Ekonomi Bankacılık sektörü ilk kez 10 trilyonu geçti

Bankacılık sektörü ilk kez 10 trilyonu geçti

31.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün ilk kez 10 trilyonun üzerine çıktığını belirterek “Mart ayı itibariyle 10.2 trilyon liraya ulaştı” dedi.

Bankacılık sektörü ilk kez 10 trilyonu geçti

EKONOMİ SERVİSİ - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü belirterek, öncü göstergelerin ilk çeyrekte büyümenin yüzde 7 civarında gerçekleşeceğine işaret ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Nebati, “Yarın (bugün) gayrisafi yurtiçi hasıla ilk çeyrek verileri açıklandığında hep beraber şahit olacağız. Öncü veriler büyümenin 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık olarak 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğini işaret ediyor. Sanayi üretimimiz 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 10.2 artış gösterdi” dedi.

Bakan Nebati, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 65. Olağan Genel Kurul programına katıldı. Programda TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de yer aldı.
Bakan Nebati yaptığı konuşmada bankacılık sektörünün tarihinde ilk kez aktif büyüklüğünün 10 trilyonun üzerine çıktığını dile getirerek şunları söyledi:
“Sektörün aktif büyüklüğü mart ayı itibariyle 10.2 trilyon liraya ulaşmış bulunuyor. Finansal sistemin içerisinde yaklaşık yüzde 85’lik bir paya sahip olan sektörün aktif büyüklüğüne milli gelire oranı ise yüzde 141 seviyesinde. Sektörün en önemli finansman kalemi olan krediler 5.5 trilyon liraya en önemli fonlama kaynağı olan mevduatlar ise 6 trilyon liraya ulaşmış durumda. 20 Mayıs itibariyle ticari kredi büyümesi yıllık yüzde 26.3 seviyesinde gerçekleştirilirken tüketici kredilerinin büyümesi yıllık yüzde 23.6 seviyesinde seyrediyor ki bu kur etkisinden arındırılmış halde.”

Haberin Devamı

Sanayinin payı artıyor

Küresel ekonominin zor günlerden geçtiğine işaret eden Nebati, “Salgını tetiklediği sıkıntıların ardından geçtiğimiz şubat ayında başlayan ve etkileri tüm dünyaya yayılan Ukrayna’daki savaşlar devam ediyor. Bu durum salgın sonrası toplanma eylemindeki küresel ekonominin yüzleştiği sıkıntıları maalesef daha da derinleştirmiş bir gelişme oldu” dedi. Nebati, şöyle devam etti:

“Öncü göstergeler dışında bu yıl ilk çeyreğinde güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü de rahatlıkla söyleyebiliriz. Yarın gayrisafi yurtiçi hasıla ilk çeyrek verileri açıklandığında inşallah hep beraber şahit olacağız. Öncü veriler büyümenin 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık olarak 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğini işaret ediyor. Sanayi üretimimiz 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 10.2 oranında artış gösterdi. Modelimizin doğal bir sonucu olarak sanayimizin milli gelir içerisindeki payını önümüzdeki dönemde daha da artmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Bankacılık sektörü ilk kez 10 trilyonu geçti

Bankacılık sektörü ilk kez 10 trilyonu geçti

‘Kredi hep ulaşılabilir oldu’

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bankacılık sektörü olarak çalışmalarımıza ve hedeflerimize büyümekte olan ekonomimiz ve geleceğe olan olumlu beklentilerimiz rehberlik etmekte.

Yatırımlarımızla bilançomuzu büyütmeye devam ediyoruz. 2022 Mart itibariyle, bilançomuz 10 trilyon TL’yi aştı. Bilançonun milli gelire oranı yüzde 120’nin üzerinde. Gelişmekte olan ülke ortalaması olan yüzde 110’un üzerindeyiz.

Nisan 2022 itibariyle, krediler 5.6 trilyon TL, menkul kıymetler portföyü ise 1.7 trilyon TL, seviyesinde. Bilançomuzun yüzde 70’i kamuya ve diğer müşterilerimize kredi olarak, doğrudan ekonomik faaliyetin finansmanında kullandırılmıştır. Krediler hep ulaşılabilir oldu. 2022 Nisan itibariyle, 12 aylık dönemde krediler yüzde 48 arttı. Kredilerin milli gelire oranı yüzde 66.

Haberin Devamı

Ticari kredilerin payı yüzde 81, bireysel kredilerin payı yüzde 19. KOBİ’lerin toplam krediler içindeki payı yüzde 24 paya sahip. Ticari kredilerin payı 2021 üçüncü çeyreğinden beri 4 puan arttı. Kaynaklar daha fazla reel sektörün kullanımına yönlendirildi.”

Bankacılık sektörü dünyaya örnek

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Bankalarımız bundan sonraki süreçte de ekonomi yönetiminin belirlediği, döviz kurlarında istikrar ve enflasyonun düşürülmesi politikalarına uygun, doğru alanlara yönelik kredi faaliyetlerini artırarak ekonomik büyümeye ve istihdama en etkin şekilde katkı sunmaya devam edeceklerdir” dedi. 

Akben, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türk bankacılık sektörünün güçlü finansal yapısı, yetkin insan kaynağı ve itibarıyla yalnızca finansal sektörünün değil, ekonominin de en önemli unsurlarından biridir.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve söz konusu kanuna bağlı alt düzenlemeler, sektörümüzün kurumsal, teknolojik ve risk yönetimi altyapısını dünyaya örnek olacak bir noktaya getirmiştir.”