Ekonomi Banka Sicili Nasıl Düzelir? Banka Kredi Sicili Ne Zaman Temizlenir?

Banka Sicili Nasıl Düzelir? Banka Kredi Sicili Ne Zaman Temizlenir?

14.06.2021 - 13:11 | Son Güncellenme:

Gençken veya durumunuz olmadığı zamanlarda banka ödemelerini yapamayabilirsiniz. Banka ödemelerini yapamadığınız zaman banka siciliniz bozulmaya başlar. Banka sicilinin bozulması kredi notunuzu düşürülmesine neden olmaktadır. Daha sonrasında durumunuz düzeldiğinde banka siciliniz kötü olduğu için istediğiniz banka işlemlerini yapamazsınız. Banka sicili nedir? Banka sicili nasıl temizlenir? Sizler için banka sicili ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik.

Banka Sicili Nasıl Düzelir Banka Kredi Sicili Ne Zaman Temizlenir

Banka sicilini düzeltmenin ilk yolu borçlarınızı bitirmektir. 

Haberin Devamı

 Banka Sicili Nedir? 

 Banka sicili aslında kredi sicili olarak geçmektedir. Kredi sicili bankalarla yapmak istediğiniz işlerde bakılan ilk detaylardan biridir bu nedenle sicilin temiz olması önemlidir. Sizin bankalarla olan ödemeleriniz, kredileriniz ve kredi kartlarınız belirler. Kredi sicilini beş maddeden oluşmaktadır.

 Kredi sicilinin %70’i kredi, kredi kartı borçları ve borçları ödeme düzeni oluşturmaktadır. Kredi sicilinin %30’luk kısmını yeni alınan kredi, kredi alma sıklığı ve diğer etmenler oluşturmaktadır. Ödemeleri düzenli ve tam yapmak sicilinizi temiz tutmaya ve kredi notunuzu yükseltmeye yaramaktadır. 

 Banka Sicili Nasıl Temizlenir? 

 Borçlarınızı ödeyemediğiniz ve kara listeye düştünüz daha sonrasında durumunuz düzeldi fakat banka siciliniz kötü. Banka sicilini temizlemeniz için borçlarınızı tamamen kapatmanız gerekmektedir. Bankalara olan eski borçlarınızı tamamen kapatınca siciliniz temizlenmemektedir.

Haberin Devamı

 Borcunuzu kapatmanızın üzerinden beş yıl süre geçmesi gerekmektedir. Banka sicilinizi temizlemek için borcu bitirip üzerinden beş yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Banka siciliniz bozukken herhangi bir bankanın verdiği hizmetlerden yararlanmanız mümkün değildir.