıyor:
. EMD üyesi menkul kıymetler borsalarında portföy yönetemez.
. EMD üyesi kamu ya da özel sektör kuruluşlarından, bunların yetkililerinden ve bunlar adına basınla ilişkileri sağlayan birim ve kuruluşlardan herhangi bir gerekçeyle hediye kabul edemez.
. EMD üyesi, gazeteci kimliğini kullanarak kendisi, çalıştığı kurum ya da üçüncü şahıs veya kurumlar adına iştakibi yapamaz, buna zorlanamaz.
. Başka bir gazetecinin haberi aynen ya da değiştirerek kendi ismiyle kullanmak "haber hırsızlığı"dır. EMD üyesi haber hırsızlığı yapamaz.