Ekonomi Bakan Ersoy, Tulumtaş Mağarası'nı ziyaret etti

Bakan Ersoy, Tulumtaş Mağarası'nı ziyaret etti  

21.03.2024 - 12:46 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1992 yılında Ankara Çevre Yolu'nun yapımı sırasında bulunan, yaklaşık 5 milyon yıllık Tulumtaş Mağarası'nı ziyaret etti.

Bakan Ersoy, Tulumtaş Mağarasını ziyaret etti

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek ile birlikte Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Tulumtaş Mağarası'nı ziyaret etti. Bakan Ersoy, yaptığı incelemede, turizme kazandırılan mağaranın geçmişinin 5 milyon yıl önceye dayandığını belirterek, "Öncelikli olarak galeri boşlukları oluşmuş ve son 1 milyon yıl içerisinde daha da hızlanarak sarkıtlar, dikitler oluşmuş. Bunların birleşmesinden de sütunlar oluşmuş. Burası aynı zamanda arkeolojik bir bölgedir. Mağara, Ankara Çevre Yolu'nun inşaatı sırasında keşfediliyor ve sonra Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 1'inci derece doğal sit ilan ediliyor" dedi.

Haberin Devamı

'ORTA TUNÇ ÇAĞI YERLEŞİM KATMANLARI BULUNMUŞTUR'

Gölbaşı Belediyesi'nin katkılarıyla turizme kazandırıldığını ifade eden Bakan Ersoy, "Arkeolojik olarak da değerli bir bölge. Özellikle bu bölgede 3-4 tane höyük var. Bu höyüklerden özellikle Tulumtaş Höyüğü'nde dünyanın en önemli Orta Tunç Çağı olsun, Helenistik Roma ve Doğu Roma'ya ait yerleşim katmanları bulunmuştur. Girişte güzel bir karşılama merkezi yapıldı. Kafeterya ve hediyelik eşya dükkanları gibi sosyal donatıları bulunuyor. Yine mağaranın giriş bölümünde düşen kayalar temizlendi ve tekrar düşmemesini engellemek için tel bir örgü sistemiyle sabitlenme çalışmaları yapıldı. Ana girişte 90 metre sonrasında şu an bulunduğunu yol 116 metrelik bir yol" ifadelerini kullandı. (DHA)

Yazarlar