Ekonomi Bakan Bilgin'den asgari ücret ve EYT açıklaması

Bakan Bilgin'den asgari ücret ve EYT açıklaması

23.09.2022 - 14:49 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret, EYT ve kadroya geçecek işçilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Ankara'da Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (Hak-İş) ziyaret etti. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile görüştükten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, dünyanın çok zor döneminde Türkiye'nin, sorunlarını çözerek daha da güçlenme kararında olduğunu belirtip, "Türkiye'nin karşılaştığı sorunlar diğer ülkelere göre daha ağır olabiliyor. Bunun da en büyük göstergesi enflasyonun yüzde 80'lerin üzerine çıkacak bir hale gelmesidir. Ancak Türkiye bir ekonomik politika ile bizi istikrara götürecek bir politika ile bu sorunları aşmaya çalışıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

'BÜYÜYEREK ENFLASYONA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'

Enflasyon karşısında iki yaklaşım bulunduğunu, bunlardan birinin faiz artırımıyla talep düşürmek ve enflasyonun düşüşü için sert fren yapmak olduğunu kaydeden Bilgin, "Bunu uygulayan ülkeler var. Bir diğer yaklaşım da ekonomide büyümeyi sürdürerek, artırarak, sürekli hale getirerek, istihdam, yatırım, ihracat yaparak enflasyondan fazla büyüyerek, iş talep artışından daha da büyüyerek bu sorunu çözmek. Türkiye bu yoldan geçti. Çünkü bu yol Türkiye'nin istihdam yaratma, yatırım ilişkisini canlı tutma, ihracat ilişkisini canlı tutacak bir yöntem. Doğru olan yol da bu. Çünkü Türkiye'nin genç nüfusu var. Batı ülkeleri ile mukayese edilmeyecek şekilde genç bir nüfusu var. İş gücüne katılım oranları giderek artan bir ülke dolayısıyla Türkiye kararını verdi. Büyüyerek, ihracat ve yatırım yaparak, üretim gücünü artırarak bu enflasyona karşı mücadele edeceğiz. Bu sorunları çözeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

'ASGARİ ÜCRETİ ARALIKTA YENİDEN DEĞERLENDİRECEĞİZ'

Sorunların çözümü sırasında özellikle ücret türü gelir elde edenlerin süreçten negatif etkilenmesini engellemek amacıyla daha fazla sorumluluk almaları gerektiğini vurgulayan Bilgin, "Asgari ücret bu konudaki en temel araçlarımızdan bir tanesi. Tarihimizdeki en yüksek asgari ücret artışını gerçekleşirdik. Önce yüzde 50, arkasından yüzde 30. Aritmetik olarak yüzde 80 bir artış gerçekleştirdik. 3600 düzenlemesiyle yaklaşık 6 milyon çalışanın hayatlarını düzenleyecek ciddi bir reforma imza attık. Bu enflasyon karşısında soluk almaya yarayacak bir tedbirdir ama bu sadece tek bir araç değildir. Önümüzdeki aralık ayında asgari ücreti yeniden değerlendireceğiz. Enflasyonun tahribatını, etkisini değerlendirerek kararımızı açıklayacağız" diye konuştu.

'ACİL OLAN SORUNLARIN ERTELENMEMESİ GEREK'

Bakan Bilgin, EYT ile ilgili ise "Onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldik. O dosyayı tamamladığımız gün bir basın toplantısı ile ya da başka bir şekilde Türk kamuoyuyla paylaşacağız. Acil olan sorunların ertelenmemesi gerekir" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Bilgin, 696 sayılı kanunun dışında kalan 90 bin taşeron işçiyi ilgilendiren çalışmaya ilişkin de "Bu kanunun kapsamı dışı kalan 90 bin civarındaki personelin kamuda kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışma tamam. Onun da belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim" açıklamasında bulundu.

