Ekonomi Bakan Bolat duyurdu: Cari işlemler hesabında 20 ay sonra bir ilk!

Bakan Bolat duyurdu: Cari işlemler hesabında 20 ay sonra bir ilk!

11.08.2023 - 18:46 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada, "Haziran ayında cari işlemler hesabında 20 ay sonra fazla verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat duyurdu: Cari işlemler hesabında 20 ay sonra bir ilk

Bakan Bolat yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Haziran ayında cari işlemler hesabında 20 ay sonra fazla verilmiştir.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri açıklanmıştır. Bir önceki yılın Haziran ayında 2,6 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yıl Haziran ayında 674 milyon dolar fazla vermiştir. Böylelikle Ekim 2021'den bu yana ilk kez aylık fazla verilmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5,6 milyar dolar fazla vermiştir.

Haziran ayında cari işlemler hesabında fazla verilmesinde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının %42,5 azalarak 3,7 milyar dolar gerçekleşmesi etkili olmuştur. Hizmet ihracatımız %11,9 artışla 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan gelirler %18,5 oranında artarak 4,8 milyar dolar olmuştur. Hizmet ihracatımız yıllıklandırılmış olarak Haziran ayında 97,3 milyar dolar ile rekor tazelemiştir.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde cari işlemlerdeki iyileşmeyi sürdürmek amacıyla başta mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarımız olmak üzere, Ticaret Bakanlığı olarak faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Ekonomimizdeki önemli bir yapısal dönüşüm alanı olarak cari işlemler hesabındaki kalıcı iyileşme, makro-finansal istikrarı kuvvetlendirerek inovasyon odaklı yatırım ve üretim, ihracat, istihdam önceliklerimiz kapsamında sürdürülebilir refah artışı için önemli bir kazanım olacaktır.