Ekonomi Bakan Bilgin duyurdu! EYT'de yıl ve prim sayısı değişmiyor

Bakan Bilgin duyurdu! EYT'de yıl ve prim sayısı değişmiyor

12.11.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT'de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. EYT'den kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil" dedi.

Bakan Bilgin duyurdu EYTde yıl ve prim sayısı değişmiyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

ÇOCUK İŞÇİ SAYISINDA DÜŞÜŞ

Bakan Bilgin, çocuk işçiler ile ilgili, "Yıllar itibariyle özellikle çocuk işçiliğindeki rakamlarla ilgili yanlış bilgiler verildi. 1994 yılında yüzde 15.2 olan çocuk işçiliği oranı 2022 yılında yüzde 3 civarında. Mücadelenin bir netice verdiğini, bu yaklaşımın bir netice verdiğini görmemiz lazım" dedi. ​Bakan Bilgin, kadın istihdamına yönelik sorulara ilişkin, "Kadınların iş gücüne katılımı arttıkça istihdam edilme oranlarının da arttığını görüyoruz. 2000'li yılların başında kadın çalışanlarımızın sayısı 6 milyonken bugün 9 milyon emekçi kadın var" yanıtını verdi.

EYT'DE YIL VE PRİM DEĞİŞMİYOR

Bakan Bilgin, milletvekillerinin EYT ile ilgili sorularına şöyle yanıt verdi:

Haberin Devamı

"EYT düzenlemesi konusunda çok açık söyledim, bugün tespit ettiğimiz 1,5 milyon civarında dediğim rakam bizim haziran ayında aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Prim gün sayısı, 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz. Yani, EYT'de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. Kadınlar için 20 yıl erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler."

Bakan Bilgin, yıl sonunda emekli olacaklardan sonra geriye kalan 4 milyon civarında kişinin de sigorta prim ve sigortalılık yılını doldurdukça emekli olacağını söyleyerek, "Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme. Sınır koyan bir düzenleme değil" açıklamasında bulundu.

Görüşmelerin ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2023 Yılı bütçesi kabul edildi.

BAKAN BİLGİN'DEN ASGARİ ÜCRET, EYT, SÖZLEŞMELİ PERSONEL AÇIKLAMASI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçelerini görüşmek üzere toplandı. Bakan Vedat Bilgin, komisyonda bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe sunumunu yaptı. Bilgin, 2023’e girerken hem dünya konjonktürü açısından hem de Türkiye’de yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlar açısından zor şartlarla karşı karşıya kalındığına dikkat çekerek, "Bunda birçok faktörden söz etmek mümkün. Bunların arasında pandemi sonrasının meydana getirdiği dünyadaki ulaştırma sistemi, ürün zincirlerinde, ham maddelerin tedarikinde yaşanan sorunlar ve bunun Türkiye'ye yansımalarını yanı sıra Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu sorunları da göz önünde bulundurmak gerekir" dedi.

Haberin Devamı

'BÜYÜYEREK BU SORUNU AŞMAK MECBURİYETİNDEYİZ'

Bakan Bilgin, dünya ülkelerinde üretici fiyatlarında yaşanan artış ve kış şartlarına dikkat çekerek, "Dolayısıyla bunların Türkiye üzerinde tesirlerinin, tahribatının da artacağını söylemek mümkün. Bütün bunlar karşısında uygulanacak ekonomik politikalar üzerinde fazla durmak istemiyorum ama büyümeden vazgeçerek bunları aşmanın mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Çünkü küçülerek, ekonomiyi soğutarak bunlara cevap vermeye kalktığımız zaman karşılaşacağımız sorunları tahmin edebiliriz. Bunların en başında; işsizlik daha da artacaktır, üretimdeki durgunluğun yol alacağı birçok yeni sorunla karşı karşıya kalacağız. Türkiye gibi nispeten genç nüfusu olan bir ülkedeki işsizlik probleminin, yüzde 10’larda olan işsizlik probleminin çok daha yukarılara çıkması başlı başına bir sorun kaynağı olacaktır. Onun için büyüyerek, üretime dayanarak bu sorunu aşmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'TÜM EMEKÇİLER ENFLASYON KARŞISINDA KORUNACAK'

