Ekonomi Aslıtürk'e şaibeli kredi istifa getirdi

Aslıtürk'e şaibeli kredi istifa getirdi

08.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aslıtürk'e şaibeli kredi istifa getirdi

Aslıtürke şaibeli kredi istifa getirdi

ASLAN Nakliyat davasından ağır cezada yargılanan Bülent Şemiler'in en yakın adamı olan Erdin Arı'nın Emlakbank Genel Müdürlüğü'ne getirilmesinin üzerinden bir ay geçmeden banka ilginç gelişmelere sahne olmaya başladı.
Arı'ya birlikte bankanın yönetim kuruluna getirilen ve getirilenler arasında "En dürüst adam" diye nitelenen Fatih Cenikli, görevinden istifa etti. İstifanın arkasında şaibeli kredi girişimlerinin yattığı iddia ediliyor.
Emlakbank'ta daha önce Teftiş Kurulu'nda çalışan ve ardından Rotterdam'da temsilcilik görevinde bulunan Cenikli, 10 Ocak'ta, Arı ile birlikte bankanın yönetim kuruluna atanmıştı. Bankanın kredilerden sorumlu genel müdür yardımcılığı ve yönetim kurulu üyeliğine getirilen Cenikli, yönetim kurulu üyeliğinden önceki gün istifa ettiğini Milliyet'e açıkladı.
İstifayla kredilerle ilgili görevinden çekilen Cenikli, istifa nedeni konusunda konuşmaktan kaçınarak "Ailevi olabilir" derken; Cenikli ile birlikte bankanın Merter Bölge Başkanı Abdullah Çıtlak'ın da istifa ettiği kaydedildi. Arı göreve gelir gelmez Merter Bölge Başkanı Fevzi Acar'ı görevinden alarak yerine Çıtlak'ı getirmişti.
Hem Cenikli, hem de Çıtlak'ın zor durumda olan, istihbarat raporlarının olumsuz çıktığı büyük bir tekstil şirketi ile hayali ihracat sanığı Orhan Aslıtürk'e büyük miktarlı krediler açılmak istenmesi nedeniyle istifa ettiği ileri sürülüyor.
Aslıtürk, Anap'lı Şişli Belediye eski Başkanı Gülay Atığ'la evliliği büyük bir skandala yol açmış, evliliğin çıkar ilişkileri üzerine oluştuğu iddia edilmişti. Aslıtürk'ün bu evliliğinden sonra Şevket ve Murat Demirel'den Dempa şirketini satın aldığı, Emlakbank'tan bu şirkete kredi sağlamaya çalıştığı iddia ediliyor.
İstifa haberilerini şaşırarak karşılayan Emlakbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Erdin Arı, henüz kendisine istifaların gelmediğini söyledi. "Çıtlak da mı istifa etmiş" diyen Arı, Cenikli'nin ailevi ve ekonomik nedenlerle istifa etmek istediğini savunarak, "Rotterdam'dan geldi. Kızının okul sorunu. Karısı da çalışıyor. Bırakıp gelmesi ikinci bir maaş darbesi. Türkiye'de maaşlar daha düşük. Bir takım sıkıntılar var. `Geri döneyim' dedi. `Biz ne yapacağız. Daha dün başladın. Birlikte yola çıktık' dedim. O bana müsaade edin sık sık gidip geleyim. Sık sık gideceğim için yönetim kurulundan ayrılayım, genel müdür yardımcılığım kalsın' dedi. Mutabık kaldık, ama henüz istifasını bana vermedi" dedi.
Arı, sözkonusu tekstil şirketinin daha önce bir kredi başvurusunun olduğunu, ancak kendi dönemlerinde hiçbir talebinin bulunmadığını savunarak, istifanın arkasında kredi ilişkilerinin bulunmadığını ileri sürdü.