Ekonomi Avrupa yakasının yükselen yaşam alanı Başakşehir

Avrupa yakasının yükselen yaşam alanı Başakşehir

22.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulaşım projelerinin yanı sıra Sağlık Kent, Bio İstanbul gibi projelerle atağa geçen Başakşehir’in, İstanbul’a inşa edilmesi beklenen ‘Yeni Şehir’ projesine de ev sahipliği yapması planlanıyor

Avrupa yakasının yükselen yaşam alanı Başakşehir

İstanbul’un birçok bölgesinde hareketlilik devam ederken, özellikle bazı bölgeler emlak ve konut fiyatlarındaki artış nedeniyle ön plana çıkıyor. Bu bölgeler arasında dikkat çeken Başakşehir, gerçekleştirilen konut yatırımlarıyla birlikte yaşanan nüfus artışıyla ön plana çıkıyor.
Başakşehir’in hayata geçirilen ulaşım altyapısına uygun lokasyonu nedeniyle Avrupa yakasının yükselen yaşam alanları arasında öne çıktığını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık’ın Lisanslı Değerleme Uzmanı Zuhal Balsarı, hızla gelişen Başakşehir’de hayata geçirilen konut yatırımlarının bölge nüfusunun hızla artmasına neden olduğunu ve artış nedeniyle bölgenin ilçe statüsüne yükseldiğini ifade etti.

‘Hızla büyüyecek’
Balsarı, İstanbul’un yeni yerleşim alanı olarak öne çıkan Başakşehir’in metro, üçüncü havaalanı, üçüncü köprü, Kanal İstanbul projesi, Kuzey Marmara otoyolu ve Marmaray’ın etkisiyle daha da hızla büyüyeceğini söyledi.
Üçüncü köprü bağlantı yollarının Kayaşehir’den, Kanal İstanbul’un önemli bir kısmının ise Başakşehir ilçe sınırları içinden geçmesinin planlandığını söyleyen Balsarı, önümüzdeki süreçte bu bölgede hareketliliğin artarak devam edeceğini belirtti. Balsarı, Kanal İstanbul projesinin Başakşehir’den geçecek olmasının özellikle Altınşehir’deki Güvercintepe, Şamlar, Kayabaşı gibi yerlerin prim yapmasını sağlayacağının altını çizdi.

M2 fiyatı 7 bin lirayı buldu
Yerleşim alanı olarak İstanbul’un en büyük ilçesinin Başakşehir olduğunu ifade eden Balsarı, bölgenin ekonomik seviyesi iyi olan, planlı ve daha düzenli bir yerde yaşamak isteyenler tarafından tercih edildiğini vurguladı.
İlçe genelinde satılık ev projelerinin birçoğu TOKİ, Emlak Konut ve Kiptaş tarafından inşa edilmişken, son yıllarda bölgede markalı konut projelerinin de görüldüğünü aktaran Zuhal Balsarı, markalı konut projeleri yanında, metronun da gelmesiyle Başakşehir’deki konut fiyatlarının arttığını belirterek, “Konut projelerinde metrekare fiyatları 3 bin ila 7 bin lira arasında değişiyor” dedi.
İlçede bulunan arazilerin tamamının yapılaşma alanı içinde kaldığını, ancak ilçenin henüz yüzde 20’sinin yapılaşmış durumda olduğuna dikkat çeken Balsarı, “Kentsel dönüşümle beraber önümüzdeki süreçte bölgede yapılaşacak alan ilçenin yüzde 80’ini oluşturacak” dedi.

Haberin Devamı

BİO İSTANBUL’LA ATAĞA GEÇECEK

Bölgede en çok konuşulan projelerin başında Atatürk Olimpiyat Stadı’nın kuzeydoğusunda yer alması planlanan Sağlık Kent projesinin geldiğini ifade eden Balsarı, proje kapsamında sağlık kampüsü, eğitim-araştırma birimleri, uzmanlaşmış tıbbi birimler ile tıbbi hizmetler dışında konaklama, konferans ve kültür merkeziyle ticari birimlerin planlandığını söyledi.
İlçedeki bir diğer büyük projenin ise Bio İstanbul Projesi olduğunu belirten Balsarı, Sazlıdere Barajı güneyinde, Başakşehir ilçesine bağlı Resneli Çiftliği’nde ve entegre araştırma-geliştirme birimleriyle beraber ticaret ve konut alanlarının da sağlık tesisleri ile birlikte yer alacağının altını çizdi.

