Ekonomi Asgari ücret komisyonu ‘ara zam’ için toplanıyor

Asgari ücret komisyonu ‘ara zam’ için toplanıyor

29.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Artan enflasyona karşı asgari ücretlilere yıl ortası zammını görüşecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla toplanıyor.

Asgari ücret komisyonu ‘ara zam’ için toplanıyor

ANKARA Milliyet - Yükselen enflasyon oranlarına karşı bir süredir asgari ücrete temmuz zammı talepleri dile getiriliyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. İnşallah en kısa sürede bu konuda müjdeli bir haberi işçilerimizle, emekçilerimizle paylaşmayı umut ediyoruz. Süratle Çalışma Bakanım Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile bir araya gelecekler ve bu çalışmayı da bu hafta sonuna varmadan inşallah bitirecekler. Ve ardından NATO görüşmelerinden döner dönmez bunu milletimle tüm işçilerimizle paylaşma fırsatını bulacağız” demişti.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi temsilcisi TÜRK-İŞ ile işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nu (TİSK) toplantıya çağırdı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün saat 14.00’te toplanması bekleniyor.

İşçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyon, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artış için bir araya gelecek. Çalışmaların hızlı bir şekilde sonuçlandırılması ve asgari ücrete ara zammın, hafta sonuna kadar belirlenmesi bekleniyor. 2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Bugünkü görüşmelerde, işverenlerin ödediği SGK primleri ile işsizlik fonu kesintilerinde bir düzenleme yapılarak, bu tutarlarda devletçe karşılanacak farkın, aylıklara yansıtılmasının gündeme gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Bütün işçilere uygulansın’

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan dün yaptığı açıklamada, bir süredir asgari ücret için komisyonun toplanması çağrısı yaptıklarını hatırlatarak, “Yaşanan yoğun fiyat hareketleri, yaşadığımız hızlı zamlar, önü arkası belli olmayan her gün değişen etiketler, fiyatlar, ocak ayında büyük umutlarla belirlediğimiz asgari ücreti anlamsız hale getirdi. Onun için bu çabamızın karşılık gördüğüne tanıklık etmek bizim için gurur kaynağı” dedi. Asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapılması gerektiğini dile getiren Arslan, toplu sözleşme sisteminde yer alan bütün işçilere zammın yansıtılması gerektiğini kaydetti. Arslan, “Bütün çalışanların ücretlerine özel olarak uygulanacak, onlara da aynı şekilde yansıyacak bir modeli gerçekleştirmeyi umut ediyoruz, istiyoruz ve bekliyoruz” diye konuştu.