Ekonomi Bakan Nebati'den enflasyonla mücadele ve GES mesajı!

Bakan Nebati'den enflasyonla mücadele ve GES mesajı!

11.06.2022 - 15:30 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Gaziantep'te enflasyonla mücadele kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebatiden enflasyonla mücadele ve GES mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Gaziantep'te önemli açıklamalarda bulundu. 2004 yılında 8,2 milyar liralık üretim yapan Gaziantep’in 2020 yılı itibariyle 99 milyar lirayı aşan bir üretime ulaştığını ifade eden Nebati, “Gaziantep gayri safi milli hasıla içindeki payını da yüzde 2 seviyesinde çıkardı. Gaziantep 2004’te Türkiye’deki 14. büyük ilken 2020 yılında 8. sıraya yükseldi. Şuanda neredeyse ayda 1 milyar dolar ihracat yapan şehrimiz ayakta alkışlanır. Gaziantep 2021 yılında Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 5. şehir olarak bölgenin lokomotif ili olduğunu gösterdi. Dış ticaret fazlası vererek cari açığın kapatılmasına fayda sağlıyor. Bizim birçok Antep’e ihtiyacımız var. Tam bir başarı örneği olan Antep’le övünüyoruz. Gaziantep İzmir ve Bursa’nın ardından en çok dış ticaret fazlası veren 3. il oldu. Görünen o ki ülke çapında uygulamaya aldığımız Türkiye ekonomi modelini Gaziantepli iş insanlarımız il bazında son derecede başarılı bir şekilde uyguluyorlar” ifadelerini kullandı. Bakan Nebati konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM!

Gaziantep'in kalkınması için işletmelerimizi birçok alanı destekliyoruz. Halı ve tekstil sektörüne 13,8 milyar lira katkı sağlayarak 10 bin kişiye istihdam sağlanmasını destekledik.  

"G-20 ÜLKELERİ ARASINDA EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİ OLDUK"

Türkiye, üretim-ihracat-yatırım-istihdam kapsamında son dönemde önemli başarılara imza attı. Türkiye 2021'de salgına rağmen yüzde 11 büyüdü. Son 10 yılın en yüksek performansına ulaştık. G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olduk. Ekonomimiz 2022'nin ilk çeyreğinde de güçlü performansını sürdürdü. 

İhracatımız 2021 yılı sonunda 225. 3 milyar dolara, 2022 Mayıs ayında 242.6 milyar dolara ulaşarak tarihi rekorlar kırmaya devam etti. Hedefi şimdiden yakaladık. Toplam istihdamımız 20222'nin Nisan ayında 30,4 milyon kişiye ulaşmış durumda. Bu pandeminin derinden hissedildiği 2020 Nisan ayına göre oluşturduğumuz ilave istihdamın 5 milyon kişiyi geçtiğinin işaretidir. Tablo net ve ortada. Türkiye üretiyor, ihraç ediyor, istihdam oluşturuyor. Küresel ekonomideki zorlukların arttığı dönemde elde ettiğimiz başarılarda kamu maliyesi ve bankalardaki güçlü görünüm uyguladığımız makro politika seti etkili oldu.

Haberin Devamı

KAMU MALİYESİNDE SAĞLAM DURUŞ!

Önümüzdeki süreçte kamu maliyesindeki sağlam duruşu sürdüreceğiz. Mali disiplinden taviz vermiyoruz.

BAKAN NEBATİ'DEN ENFLASYON MESAJI!

2020 yılı ve sonrasında tüm dünyada etkisini gösteren pandemi ve savaş , enerji ve emtia fiyatlarında artışa neden oldu. Bu durum enflasyonu önemli ölçüde artırdı. Gelişmiş ülkelerde enflasyon son 40 yılın en yükseğinde. Enflasyonla mücadele bizim için birinci öncelik. Ekonomi yönetimin tüm kurumlarıyla seferber olmuş durumdayız. Ve üstesinden geleceğiz.

"GES'TE ASGARİ GETİRİ GANTİSİ OLACAK"

Gelire endeksli senetler bireysel yatırımcılara yönelik olacak ve bankalar aracılığıyla 15 Haziran'dan itibaren talep toplanmaya başlayacak. KİT içindeki DHMİ ve Kıyı Emniyeti'nden bütçeye aktarılacak karlara endeksli olacak. GES'lere konu olan KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat beklenenin üstünde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacaktır.

Haberin Devamı

Bakan Nebatiden enflasyonla mücadele ve GES mesajı

"DAR GELİRLİ VATANDAŞLARA YÖNELİK DESTEKLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati politikalarda sıkılaşmaya gidilmiştir. Selektif kredi politikalarında değişiklik yoktur. Üretim, ihracat ve istihdam Türkiye ekonomisinin temelidir. Önümüzdeki dönemde mali disiplinden vazgeçmeden dar gelirli vatandaşlara yönelik desteklerimizi sürdüreceğiz. Gelire endeksli senetler bireysel yatırımcıya olacak. GES'te asgari getiri garantisi olacaktır. GES'lerin ilave getiri imkanı da var. Vergi destekleriyle 239 milyar liralık vergiden vazgeçtik.

KDV İNDİRİMLERİ HAKKINDA

KDV oranlarında birçok indirim yaparak vatandaşların alım gücünü destekledik. Gıdada KDV'yi yüzde 1'e düşürdük. Arsa ve arazi teslimlerinde KDV'yi 8'e düşürdük.

"KİMSE DÜKKANINI DA KAPATMAYACAK"

2020'de salgın başlarken zorluklar geliyor teraneleri hiç bitmedi. İnsanlar işsiz kalacak, fabrikalar kapanacak, kepenkler kapanacak. 30,4 milyon istihdama ulaşan bir Türkiye. Biz pes etmeyiz, asla da pes etmeyeceğiz. Savaşın getirdiği olağanüstü koşullar var. Çarklar dönecek, kepenkler kapanmayacak, insanlar işlerini kaybetmeyecek, kimse dükkanını da kapatmayacak."