Kent içinde kent kuruluyor

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm kapsamında Başakşehir’in öne çıkan ilçelerden biri olduğunu dile getiren Zuhal Balsarı altyapı çalışmaları hakkında ise şunları söyledi:
“Yeni şehre ilişkin projenin büyük ölçüde Başakşehir hinterlantı üzerinde olması netleşmiş durumda. Yeni şehirde toplu konut alanlarının yanı sıra uluslararası sağlık merkezi, eğitim alanları, iş merkezi ve kültür merkezlerinin yer alması planlanıyor. Bir milyon nüfuslu olması tasarlanan yeni şehre isim konulmasa da proje ‘İstanbul Metropolitan’ şeklinde anılıyor. Başakşehir ilçe sınırlarında Hoşdere bölgesinde yaklaşık 110 hektarlık alan üzerinde 20 bin kişilik nüfusun yaşamasının planlandığı Yeni Şehir Projesi barınma ihtiyaçlarının yanı sıra çalışma, sağlık, eğitim, yeşil alan gibi donatı ihtiyaçlarının bir arada sunulması amaçlanıyor.”

TÜRKİYE’NİN İLK ‘PASİF’ EVİ GAZİANTEP’TE KURULDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 milyon 65 liraya mal edilen Türkiye’nin ilk pasif ev sertifikalı Ekolojik Bina ve Bilgilendirme Merkezi kuruldu. Öncü konumundaki merkezde enerji tüketiminin en aza indirilebilmesi için bilgilendirme yapılıyor.
Atatürk Parkı içerisindeki 375 metrekarelik alanda geçen yıl Ağustos ayında temeli atılan Ekolojik Bina ve Bilgilendirme Merkezi’nin yapımı tamamlandı. Merkezde, tüketilen enerjinin en aza indirilmesi için gerekli bilgilendirmeler uygulamalı olarak yapılıyor. Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği tarafından Türkiye’nin ilk pasif ev sertifikalı binası olarak ödüle layık görülen merkezde yapı firmaları, vatandaşlar ve öğrenciler uzmanlar tarafından bilinçlendiriliyor.
Ekolojik bina, açılışı yapılmadan Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerini ağırladı. Mekanik Kontrol Mühendisi Ayşegül Tekerekoğlu tarafından öğrenciler, uygulamalı olarak bilgilendirildi.
Türkiye’deki 18 milyondan fazla konuttan yüzde 10’nun yalıtımlı olmasından yola çıkılarak yapılan merkezin Mekanik Kontrol Mühendisi Ayşegül Tekerekoğlu, merkeze gelenleri bilgilendirdiklerini belirtti. Tekerekoğlu, “Gaziantep Ekolojik Bina, Türkiye’nin ilk pasif evidir. Şu anda burası insan kaynakları merkezi olarak kullanılıyor ve insanlara yeni enerji sistemleri hakkında bilgiler veriyor” diye konuştu.

Kuyu suyu kullanılıyor
Bugün ilk olarak Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerini ağırladıklarını ifade eden Tekerekoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Onlara teknik anlamda yeni uygulamalarla ilgili bilgiler verdik. Kanada kuyusu denilen bir sistem kullanıyoruz. Yani havayı toprağın altında ön ısıtmaya tabi tutarak enerjisini kullanıyoruz. Yine kuyu suyunu kullanarak evlerde ısıtma ve soğutma yapıyoruz. Bunun dışında lavabolardan aldığımız gri suyu arıtmaya tabi tutarak rezervuarlara gönderiyoruz. Yağmur suyunu bile herhangi bir arıtmaya gerek kalmadan bahçe sulamada kullanıyoruz. Türkiye’de bir ilk olan Ekolojik Bina’da, vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize bilgi veriyoruz.”

Haberin Devamı

Konutta lüks talebi showroom açtırdı

Haberin Devamı

Son yıllarda konut sektöründen yurtiçinden ve yurtdışından gelen yoğun talep üzerine açtığı yeni ocaklarla toplam 3 ocağa sahip olan Temmer Mermer, Afyon’dan sonra İstanbul’da da showroom açtı. Eskişehir, Bilecik ve Afyon olmak üzere toplam 3 ocağı olan Temmer Mermer’in İstanbul showroom’u 200 metrekarelik bir alanda Etiler’de Nispetiye Caddesi üzerinde yer alıyor. Temmer Mermer İstanbul Showroom’da, yaklaşık 50 çeşit mermer ürün sergilenecek.
Dünyanın 40 ülkesine ihracat yapan Temmer Mermer’in Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, yurtdışından ve bilhassa yurtiçinde ki lüks konut projelerden gelen yoğun talepler nedeniyle showroom açtıklarını belirtti.
Mermerin tarih boyunca zenginliğin sembolü olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Biz Temmer Mermer olarak, yıllarca yurtdışındaki lüks konut projelerine mermer verdik. Son yıllarda inşaat sektörünün gelişmesi ve Türkiye’de de A Plus segmentinde konut üretiminin gerçekleşmesi ile mermerin yoğun kullanımı Türkiye’de de arttı” dedi.
Marka değeri yüksek butik projeleri ve villa projeleri ile beş yıldızlı lüks otelleri hedeflediklerini vurgulayan Çetinkaya, aynı zamanda orta segment proje alıcıları için de kaliteli mermeri uygun fiyata sunacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

