Ekonomi Bakan Egemen Bağış ve eşi Vakko bayii oldu

Bakan Egemen Bağış ve eşi Vakko bayii oldu

04.02.2009 - 00:53 | Son Güncellenme:

8 Ocak’ta ‘Devlet Bakanı ve Başmüzakereci’ olan AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, 23 Ocak’ta da patron oldu. Bağış, Vakko’da müdür olan eşiyle ortak şirket kurarak, Astoria’da Butik Vakko’nun sahibi oldu

Bakan Egemen Bağış ve eşi Vakko bayii oldu

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, eşiyle ortak şirket kurarak butik mağazacılığa başladı. 8 Ocak’ta Avrupa Birliği ile tam üyelik görüşmelerinde ‘Başmüzakereci’ görevini yürütmek üzere Devlet Bakanlığı’na atanan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, eşi Beyhan Bağış ile birlikte ünlü hazır giyim markası Vakko’nun bayii oldu.
23 Ocak’ta ‘BNB Hazır Giyim Tekstil’ adlı bir şirket kuran Bağış çifti, İstanbul Astoria Alışveriş Merkezi’nin zemin katındaki Z1-08 adresli Butik Vakko’nun işletmesini devraldı. Butik Vakko, Vakko firmasının özellikle eşarp, gömlek ve kravat ürünleri üzerinde uzmanlaşan bir mağaza tipi.

Haberin Devamı

İsminin baş harfleri
Böylece, ocak ayı Bakan Bağış için oldukça hareketli geçmiş oldu. Bağış, aynı ay içinde hem ‘devlet bakanı’ ve ‘başmüzakereci’ olarak siyasi kariyerinde ciddi mesafe kat etti, hem de Vakko bayii olarak iş dünyasına önemli bir adım attı.
Edinilen bilgilere göre, Bağış çifti ikinci ticari adımını, yine Astoria’da Vakko’nun erkek giyim markası W’yu açarak atmaya hazırlanıyor. Bağış çiftinin Vakko mağazaları açmak için kurduğu ‘BNB Hazır Giyim’, adını Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Nilser Bağış’ın baş harflerinden alıyor. Beyhan Hanım’ın şirketteki hissesi yüzde 95, Egemen Bağış’ınki ise yüzde 5.
2002 - 2007 arasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Dış İlişkiler Danışmanlığı’nı yapan Egemen Bağış, AKP’de Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yapıyor ve partinin Merkez Yürütme Kurulu’nda yer alıyor. Bağış, geçen ay başında, şirketini kurmadan önce, ‘Başmüzakereci’ görevini yürütmek üzere Devlet Bakanlığı’na atanmıştı.

Haberin Devamı

ABD’nin sosyetik mağazası Saks’ta yöneticilik yaptı
1970 doğumlu Beyhan Bağış, hazır giyim sektöründe eşi Egemen Bağış’tan çok daha fazla tecrübeye sahip.
Egemen Bağış kamu yönetimi, Beyhan Hanım ise moda ve pazarlama eğitimi aldı. ABD’de moda ve pazarlama okuyan Beyhan Bağış, New Jersey’deki Stern’s mağazasında ve daha sonra da New York’taki ünlü Saks Fifth Avenue’da yöneticilik yaptı.
2002’de eşinin politikaya girmesiyle Türkiye’ye dönen Bağış, 2006’da Harvey Nichols Kanyon mağazasında genel müdür yardımcısı olarak çalışmaya başladı.

Müdürken patron oldu
Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yurtdışı gezilerinde tercümanlığını yapan isim olarak gündeme gelen Beyhan Bağış’ın, Harvey Nichols’ta işe başlaması sürpriz olmuştu.
Ancak Bağış, 2007’de de Harvey Nichols’tan Vakko’ya transfer oldu. Vakko’nun İstinye Park mağazasına müdür olan Beyhan Bağış’ın transferini, Harvey Nichols’taki çalışmasını beğenen Vakko’nun patronu Cem Hakko’nun istediği konuşuldu.
Beyhan Bağış, geçen ay da müdürlükten işletmeciliğe adım attı. Eşi Egemen Bağış ile birlikte Astoria’daki Butik Vakko’yu işletmek üzere BNB Hazır Giyim Tekstil firmasını kurdu.

Haberin Devamı

AB’de etik gereği siyasilerin işlerine sıcak bakılmıyor
Çıkar ilişkileri açısından gerek kamuoyunun gerekse basının sıkı denetim altında tuttuğu Avrupalı siyasetçiler, genelde özel alandaki faaliyetlerden kaçınma yolunu tercih ediyor.
Temiz ve şeffaf siyaset uygulaması çerçevesinde özellikle Avrupa Birliği kurumlarındaki üst düzey görevlilerin ikinci bir işle uğraşmasına sıcak bakılmıyor. Avrupa kurumlarında siyasilerin yolsuzlukla mücadele ve çıkar ilişkileri konusunda örnek davranış sergilemeleri, şeffaf ve hesap veren bir yönetim anlayışı benimsemeleri isteniyor.

Hisseye bile izin yok
Avrupa kurumları tarafından hazırlanan belgelerdeki ortak vurguyu ise kamu sektöründe “pazarın hassas bilgilerine ulaşımı olan, mali politika belirleyen ya da mali kararlar alabilen, mali piyasa düzenlemeleri yapan” yetkililerin, mutlaka detaylı mal beyanında bulunmalarının gerekliliği oluşturuyor.
Örneğin, Avrupa Parlamentosu üyeleri, parlamenter seçildikten sonra siyasi etik gereği diğer profesyonel faaliyetlerini bırakıyor. AB Komisyonu üyelerinin ise, bu görevleri dışında özel aktiviteye sahip olmaları yasak. Hatta şirketlerde pay sahibi olmalarına da izin verilmiyor.

Haberin Devamı

AB, Türkiye’yi eleştiriyor
Siyasilerin, siyaset dışı faaliyetlerde bulunmalarının engellenmediği üye ülkelerde etik kurallar devreye giriyor. Siyasetçiler, çıkar ilişkisi eleştirileriyle karşı karşıya kalmamak için ek görevlerinden istifa etme yolunu seçiyorlar.
Etik ilkelerin eksikliği, AB’nin Türkiye’yi her İlerleme Raporu’nda eleştirdiği konular arasında yer alıyor. AB, özellikle TBMM üyeleri ve kamu yetkilileri açısından bu ilkelerin devreye sokulmasını talep ediyor.
GÜVEN ÖZALP Brüksel