Ekonomi Bakan Nebati: Finansal piyasalarımızın derinleşmesini hızlandıracak

Bakan Nebati: Finansal piyasalarımızın derinleşmesini hızlandıracak

17.04.2023 - 14:41 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Finans Merkezi açılışında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati: Finansal piyasalarımızın derinleşmesini hızlandıracak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Sayın Cumhurbaşkanım, saygı değer katılımcılar, hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. Bu gece yüce Allah’ın bir öğüt kaynağı olan Kuran’ı Kerim ile bizleri şenlendirdiği için yüce Rabbime hamd ediyorum.

Haberin Devamı

Türkiye’de herkes çok iyi bilir. Ülkemizde Recep Tayyip Erdoğan demek her yeni günü asırlık eser ve hizmetleri milletimize kazandırmak, ülkemiz için durmadan çalışmak demektir.

Recep Tayyip Erdoğan demek sözünün eri olmak, başladığı her işi sonuna kadar götürmek, mutlak suretle zaferi göğüslemek demektir. Bugün burada sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyanın kalbinde yer alan kadim şehrimiz aşkımız, hepimizin gözdesi İstanbul’umuza devasa bir eser daha kazandırmanın heyecanı içerisindeyiz.

"FİNANSAL PİYASALARIMIZIN DERİNLEŞMESİNİ HIZLANDIRACAKTIR"

İstanbul Finans Merkezi’nin ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Ekonomiye sunacağı önemli katkıların yanında önümüzde yepyeni fırsatlar açacağına inanıyorum. İstanbul Finans Merkezi finansal kuruluşlar için eşsiz özellikler sahip yerleşkenin yanı sıra küresel inovasyon merkezi olarak da finansal piyasalarımızın derinleşmesini hızlandıracaktır.

Bu merkez finansal kuruluşlarımızın dijital finansal hizmetler gibi alanlarda atılım yapması için önemli bir platform teşkil edecektir. Uluslararası sürdürülebilir fonların getirilmesi, reel sektörümüze yeşil finansmanın sağlanması bakımından önemli bir sinerji kaynağı olacaktır.

Haberin Devamı

Bahsettiğim hedeflere ulaşmak için sürdürülebilir ve katılımcı yaklaşımlar benimseyerek İFM’nin kuruluş çalışmalarını bugün tamamladık. Dev merkezi devreye alarak finansal kaynakların ülkemize akışını kolaylaştıracak dönüşüm sürecini başlatmış oluyoruz.

Bankalar, sermaye piyasası kuruluşları, katılım finans şirketleri, sigorta şirketleri gibi geniş yelpazedeki finansal kuruluşları İFM’nin çatısı altında tek bir konumda birleştirmiş olacağız.

"İFM’Yİ REKABETÇİ KILMAK İÇİN İNDİRİM, İSTİSNA, VERGİ AVANTAJLARINI SAĞLIYORUZ"

Uluslararası finansal sistem içerisinde faaliyet gösteren proje finansmanı gibi alanlarda odaklamayı sağlamış olacağız. Danışmanlık, bilgi işlem, telekominikasyon ve teknoloji şirketleri başta olmak üzere geniş bir ekosistem oluşturacağız.

2036 yılı itibarıyla İFM’nin ülkemize toplam finansal hizmet ihtiyacını 3 kat artıracağını 15 yıl içinde GSYH yapacağı toplam katkının 130 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. Bu 15 yıl içerisinde merkezin toplamda 102 bin ek nitelikli istihdam oluşturmasını hedefliyoruz.

İFM’yi rekabetçi kılmak için indirim, istisna, vergi avantajlarını sağlıyoruz. FinTech Hub adını verdiğimiz platform kurarak iş fikirlerinin yatırımcılarla buluşabilmesine olanak sağlıyor. FinTech akademiyi hayata geçiriyoruz.

Bizler Türkiye yüzyılı vizyonumuza sımsıkı sarılarak her alanda inançla ilerlemeyi sürdürüyoruz. Yapamazsınız dedikleri her icraatı yaparak ilerliyoruz. İFM projesi de biz bu projeyi inşa ederken birileri her zamanki alışkanlıkları ile ne gerek var? İFM finansın merkezi mi olacak? İfadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Üçüncü köprüye de aynı ifadeleri kullandılar, Avrasya itirazları oldu, şehir hastanelerine itirazlar oldu. TOGG otomobilleri ile aynı şeyleri yaptılar. Temeli atılırken de yan gözle baktılar. Makinalar kurulduğu zaman aynı hikayelerle bize döndüler, ilk araç tanımı yapıldığında bunun arkası yok dediler. Seri üretime başladık dediğimizde bunlar İtalya’dan geliyor dediler. Üretildiklerini gördükleri zaman, caddelerde gördükçe bir otomobili bütün Bakanlar kullanıyor dediler. Bakanlar kullandıkça egzozu nerede? demeye başladılar.

Bayrağı bayrak bilen bir liderimiz, Cumhurbaşkanımız var. Bu merkezin ülkemize faydasını peyder pey gördükçe, bunların esasen ne kadar isabetli bir adım atmış olduğumuzu ilerleyen süreçte idrak edeceklerine çok da ihtimal vermesek en azından ciddi şekilde kullanacaklardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ile ülkemize asırlık eserler kazandırmaya, milletimize hizmet yolunda durmadan çalışmaya devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Bu vesile ile bugüne kadar emeği geçen herkese İstanbul Finans Merkezi projesinin başlamasında, hayata geçirildiği bugüne kadar sayın Berat Albayrak, Lütfi Elvan’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızı Murat Kurum ve ekibine, İFM’nin yapımında gece gündüz çalışan işçi kardeşlerimize, İFM projesini sahiplenen finansal kuruluşlarımızın her birine teşekkürlerimi sunuyorum."