Ekonomi Bayram bereketi esnafı sevindirdi

Bayram bereketi esnafı sevindirdi

08.09.2010 - 11:05 | Son Güncellenme:

.

Bayram bereketi esnafı sevindirdi

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, çarşıda bayram hazırlıkları nedeniyle hareketli günler yaşandığını, esnafın yüzünün güldüğünü söyledi.
Gülaylar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların serinlemesi ve okul hazırlıklarının da bayram alışverişini artırdığını belirtti.
Özellikle giyim alışverişinde çocukların öncelikli olduğunu, daha sonra kadınların, en son da erkeklerin ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eden Gülaylar, gıda alışverişindeyse bayram şekeri ve baklava gibi “geleneksel tatlar” üzerinde durulduğunu kaydetti.
Mendil satışındaki artışın küçüklere mendil hediye etme geleneğinin sürdüğüne işaret ettiğini söyleyen Gülaylar, “Örf ve adetlerin, özellikle de mendil hediye etme geleneğinin devam etmesi sevindirici” dedi.
Son yıllarda sadece bayramda değil, yılın her gününde ve tüm alışveriş merkezlerinde alışveriş çılgınlığının yaşandığına dikkati çeken Gülaylar, “Bir aile bayram alışverişini ne kadara tamamlar derseniz, iki maaş gider bence. Ama herkese ayağını yorganına göre uzatmasını tavsiye ediyoruz. Herkes elindeki imkana uygun olarak geleneksel tatlardan faydalanabilir. Kemeraltı’nda fiyatlar, okul kıyafetleri dışında, geçen yıllara oranla yükselmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

MENDİLİN TANESİ 1 LİRA, BAKLAVANIN KİLOSU 10 LİRA
Kemeraltı’nda eşarp ve mendil satan bir dükkanda görevli İlhan Yılmaz, bayram öncesi mendil satışlarında artış olduğunu söyledi.
Önceki yıllara göre satışın çok yüksek olmadığını, ancak yine de mendillerin bayram öncesi alışverişlerinde tercih edildiğini kaydeden Yılmaz, “Çok değil ama yine de alıyorlar. Özellikle de yaşlılarımız çocukları sevindirmek istediğini söylüyor. Çeşitli kampanyalarla satışa sunduğumuz mendillerden 3’er, 4’er tane alanlar oluyor” diye konuştu.
Yılmaz, mendil fiyatlarının 50 kuruştan başladığını, orta kalitede bir mendilin 1 liradan satışa sunulduğunu ifade etti.
İbrahim Sahlar isimli fırın işletmecisi de 15 yıldır tatlı sattıklarını, bayram öncesi işlerin arttığını, tatlılardan da en çok baklavanın satıldığını dile getirdi.
Baklavanın kilosunun 10 liradan başladığını anlatan Sahlar, baklavanın yanı sıra kalbura bastı, şöbiyet, bülbül yuvası gibi şerbetli tatlıların ilgi gördüğünü ifade etti.
Tatlı fiyatlarını yükseltmediklerini sözlerine ekleyen Sahlar, ekonomik krize rağmen tatlı satışlarında da düşmenin söz konusu olmadığını kaydetti.
Kemeraltı’ndaki bir şekercide de çalışan Ümit Kasap ise 10 yıl önceki bayram hareketiyle bugünkü alışverişin farklı olduğunu, her sene şeker satışının düştüğünü, bunun nedeninin ise ucuz fiyatları nedeniyle merdiven altı üretilen şekerlerin tercih edilmesi olduğunu savundu.
Kasap, kaliteli şekerlerin kilogram fiyatının 5 liradan başlayıp 34 liraya kadar çıktığını, çikolata fiyatlarının ise 100 liraya kadar yükselebildiğini de söyledi.