Bakan Bilgin, asgari ücretin 5 bin 500 TL olmasının gerekçelerine değinerek, "Enflasyona karşı duyarlı olduğumuzu göstermek için. Temmuzda enflasyona karşı ücretleri koruyucu bir düzenleme söz konusu değildi ama temmuzda reel ücretlerdeki erimenin ortaya koyduğu tabloyu görünce buna bizim müdahale etmek gerekliliği ortaya çıktı. Şimdi de aynı şeyleri yapacağız. Asgari ücreti belirlemede enflasyon etkisini geriletecek bir uygulama gerçekleştireceğiz. Aralık ayının ilk haftasında komisyonu toplayacağız. Tüm emekçiler enflasyon karşısında korunacak" dedi.

Haberin Devamı

'EYT 2023'TE UYGULANACAK'

Bakan Bilgin, EYT çalışmasına ilişkin yasal düzenlemeyi aralık ayında Meclis’e sunacaklarını açıklayarak, "Kapsamlı bir çalışma yaptık. Şu anda EYT şartlarını oluşturan 1,5 milyon insanımız var. Bu şartları taşıyanların yüzde 87'si özel sektörde. EYT, 2023’te uygulanacaktır. Bu sorunu çözüyoruz. Öyle beklemeye niyetimiz yok. Aralık ayında Meclis’e geldiğinde göreceksiniz. Bu sorunun bilinmeyen ya da göz ardı edilen tarafı şudur; EYT’li insanların büyük çoğunluğu 4/A’lılardır yani SSK primi ödeyen işçilerimizdir. Dolayısıyla onların da önemli bir kısmı, yaklaşık yüzde 87'si bir işte çalışmaktadır. Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Ben her gün veya her hafta bir odayı dinliyorum, işçileri dinliyorum. Bütün tarafları tamamlamak üzereyiz, bitiyor zaten görüşmelerimiz. Onların taleplerini alıp değerlendirdik, biz yolumuzu belirledik ama onların da bu süreçte yeni talepleri var. Kimse endişe etmesin veya herkes emin olsun, bu sorun bu sene Meclis’te çözülmüş olacak. Meclis'in de gerekli olan önerilerimizi dikkate alarak kararını vereceğini düşünüyorum" diye konuştu.

'SÖZLEŞMELİ PERSONELİ KADROLU HALE GETİRECEĞİZ'

Bakan Bilgin, sözleşmeli personele kadro verilmesine ilişkin çalışmayı tamamladıklarını da belirterek, "Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştirmeyi düşünüyoruz, o çalışmayı tamamladık. Tahmin ediyorum, önümüzdeki hafta veya bu ay içinde onu uygulamaya geçireceğiz, onları kadrolu hale getireceğiz" dedi.

"ŞUBAT AYINDA EMEKLİ MAAŞLARI ALINABİLİR"

EYT düzenlemesi ile ilgili CNN Türk yayınında değerlendirmelerde bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, "Özellikle Aralık ayı telaffuz edilmişti. Ocak ayında dilekçe verilebilir, Şubat ayında emekli olunabilir, maaş alınabilir demiştik. Bakan Nebati dün bir tarih verdi. Ocak 15 itibariyle yürürlüğe girmesini bekleniyor. Bunda anlamamız gereken Ocak 15'te dilekçe verilir, Şubat ayında emekli maaşları alınabilir. Ama bunun Aralık ayına gelmesi ve yılbaşına sarkmasında bir sürü handikap var. Hem işveren hem de vatandaş nezdinde. Çünkü bunun bir an önce yasalaşması gereken bir durum. Çünkü vatandaşlarımız eksik kıdem gün sayıları varsa borçlanma yaşayacak. Ya da kanuni olarak devlet bir hak tanıyacak. Diyecek ki sen bin prim gün sayılık günü borçlan. Bu borçlanmalar hep asgari ücret üzerinden hesaplanır. Asgari ücret yükselirse eğer bu borçlanma rakamları da yükselecek. O yüzden sene başı itibariyle hem asgari ücretin yeni düzeyi belirlenecek aynı şekilde borçlanma tutarı da yükselecek." ifadelerini kullandı.