Ekonomi Asgari ücrete ek zam olacak mı? İşverenlerden açıklama

Asgari ücrete ek zam olacak mı? İşverenlerden açıklama

27.06.2022 - 11:55 | Son Güncellenme:

Türkiye İşveren Sendikası asgari ücrete ek zam konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen masada olacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağız ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile görüşlerimizi paylaşacağız" sözleri yer aldı.

"KRİTİK ÖNEME SAHİP OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Yayınlanan mesajda şu sözlere yer verildi: “Ülkemiz de tüm dünya gibi olağanüstü ekonomik şartların küresel boyutta yaşandığı bir dönemden geçiyor. Artan emtia fiyatları, enerji ve taşıma maliyetlerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna krizi gibi küresel sorunlar ve yüksek belirsizlik ortamı birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yapılacak değerlendirmelerde bu belirsizlik ortamının göz önünde bulundurulmasının kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

Haberin Devamı

TİSK olarak, birinci önceliğimiz her zaman ülkemizin ve çalışma arkadaşlarımızın sürdürülebilir refahı oldu. Diğer yandan, böyle bir ortamda işletmelerimizi ve üreticilerimizi ayakta tutmanın, üretimin devamlılığını sağlamanın da büyük önem taşıdığını biliyoruz. İşletmelerimizin karşılaştığı risk ve fırsatların birlikte değerlendirilmesini istiyoruz.

Bir kez daha belirtmek isteriz ki, bizim için tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte büyüyebilmek esas. Çalışma arkadaşlarımızın hayat kalitesini kalıcı şekilde artıracak ve büyük-küçük bütün işletmelerimize değer katacak her türlü kararın destekçisiyiz. Tüm taraflara çözüm olacak formüller için iş birliğine açığız.

"OLUMLU YAKLAŞACAĞIMIZI İFADE ETMEK İSTERİZ"

İşverenler olarak her zaman tüm sorumluluklarımızı tam ve eksiksik olarak yerine getirmenin bilinci içinde davrandık. Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman kaçınmadık. Bugüne kadar olduğu gibi bu süreçte de devletimizin yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizeriz.

Bu vesile ile asgari ücretin değerlendirilmesine dair yapılacak olası bir toplantıda işveren tarafını temsilen mutlaka masada olacağımızı ve toplam fayda odaklı çalışmalarımız ile olası bir değerlendirmeye olumlu yaklaşacağımızı ifade etmek isteriz.

'Birlikte Mümkün' anlayışı ile bu dönemi yine işçi, işveren ve hükümetimizle birlikte açık diyalog ve dayanışma yoluyla en iyi şekilde aşacağımıza inanıyoruz. Geleceğimize, çalışanlarımıza, işletmelerimize ve işimize katkı sağlayacak her türlü karara destek vermeye hazırız."

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETE EK ZAM OLACAK MI?

Öte yandan konuyla ilgili canlı yayınında açıklamalarda bulunan CNN Türk muhabiri Gülşen Coşkun şu ifadeleri kullandı: "Aslında iki ayrı konuyu merakla bekliyoruz. Birincisi memur ve emekliler. Onlar temmuz ayındaki zamma bakacaklar. O oran ne olacak? Diğer taraftan asgari ücretlilere bakıldığında bir ara zam olacak mı? Henüz net değil.

Memur ve emeklinin maaş zamları toplu sözleşme ile belirleniyor. Enflasyon farkı da maaşlara yansıtılıyor. Enflasyon farkı ne kadar olacak o merak ediliyor. 4 Temmuz’da açıklanacak enflasyon rakamlarında gözümüz. 6 aylık enflasyona bakıyoruz ama şimdiden bazı hesaplamaları yapmak mümkün. 5 aylık enflasyon yüzde 35’ler civarında.

Bu zamana kadar bakıldığında konu ile ilgili gerek Hazine ve Maliye Bakanı, Gerek AK Parti genel Başkanı Vekili Numan Kurtulmuş yüzde 40’ı işaret atmıştı.

Haberin Devamı

Çalışma Bakanı Bilgin, enflasyon ne gerçekleşirse onun üzerinde kamu çalışanlarımızı koruyacağımız ilave zam yapacağız demişti. Bu nedenle bu Kabine toplantısından da mesaj gelir mi bakıyor olacağız.

Asgari ücrette ara zam olacak mı olmayacak mı buna bakıyoruz. Normalde aralık ayında komisyon toplanıyor. 2022 yılı için yüzde 50’lik zam gelmişti. Mevcutta asgari ücrette 4 bin 253 liraya yükselmişti. Enflasyona baktığımızda yüzde 70’i aşan enflasyonla karşılaştık. İşte bu durumda yüzde 50’lik asgari ücrete gelen zam eridi yorumları yapıldı ve zam beklentisi doğmuş oldu.

Beklentilerin üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk İş Başkanı’nı kabul edince beklentiler artmış oldu. Sonrasında hem Çalışma Bakanı taraflarla görüştü. Şimdi bundan sonra artık bugün Kabine’den mesaj gelir mi buna bakacağız. Olursa ara zam ne kadar olur merakla bekleniyor.

Bugün işveren kesiminden açıklama geldi. TİSK, “bu dönemi açık diyalog ve dayanışma ile aşacağımıza inancımız tam. Asgari ücretin değerlendirilmesine yapılacak olası bir toplantıda işvereni temsilen mutlaka masada olacağız dedi. Görüşlerimizi paylaşacağız vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

TİSK'ten geleceğimize, çalışanlarımıza, işimize katkı sağlayacak her türlü karara destek vermeye hazırız vurgusu da yapıldı."