"PRİM-GÜN SAYILARININ YATIRILMASI ÖNEMLİ"

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, Bakan Bilgin'in EYT düzenlemesindeki son durumuyla ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi. CNN Türk canlı yayınına katılan Bayram'ın değerlendirmeleri şöyle;

Asıl sorun yaş sorunuydu. Yaş sorunu ortadan kaldırılırsa kişiler emekli olabiliyordu. Aslında EYT'nin tek isteği de yaş şartının ortadan kaldırılması. Ancak tabi şöyle bir problem var. Çok prim ödeyenin çok maaş alması gerekiyor, az prim ödeyenin az maaş alması gerekiyor. Şu anda kademeli emeklilik olarak bahsettiğimiz ve defalarca üzerinden geçtiğimiz konular buydu.

Sayın Vedat Bilgin de bununla alakalı dedi ki; "Biz artık formülü teke indirdik. O yüzde biz kendi formülümüzü uygulayacağız." demişti.

Haberin Devamı

Şu anda kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yaş şartı ortadan kaldırılarak kişilerin emekli olması sağlanabilecek ama bununla beraber de prim-gün sayılarının yatırılması önemli.

SÖZLEŞMELİYE KADRO NE ZAMAN?

Sözleşmeli personele ilişkin sayn Vedat Bilgin açıklama yaptığında "Biz hak tanıyacağız" demişti. Yani kişi sözleşmeli personelden kadroya geçebilir demişti. Bunun manası aslında şuydu; Bazı meslek kollarında kamu, iktisadi teşebbüslerinde daha yüksek maaş alınabiliyor. Kişi eğer kadroya geçerse daha düşük maaş alacak ama sözleşmelilerin çakılı kadro olarak tabir ettiğimiz yani bir yerden bir yere değiştirme, tayin hakları, çocuk doğum hakları olmadığı için sözleşmeli personel normal memur gibi hak sağlayamıyordu kendine.

Kişiler yan yana çalışma arkadaşları çalışıyor bir kişi bin lira fazla diğeri bin lira daha düşük maaş alıyordu ve bu büyük bir sorundu. Buna ilişkin de zaten çalışmada sona gelinmişti. Sözleşmelilerin kadroya alınmasıyla beraber 90 bin kişinin kadroya alınmasıyla alakalı da sayın Vedat Bilgin açıklama yaptı. O 90 bin kişi de buna ilişkin bir haber bekliyordu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETLİLER

Bizim tahminimiz 7 bin liralar seviyesinden daha fazla olması. Neden? Sene başında 2022 yılında ocak ayında bir yenileme yapıldığı zaman 2825 liradan 4253 TL'ye yükseltildi. O zaman reelde oluşan sayın Vedat Bilgin'in söylediği gibi enflasyon yüzde 34'tü ama yüzde 50'lik bir artış yapıldı.

Yine aynı şekilde temmuz ayında da asgari ücrete zam yapılması söz konusu oldu ve zamn yapıldığı 5500'e yükseltildiği zaman yüzde 30'luk bir artış yapıldı. Ama yine hatırlatalım. Bu bir artış değil. Bu önceki yılın enflasyonun düzeltilmesi. Yani artış yapıldıktan sonraki ayların ilişkin enflasyonu düzeltmesi değil.

Asgari ücretli, sabit dar gelirli ve sabit orta gelirli kısım şu anda en çok ezilen kısım. Enflasyonla hayat pahalılığı üzerinde.

Sayın Cumhurbaşkanı yeni asgari ücreti açıkladığı zaman şu ifadeyi kullanmıştı; Bu temmuzda yapılan ara bir düzeltme. Yüzde 30'luk zam ama biz asıl zammı 1 Ocak 2023'te yapacağız." demişti.

Şu anda da TÜİK verilerine göre; diğer kanalların, şirketlerin belirlediği enflasyon beklentilerine göre gerçekleşecek enflasyon yüzde 33-34 civarında. Ancak asgari ücretlinin ve diğer çalışanların da etkinlendiği için asgari ücret rakamı yüzde 40'lar seviyesinde bir artış yapılması bekleniyor. Eğer yüzde 40'lık artış yapılırsa 7 bin 700 TL civarında olur. Yüzde 35 civarında olursa 7 bin 425 civarında olur.