Ekonomi Bankada parası olanlar dikkat: Mevduat faizleri daha da yükselecek mi?

Bankada parası olanlar dikkat: Mevduat faizleri daha da yükselecek mi?

27.03.2024 - 07:43 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası'nın politika faizini artırmasının ardından bankalar mevduat faizlerinde artışa gitti. Peki mevduat faizlerindeki yükseliş yatırımcı tercihini nasıl etkiliyor. Borsa, altın ve dövizdeki para mevduata gider mi? Banka mevduat faizlerinde daha da yükselecek mi? Ekonomist Belgin Maviş merak edilenleri cevapladı.

Bankada parası olanlar dikkat: Mevduat faizleri daha da yükselecek mi

Borsa pazartesi günü 9300 puan seviyesini aştıktan sonra geri çekildi. Endeks bugün 9 bin puanın altına sarktı. Haftanın ilk iş günü bankacılık endeksinde sert yükselişler görülmüştü. Bu hafta piyasalarda ani hareketlerin devamı gelecek mi? İşte detaylar...

Haberin Devamı

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş, konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye anlattı. Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Haftanın ilk işlem gününde BIST 100 endeksi 9336 seviyesini test etmişti. Buradan bir geri çekilme hareketi görülmüştü. Özellikle bankacılık hisselerinde yukarı yönlü hareketler performansı etkilemişti. Peki ne oldu? Özellikle vadeli tarafta ve yurt dışı piyasalarda hisse rallisine ara verilmesi bugünkü düşüşün nedeniydi.

Endeksin 9300’ün üzerinde kalabilmesi için yeni bir hikayenin gelmesi gerekiyordu. O hikayeler gelmedi. Merkez Bankası’nın 500 baz puan faiz artışı sonrasındaki gerileyen kurlarda yukarı yönlü hareketler gördük.

Peki kurlarda yukarı yönlü hareketler sadece yaklaşan seçimlerden mi kaynaklı? Hayır, şu anda dünyanın gözü Çin’e çevrilmiş durumda, birçok ülkenin CEO’larının Çin’deki kalış sürelerini uzattıkları ve Çin Başbakanı ile görüşmelerini sürdürdüklerini biliyoruz. Çin’in güçlü yuan projeksiyonu tıpkı Fed Başkanlarının faiz indirimi konusunda temkinli konuşmaları kadar piyasalar üzerinde etkili oldu. Piyasalar farklı senaryoları satın almıştı. Küresel bazda hisselerdeki aşırı değerlenme içeriye de yansıdı. Bugün bunu biraz daha sert hareketlerle gördük. Geçtiğimiz haftayı borsa 9070 puan seviyesinden kapanmıştı. 9050 puan önemli bir eşik değerdi. Dolayısıyla haftaya iyi başladık. Ama bu satış için bir fırsat olarak değerlendirildi. Bugünkü geri çekilmede bu başlıklar etkili oldu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın rezervlerindeki azalışlar ve mevduat faizlerinin yükselse de diğer alternatif getiriler tarafında düşük kalması içerideki yatırımcının da dolar ve euro tarafında, altın tarafında birikimlerini değerlendirdiği bir döneme rastladık. Mevduat faizlerindeki her yükseliş borsayı baskılayacaktır. Borsadaki düşüşün bir nedeni de mevduat faizlerinde yükseliştir.

Seçim sonrası için endeks belirsizliklerinin ortadan kalması ile birlikte yoluna devam edecektir. Endeksi motive edecek yeni hikayelerin gelmesi gerekiyor. Merkez Bankası enflasyon ile mücadelede kararlı tutumunun devam etmesi ve rezervleri güçlendirici adımları atmaya devam etmesi önemli olacaktır.

Haberin Devamı

Endekste geri çekilme hareketi bir parça daha devam edebilir. Şu anda piyasaları baskılayan Çin’in yuan stratejisi, küresel piyasalarda hisse rallisine ara verilmesi, Fed Başkanlarının faiz indirimi konusunda açıklama yapmaması gibi unsurlar etkilidir. Endekste geri çekilme hareketi devam ettiği taktirde 8700 ve 8300 seviyelerine doğru hareketi görmemiz mümkün.

GRAM ALTINDA TAHMİNLER NE?

Gram altında 2317’lerden geri çekilme hareketini görmüştük. Ons altındaki toparlanma ve dolardaki toparlanma gram altının yeniden yukarı yönlü hareketini sağlayacaktır. Kısa süreli geri çekilmeler alış fırsatı olacaktır. 2320, 2350 ve 2380 TL seviyeleri gram altın tarafında takip edeceğimiz yakın vadeli seviyeler olacaktır.

Geri çekilmelerde 2300 TL ve altının yeni alım fırsatı olarak yakalanabileceğini hatırlatalım.

MEVDUAT FAİZLERİ HAKKINDA

Mevduat tarafına geldiğimizde faizlerde özellikle yüzde 60’lar ve üzerine yükseliş durumunda borsada satış baskısını hissedebiliriz. O yüzden borsanın biraz daha baskılanabileceği döviz, altın ve mevduat tarafında getirilerin yükselebileceği bir döneme hareketi gözlemliyoruz.

Haberin Devamı

Borsadaki pozisyonları yüzde 30 seviyesinde tutmak, yüzde 20’lik kısmı mevduatta, geri kalanın ise altın, döviz gibi enstrümanlarda kullanmak daha doğru olacaktır.”