Ekonomi Bakan Kacır'dan TOGG mesajı: Devrimin seyircisi değil öncüsüyüz

Bakan Kacır'dan TOGG mesajı: Devrimin seyircisi değil öncüsüyüz

06.10.2023 - 11:59 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Büyütech" Türkiye'nin İlk Kamera Sistemleri Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kacırdan TOGG mesajı: Devrimin seyircisi değil öncüsüyüz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:  “Günümüzde dijital dönüşüm yeni bir çağın kapılarını aralıyor. Bu dönemde dünyada tüm dengeler değişiyor. Rekabet koşulları yeniden şekilleniyor. Oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Bu gelişmelerin yanı sıra küresel krizler bu rekabeti daha da derinleştiriyor. Son yıllarda yaşadığımız pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, küresel enflasyon tüm dünya ile birlikte zorlu dönemi müşade etmemize neden oldu.

Haberin Devamı

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kararlı politikalarla bu sınamalardan Türkiye’miz güçlenerek çıktı. Dijital dönüşümle gelen değişim sürecinde gelişmekte olan ülkeler içinde pozitif ayrıştık. Bugün geldiğimiz noktada tasarladığımız, ürettiğimiz İHA’larla dünyada ilk sıradayız. Ticari araç, beyaz eşya, güneş paneli gibi alanlarda Avrupa’da lideriz. Hava savunma sistemleri, haberleşme uydularını milli kabiliyetle geliştirip üreten bir ülkeyiz.

TOGG artık yollarda, Türkiye Avrupa’nın girişimcilikte parlayan yıldızı haline geldi. Tüm dünyada girişim sermayesi yatırımlarında düşüş yaşanırken ülkemizde teknoloji girişimleri 1 milyar 600 milyon doların üzerinde yatırım alarak rekora imza attı.

Son dönemde büyüme ve ihracat rekorlarına hep birlikte imza attık. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3.9 büyüyen ekonomimiz ikinci çeyrekte yüzde 3.8 oranında büyüdü. Bu büyüme oranları ile OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüme elde eden ikinci, G20’de 3. ülke olduk. Ülkemiz son 12 çeyrekte, 3 yılın tümünde kesitsiniz büyüme performansı sürdürmüş oldu.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE’NİN BU KEZ DEVRİMİN SEYİRCİSİ DEĞİL, ÖNCÜSÜ OLMASINI SAĞLADIK"

Dün Dünya Bankası Türkiye’nin 2023 büyüme tahminini 1 puan yükselterek yüzde 4.2’ye çıkardı. Geçen yıl otomobil üretimimiz yüzde 6 büyüyerek 1 milyon 350 bini aştı. Üretilen bu araçların 970 binini ihraç ettik. 31 milyar doları aşarak rekor düzeye ulaşan otomotiv sektörü ihracatımız ülkemizin ihracat şampiyonu olmayı sürdürdü.

Kamu destekli özel sektörü girişimi olan TOGG’u akıllı ve elektrikli otomobil olarak tasarladık. Türkiye’nin bu kez devrimin seyircisi değil, öncüsü olmasını sağladık.

Mobilitede yaşanan dönüşümü DNA’larına işlemiş olan TOGG bizim için bir araçtan ötesi. Biz TOGG’u mobilite alanında Türk mühendis ve teknisyenlerinin neleri başarabildiğini dünyaya ispatı olarak görüyoruz.

Hamle Programı Mobilite çağrısı ile toplam yatırım tutarı 650 milyon doları aşan 39 projeyi destekledik. İleri sürüş destek sistemleri, gelişmiş sürücü asistan sistemleri, otonom taşıtlar, akıllı kamera sistemleri ve çok amaçlı kemeralar gibi katma değeri yüksek ürünleri el birliği ile ülkemize kazandıracağız.

Haberin Devamı

"TOGG İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR"

Yerlilik oranı Yüzde 51’e ulaşan TOGG’un uzun vadeli başarısında yerli tedarik ağı ve start up’lar kritik öneme sahip. 95 yerli tedarikçisi bulunan TOGG bugüne kadar 950’den fazla start up’la temas etti. Teknoloji girişimlerinin 30’dan fazlası TOGG için çalışmaya devam ediyor.

Start up’lardan biri de Bakanlığımızın desteklediği ülkemizin ilk akıllı kamera sistemini geliştiren Büyütech firması. Büyütech’i teknoloji odaklı sanayi hamlesine 7 farklı program kapsamında destekledik.

Bütütech bugün TOGG’un sürücü yorgunluk algılama, çevresel görüş kamera sistemlerini üretiyor. Büyütech uluslararası bir marka olma yolunda önemli adımlar atıyor.

Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Büyütech Teknoloji Üretim Merkezi yılda 800 bin kamera üretim kapasitesine sahip. Merkezin yüksek teknoloji ile lens montajı etkinliği mobilite ekosistemimizi çok daha ileri taşıyacak.

Haberin Devamı

Ben inanıyorum ki girişimcilik ekosistemi önümüzdeki dönemde çok daha fazla Turcornlar çıkaracak.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK UZAY KONGRESİNE ANTALYA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK’

Uluslararası Uzay Konferansı dünyada gerçekleşen en büyük uzay etkinliği. Bu yıl Bakü’de gerçekleşiyor. Biz 2026’da bu etkinliğin Türkiye Antalya’da gerçekleşmesi için aday olmuştuk. Bir yarış içerisindeydik. Az önce arkadaşlarımız bilgilendirdiler ki Türkiye’miz bu yarışı kazandı. 2026’da dünyanın en büyük uzay kongresine Antalya ev sahipliği yapacak. Ülkemize hayırlı olsun.