Ekonomi Arz gelirini sermayeye aktardı iki turizm yatırımı kararı aldı

Arz gelirini sermayeye aktardı iki turizm yatırımı kararı aldı

01.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halka arzla elde ettiği 76.7 milyon TL’yi sermayesine aktardıktan sonra Muğla’da iki yatırıma hazırlanan Martı GYO, Bodrum projesini 2012’de, Marmaris projesini 2013’te turizme açmak için çalışmalarını sürdürüyor

Arz gelirini sermayeye aktardı iki turizm yatırımı kararı aldı

Türkiye’nin ilk turizm odaklı GYO’su olarak 2010 yılında halka arz olan Martı GYO, 16-17 Eylül 2010 tarihlerinde gerçekleşen hisse satışından sağladığı 76.7 milyon TL’lik kaynağın tamamını şirketin sermayesine aktararak hedeflerine daha hızlı koşmaya başladı. Şirket, halka arz sonrasında Hazine’nin 49 yıllığına üst kullanım hakkı için ihaleye çıkardığı Muğla İçmeler’deki Maliye Kampı’nda yarışı kazanırken, Marmaris Sarıgerme’deki 79 bin metrekarelik araziyi de yatırım yapmak için devletten 2051 yılına kadar kiraladı.
İhalesini kazandıkları Muğla İçmeler’de arazide Martı Resort’la sinerji yaratacak şekilde yeni bir tesis kurmayı planladıklarını belirten Martı GYO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, yıllık 4 milyon 920 bin TL kira ödeyeceği bu arazide üst gelir grubu için 700 yataklı bir tesis kuracaklarını açıkladı. Narin, tesisi 2012’de hizmete alacaklarını kaydetti.
Marmaris Sarıgerme’deki 79 bin metrekarelik arazideki yatırımı ise 2013’a kadar tamamlamayı planladıklarını açıklayan Narin, Martı Sarıgerme Tatil Köyü ismini verdikleri projenin, 450 oda ve 35 villası ile toplam 1.100 yatak kapasiteli bir tesis olarak tasarladıklarını ifade etti.

Kazancın yüzde 40’ı yatırımcıya
Diğer yandan, 2011 için ciro hedeflerini 40 milyon TL olarak belirlediklerini söyleyen Emre Narin, 230 milyon TL net aktif değeri bulunan Martı GYO’nun 31 Aralık 2010 itibariyle 11.5 milyon TL kâr ettiğini dile getirdi. Halka arzdan dokuz ay sonra haziranda yapılacak genel kurulda yatırımcılar için müjdeli bir haber vermeye çalıştıklarını ifade eden Narin, “Kârın yüzde 40’ını nakit temettü olarak dağıtma konusunu genel kurul onayına sunmayı planlıyoruz. Ve bu temettü politikasını şirket kar ettiği sürece devam ettireceğiz” diye konuştu.

YENİ ÇEKİM SAHASI ÇERKEZKÖY’E 7 BİN KONUT
Emre Narin, 2011 planları içindeki en önemli yatırımlardan biri olarak Çerkezköy’deki Narin Park projelerini gösterdi. İstanbul’daki organize sanayi bölgelerinde yer alan yerleşimin bu yıl içinde Çerkezköy’e taşınacağını, bu yüzden bölgede konutun yanı sıra turizm yatırımlarının da hız kesmeden devam edeceğini vurgulayan Narin, Silivri Havaalanı, hızlı tren projesi gibi planlarla bölgenin gelişiminin daha da hızlanacağını öngördü. Burada yaşam verdikleri 7 bin konutluk yaşam projesi Narin Park’taki 548 konuttan oluşan Erguvan Evleri’nde inşaat ve satış sürecine devam ettiklerini ifade etti. Projeyi bu yıl tamamlamaya kararlı olduklarını söyleyen Narin, şöyle konuştu: “Projede yer alan konutların kiraya verme süresi çok kısa ve çok kolay. Satış ofisi, yatırım amacıyla konut alanlara kiralama hizmeti de sunmakta. Bu yolla yatırımcılar çok hızlı bir şekilde dairelerini kiraya verebiliyor. Ayrıca, kira gelirine bakıldığında yatırımın geri dönüşü İstanbul’daki gibi 20-30 yıl aralığında değil, sadece 11-12 yılda gerçekleşiyor.”


Haberin Devamı



Arz gelirini sermayeye aktardı iki turizm yatırımı kararı aldı


Kurtköy’de ‘Still’ sahibi proje
Kurtköy’de hayata geçirilen Stillİstanbul, çağdaş mimarisi, sosyal yaşam alanlarında sunduğu zengin seçenekleriyle keyifli bir yaşam vaat ediyor. Altın Proje Türkiye Konut Ödülleri yarışmasında ‘Orta apartman site’ ve ‘Çağdaşlığa saygı’ ödüllerine layık görülen Stillİstanbul projesi modern mimari ve yeşil alanı bir araya getirdi.

BİR BAKIŞTA
Projenin adı: Stillistanbul.
Projenin lokasyonu: Pendik - Kurtköy.
Yapan şirket: Yeşilyurt İnşaat A.Ş.
Satış pazarlama sorumlusu: Cenk Hayırlıoğlu (Pazarlama & Satış Müdürü).
İnşaata başlama tarihi: 2008.
İnşaatı bitirme tarihi: 31 Aralık 2010.
Toplam arsa: 13 bin metrekare.
Toplam inşaat alanı: 23 bin metrekare.
Satılabilir alan: 17 bin metrekare.
Konut sayısı: 133.
Projedeki binaların kat yükseklikleri: Zemin + 7 kat.
Projede tahminen yaşayacak insan sayısı: 400 kişi.
Projenin mimarı: Tece Mimarlık.

AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Yüzde 80’i yeşil alanı yeşil alanlara ayrılan Stillİstanbul projesi açık hava sinemasıyla diğer projelerden ayrılıyor. Proje ayrıca Altın Proje Türkiye Konut Ödülleri yarışmasında ‘Orta apartman site’ ve ‘Çağdaşlığa saygı’ ödüllerine layık görüldü. Açık ve kapalı yüzme havuzu, fitness center, Türk hamamı, kafe, restaurant, Spa, çocuk parkları, oyun odaları gibi sosyal donatı alanlarına sahip bulunuyor. Projede anneler için sağlık alanları öne çıkarılırken babalar içinde boş zamanları değerlendirebilecek eğlence imkanları sunuluyor. Tırmanma duvarı, trambolin ve oyun odası da çocukların vazgeçemeyeceği mekanlar arasında.

ULAŞIM İMKâNLARI
Projeye en yakın devlet okulları: Necip Fazıl Kısakürek İlköğretim Okulu ve Orhangazi İlköğretim Okulu 1 kilometre, Mesut Yılmaz İlköğretim Okulu 2 kilometre mesafede bulunuyor.
Projeye en yakın kolejler: Aydos Cebeci Koleji ve Coşkun Koleji 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Projeye en yakın devlet lisesi: Kurtköy Lisesi’nin uzaklığı 2 kilometre.
Projeye en yakın hastane: 4 kilometre mesafede Marmara Üniversitesi Hastanesi bulunuyor.
En yakın alışveriş merkezi: Atlantis 1.5 kilometre, Viaport 4 kilometre uzaklıkta.
Havaalanına olan uzaklığı: Sabiha Gökçen Havaalanı’nın uzaklığı 4 kilometre.
Anayollara olan uzaklığı: TEM ve E-5’e 4 kilometre mesafede bulunuyor.

FİYAT DÜZEYİ
En küçük konut ve en büyük konut: 66 - 161 metrekare.
Projenin metrekare satış fiyatı: 1.750 TL - 1950 TL.
Projedeki en ucuz konut: 130 bin TL.
Projedeki en pahalı konut: 264 bin TL.
Ödeme koşulları: Yüzde 25 peşinat 4 taksit halinde ödeniyor. Kalan yüzde 75’lik konut bedeli için kredi kullanılabiliyor.



Arz gelirini sermayeye aktardı iki turizm yatırımı kararı aldı


50 bin liralık ev için 60 saat nöbet tuttular
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) alt gelir grubuna yönelik olarak ürettiği 25 konut, Kütahya Tavşanlı’yı alarma geçirdi. Konutların başvuru önceliğiyle satılacağını duyan vatandaşlar, ilk 25’te yer alabilmek için yarışa girdi. 2 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilecek satış için 29 Nisan Cuma cuma gecesinden sıraya girerek, yaklaşık 60 saat beklemeyi göze alan vatandaşlardan arka sırada yer alanlar, ‘ilk 25’te eksilme olur’ umuduyla bekleyişini sürdürdü. Geceyi taburelerin üzerinde battaniyelere sarılarak geçiren vatandaşlar, Pazartesi mesai başlangıcına kadar nöbetlerini sürdürecek. Satış işlemleri 2 Mayıs - 30 Haziran 2011 tarihlerinde yapılacak olan konutların satışının kuyrukta bekleyen kişi sayısının çokluğundan dolayı bir günde tamamlanması bekleniyor. Tavşanlıları sıraya dizen konutlar TOKİ’nin 2. ve 3. etap’ta alt gelir grubuna yönelik uygulamalar kapsamında stokta bulunan 2 oda ve 1 salon tipindeki 25 daireden oluşuyor. Dairelerin fiyat aralıkları ise 47 bin 436 ile 51 bin 652 TL arasında değişiyor.

Oğulların yerine nöbet
Satışla ilgili haberi yerel gazetelerden öğrendikten sonra istenen belgeleri hazırlayıp bankanın önünde beklemeye başladıklarını belirten vatandaşlar, özellikle geceleri şiddeti artan soğuğa aldırış etmeden bekleyişlerini sürdüreceklerini kaydettiler. Banka önünde nöbet tutan vatandaşlardan Ayhan Gürel, satışla ilgili haberi gazetede okuyunca belgelerini hazırlayıp ev sahibi olma hayaliyle bankaya koştuğunu söyledi. Asgari ücretle çalıştığını dile getiren Gürel, “Ancak bu şartlarda bir ev sahibi olabiliriz. Bunun için banka şubesine gittiğimde benden önce gelenleri gördüm. 25 kişiyi geçmişti. Yine de öndekilerden ayrılan olabileceği umuduyla bekliyorum. Sonuna kadar bekleyeceğim” dedi.
Emekli Mehmet Gül ise oğlunun bir evi olmadığını, bu konutların satış şartlarının da uygun olduğunu ifade ederek, oğlunun yerine nöbet tuttuğunu anlattı. İlker ve Mehmet Yavuz ile Mehmet Ali Karaca ise bankada satış işlemini yaptıracak ilk 25 kişi arasına girmek için beklemelerinin kendilerini zorlamadığını, ev sahibi olma hayallerinin kendilerine güçlüklere sabretme imkânı verdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Arz gelirini sermayeye aktardı iki turizm yatırımı kararı aldı


Soyak Park Aparts

Soyak Yapı’nın üç yıl aradan sonra İstanbul’da gerçekleştirdiği Soyak Park Aparts, 123 bin 142 metrekare arsa ve 196 bin metrekare inşaat alanına sahip bulunuyor. Dört etaptan oluşan projede konut sayısı 2 bin 200. Soyak Park Aparts’ta birinci ve ikinci etap teslimleri Nisan 2013’te yapılacak.