FİKİRTEPE'DE 30 BİN M2’LİK ALANDA YIKIMA BAŞLIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kentsel dönüşüm kapsamında riskli bölge ilan edilen Fikirtepe’de inşaat şirketlerinin çalışmaları devam ediyor. Bakanlığın bölgeyi kentsel dönüşüm kapsamına almasıyla hız kazanan bölgede, bir yandan yıkımlar bir yandan da hafriyat işlemleri yapılıyor.
Yıkım ve hafriyat iznini alan Vartaş da hiç vakit kaybetmeden 23 Aralık 2013 Pazartesi günü itibari ile hafriyata başlayacağını açıkladı. 30 bin metrekarelik konut alanında projenin 1. etabının hafriyatına başlayacak olan firma, hemen ardından ticari alanın yıkımını yapacak ve sonrasında hafriyatına başlayacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, “Fikirtepe’de projemizin başlaması bizleri olduğu kadariş ortağımız olan 2200 arsanın sahiplerini de sevindirmiştir. Bu haberi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

‘Yeni bir dönem’
Fikirtepe’nin Metro, Metrobüs, Marmaray ve E 5 in üzerinde olması nedeniyle Anadolu yakasında yeni bir merkez oluşturacağının altını çizen Barata, “Kadıköy Fikirtepe’de 1 milyon 400 bin metrekare alanda kentsel tasarım projesi yaptıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe’de başarılı bir projeye imza atmıştır” diye konuştu. Dönüşüm ile birlikte gelişimin de başlayacağını vurgulayan Ömer Faruk Barata Fikirtepe’de yeni bir dönemin başladığını belirtti.

‘2014’te konut talebi orta gelirliden gelecek’

Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Pazarlama ve Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, konut sektörünün 2014 yılında yüzde 29 büyüyerek 125 milyar liraya ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Bugünkü konut talebine bakıldığında talebin üst gelir grubu konutlardan ziyade orta ve orta üstü gelir grubundan geldiğini ifade eden Erdem, “Türkiye’de her yıl 700 ile 800 bin konut ihtiyacı oluşuyor. Özellikle nüfus artışı, büyük şehirlere göç, eski konutların yenilenmesi gibi ihtiyaçları göz önünde bulundurduğumuzda konut pazarında talebin devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Güneşli’de 60 aya 0.37 faiz oranı uyguladı

2014 yılının Aralık ayında tamamlanması hedeflenen Corridor Rezidans’ta örnek daire hazır. “Az az ödeyin üstü kalsın” kampanyasında son 2 güne girilen Corridor projesinde 60 aya kadar 0.37, 120 aya kadar ise 0.60 faiz oranı uygulanıyor. Güneşli’de yer alan Corridor Çarşı’dan dükkân sahibi olmak isteyenlere ise, Sur Yapı bünyesinde vade farksız ödeme imkânı sunuluyor. Ayrıca tamamı peşin ödemelerde yüzde 10 indirim fırsatı da bulunuyor.
Corridor Çarşı'da 40 metrekareden 1.189 metrekareye kadar dükkânlara yer veriliyor. Sur Yapı tarafından inşa edilen projede 505 daire bulunuyor. 18 bin 200 metrekarelik arsa üzerine kurulan projede 1+0’dan 4+1’e kadar daire alternatifi sıralanıyor. Yatırım değeri 270 milyon lira olan proje 78 bin metrekare inşaat alanına sahip.

Deniz manzaralı daireler Nisan 2014’te teslim

İç içe geçmiş 3 bloktan meydana gelen Espadon Residence, Safi Gayrimenkul tarafından inşa ediliyor. Tamamlandığında 101 metre uzunluğuna sahip olacak Espadon Residence’ın arsa alanı 4 bin 967 metrekare olarak belirlendi. Projede 1+0, 1+1, 2+1 dairelere yer veriliyor.
2014 yılının Nisan ayında teslimlerin başlayacağı Espadon Residence’ta 136 daire bulunuyor. Deniz manzaralı daireler yanı sıra tüm daireler de teras ve balkonun yer aldığı Espadon Residence, Denizbank ve Akbank ile anlaşmalı. 11 ticari birimin hizmet vereceği Espadon Residence’ta her birim için otopark alanı mevcut. Espadon Residence içersinde, spa, kapalı yüzme havuzu, fitness center sıralanıyor.

Peşin ödemede yüzde 10 indirim olanağı sunuyor

1.150 daireden meydana gelen Brandium Ataşehir’den kampanya haberi geldi. Buna göre, peşin ödemelerde yüzde 10 indirim ve yüzde 1 KDV avantajı ile sunulan daireler hemen teslim ediliyor. 70 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilen proje, FSM Köprüsü’ne 16 ve Boğaziçi Köprüsü’ne 13 dakika mesafede bulunuyor.
1+0’dan 4+1’e kadar farklı daire seçeneklerinin yer aldığı Brandium Ataşehir projesinde 165 ila 168 metrekare 3+1 evler 1 milyon 42 bin liradan, 258 metrekare 4+1 evler ise 2 milyon 345 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Projede, tenis, yürüyüş parkuru, yüzme ve süs havuzları, seyir ve dinlenme terasları sıralanıyor.