Ekonomi Asgari ücrete yüzde 49 zam! Neler değişecek: İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı ve engelli aylığı...

Asgari ücrete yüzde 49 zam! Neler değişecek: İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı ve engelli aylığı...

28.12.2023 - 06:48 | Son Güncellenme:

2024 yılında asgari ücret net 17.002 TL olarak uygulanacak. Bakan Işıkhan, “Bu rakamla net asgari ücrete önceki döneme kıyasla yüzde 49, önceki yıla göre de kümülatif olarak yüzde 100 artış yapıldı” dedi.

Mithat Yurdakul / ANKARA - 2024 yılında asgari ücret net 17.002 TL olarak uygulanacak. Bakan Işıkhan, “Bu rakamla net asgari ücrete önceki döneme kıyasla yüzde 49, önceki yıla göre de kümülatif olarak yüzde 100 artış yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

Yeni yıla günler kala, asgari ücret pazarlıkları sonuçlandı. Asgari ücret, yüzde 49 artışla net 17 bin 2 lira oldu. Yeni asgari ücret kararı, AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la işçi ve işveren temsilcilerinin katıldığı toplantının ardından açıklanırken, 18 bin lira ücret ve yılda iki zam isteyen Türk-İş, karara şerh koydu.

7 milyondan fazla çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi için gereken sürenin tamamlanmasına kısa süre kala görüşme trafiği dün hızlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dün Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’la Türk-İş Genel Merkezi’nde görüştü.

AK PARTİ’DE ZİRVE

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Işıkhan ile işçi ve işveren temsilcileri AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldi. Erdoğan’la 2 saati aşkın görüşmenin ardından, taraflar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na geçti. Akşam saatlerinde bakanlıkta düzenlenen toplantıda, işçi ve işveren temsilcileriyle kamera karşısına geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti açıkladı.

Haberin Devamı

Işıkhan, “700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17 bin 2 lira belirlemiş bulunmaktayız. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Bu rakamla net asgari ücrete önceki döneme kıyasla yüzde 49 önceki yıla göre de kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunmaktadır. 2002 yılından itibaren asgari ücrete reel olarak 3 buçuk kat artış sağlamış bulunuyoruz. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz” dedi. Yeni asgari ücretin, çalışanlar ve ailelerini memnun edeceğini belirten Işıkhan, 500 liralık asgari ücret desteğinin 700 liraya çıkarıldığını kaydetti.

İŞVERENLERE İLAVE ADIM ÇAĞRISI

“Türk-İş olarak 2 saat evveline kadar resmi bir rakam söylemedik” diyen Atalay, Erdoğan’la yapılan toplantıda ilk kez rakam dile getirdiklerini belirterek, “Türk-İş’in talebi bugün, Cumhurbaşkanımıza ifade ettim, 18 bin liraydı. Yılda 2 kere bu müzakerenin yapılmasıydı. Pazardaki marketteki fiyatlar durmadan da asgari ücreti konuşmanın bir anlamı yok. Ama maalesef fiyat artışları ortada. Onun için 18 bin lira talep ediyoruz dedik, yılda 2 kere olsun... Ama anlaşılan rakam, sayın bakanımızın, işveren temsilcimizin anlaştığı rakam, 17 bin lira. Bu başlangıç ücreti olmasına rağmen maalesef benim ülkemde geçim ücreti oldu. İşverenlerin yüzde 90’ı asgari ücretin üzerinde bir ücret vermiyor. Herkes 2 dakika düşünsün, bu ücretle geçinilebilir mi? Enflasyon durmadığı sürece yılda bir kereyle asgari ücrette milletin talebini yerine getiremeyiz” dedi. Atalay, toplantının sonunda da Işıkhan’a “Sayın Bakanım ben burada bir kez daha katılmadığımızı ifade etmek istiyorum. Muhalefet şerhi koyacağız, onu da bilin” dedi.

Haberin Devamı

‘BİR AİLEYİZ’

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da, zorlu bir süreci geride bıraktıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Süreç boyunca, dengeli ve sosyal tarafların tümüne fayda sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesinin önemini aktardık. İşçi - işveren - devlet bir ailedir. Bugün bazı görüş ayrılıkları olmuş olabilir ama yarın başka konularda yine mutabakatlar sağlanacaktır. Asgari ücret bir taban ücrettir. Makul olması gerekir. Hedefimiz ortalama ücretin artması olmalıdır. Bu nedenle, belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olan işletmelerimize, ilave atılabilecek adımları atma çağrısında bulunmak isteriz. Üretim, istihdam, ihracat performansımızı ve rekabetçiliğimizi korumak için sağlanan asgari ücret desteği için de Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza bir kez daha teşekkür etmek isterim. Bundan sonra, odağımızı hep birlikte enflasyonla mücadeleye, önce alım gücünün korunmasına, ardından artırılmasına, vergi, istihdam kolaylıkları gibi çalışma hayatının diğer konularına ayıracağız.”

Haberin Devamı

ERDOĞAN’DAN MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeni asgari ücretin duyurulmasının ardından sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “2024 yılında asgari ücret, yüzde 49 artışla net 17 bin 2 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” dedi.

Haberin Devamı

Asgari ücrete yüzde 49 zam Neler değişecek: İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı ve engelli aylığı...

NET HESAPLAMASI (TL)

- Asgari ücret (brüt) 20.002,50

- SGK primi (yüzde 14) 2.800,35

- İşsizlik sigortası primi yüzde 1

200,03

- Kesintiler toplamı 3.000,38

- Net asgari ücret 17.002,12

İŞVERENE MALİYETİ

- SGK primi yüzde 15.5 (işveren payı) 3.100,39

- İşveren işsizlik sigorta primi yüzde 2

400,05

- İşverene toplam maliyet 23.502,94

NELERİ ETKİLEYECEK?

KIDEM TAZMİNATI DEĞİŞİYOR

Kıdem tazminatı tabanı brüt asgari ücret üzerinden alınıyor. Çalışanlar her yıl için bir brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı alıyorlar. 2023 yılında brüt asgari ücret 13 bin 414 TL seviyesindeydi, bu rakam yeni dönemde 20.002 TL'ye yükselmiş olacak.

GSS primleri sosyal güvencesi olmayan ve 18 yaşını geçmiş kişilerin ödediği primdir. Bu da asgari ücretin yüzde 3’ü olarak belirleniyor. Şu anda 342.06 TL iken yeni zamla birlikte 509,66 TL olacak.

65 YAŞ AYLIĞI DEĞİŞİYOR

65 yaş aylığı bugün 2680 TL olarak ödenirken yeni zamla birlikte 3.993 TL seviyesine yükselecek.

Stajyer maaşı 18 yaşın altında olan ve eğitimin bir parçası olarak stajyerlik yapanların aldıkları ücrettir. Brüt asgari ücretin yüzde 30’u tutarında belirleniyor. Bu tutar şu anda 3420,57 TL iken, yeni gelen zamla birlikte 5.096,64 TL seviyesine yükselecek.

Askerlik ve doğum borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primi asgari ücretin yüzde 32’si oranında belirleniyor. Şu anda 143.08 TL olan prim tutarı yılbaşındaki artışla birlikte 213,18 TL’ye çıkacak.

ENGELLİ AYLIĞI DEĞİŞİYOR

Engelli aylığı asgari ücretle bağlantılı olarak belirleniyor. Şu anda 1874 TL olan engelli aylığı tabanı 2.792,26 TL, 2811 TL olan engelli aylığı tavanı 4.188,39 TL’ye yükselecek.

SİGORTA PRİMİ DEĞİŞİYOR

İsteğe bağlı sigorta primi ise asgari ücretin yüzde 32’si oranında belirleniyor. İsteğe bağlı sigorta primi 4292,48 TL’den 6.395,79 TL seviyesine çıkacak.