Ekonomi BDT ağırlıklı olur Avrupa sinyali var

BDT ağırlıklı olur Avrupa sinyali var

13.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin turizm gücünde önemli bir halka olan oteller 2021 yazı için hazırlıklarını yapıyor. Pandemi belirsizliği sürüyor olsa da aşı haberleri sektör paydaşlarına umut veriyor. Sektörün geleceği için 2021’in önemine dikkat çeken turizmciler, BDT ülkeleri ağırlıklı bir sezon beklerken, Avrupa’dan da iyi sinyaller alıyor. Müstakil villa talepleri için de hazırlık var

BDT ağırlıklı olur Avrupa sinyali var

Yaz sezonu için turizm sektöründe umutlar, Kovid-19’a karşı aşı çalışmalarının verdiği olumlu dönüşlerle yeşeriyor. Sektörün en güçlü halkası olan oteller de sezon için planlamalarını yapıyor. 2020 yaz döneminde tesis açılışları hazirandan başlayarak temmuz ayına kadar yayılmıştı. 2021 yaz sezonu içinse daha erken açılış öngörülüyor. Oteller özellikle yetişmiş iş gücünü kaybetmemek için kamu desteklerinden faydalanmaya çalışsa da 2021 sezonunun sektördeki gelişmeleri belirleyici olacağı ifade ediliyor. Buna göre başta Rusya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ukrayna, Kazakistan gibi ülkelerden oluşan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden yeni sezon için önemli bir talep artışı bekleniyor. Yanı sıra dünyadaki seyahat kısıtlamalarının normalleşme adımlarıyla birlikte İngiltere ve Avrupa pazarının da yaz sezonunda Türkiye ağırlıklı bir tercih yapacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

2020 sezonunda ‘izole tatil’ anlayışıyla başta aileler ve arkadaş grupları, müstakil villa kiralama seçeneğini sıkça değerlendirdi. Bu sezon da özellikle lüks segment otel gruplarının çoğunda yine müstakil villa hazırlığı devam ediyor.

‘Güven’i artırdılar

‘Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’, konaklama tesisleri, tur ve transfer araçları, restoran kafe, kültür sanat ve kongre tesisleri ile tema parklara kadar pek çok alan için hayata geçirildi. 18 farklı uluslararası değerlendirme kuruluşunca 166 farklı kriter esas alınarak hijyen ve sağlık alanında yapılan denetlenmeler neticesinde gereklilikleri karşılayan tesisler ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ alabiliyor. Sistemin yerli yabancı turistlere güven sağlayan önemli bir mekanizma haline geldiğini anlatan turizmciler, bu sayede Türkiye’nin tercih edilirliğinin rakiplerinden ayrışmaya devam edeceğini belirtiyor. Pandeminin ilk günlerinde hayata geçirilen sistem, dünyaca ilgi gördü. Halen Türkiye’nin rakip ülkeleri modeli uygulamak için kendi ülkelerinde çalışmalar yapıyor. Dün itibarıyla Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) verilerine göre; Türkiye genelinde toplam 2 bin 268 tesis belge aldı ya da belgelendirme sürecinde bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Yüzde 35 artış olur’

Uluslararası otel zinciri Marriott International’ın, The Luxury Collection bünyesinde yer alan Bodrum’daki ilk resort oteli Caresse, a Luxury Collection Resort & Spa, Bodrum’un yatırımcısı Büyükhanlı Kardeşler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Büyükhanlı, 2021 sezonunu nisanda açmayı planladıklarını söyledi. Aşının dünyadaki olumlu etkilerinin turizm sektörüne de olumlu yansıyacağını değerlendiren Büyükhanlı, “Geçtiğimiz sezon verdiğimiz olumlu sınav neticesinde bu sene insanlar biraz daha rahatlamış olarak tatil planlarını yapacaklar. Müstakil havuzlu villa ve uzun dönem ev kiralamaların yoğun olacağını ve bunun yanı sıra kısa süreli konaklamalarda da artış olacağını öngörüyoruz. Aşının da piyasalara olumlu etkisi ile hem yurt içi hem de yurtdışından gelecek taleplerin geçen seneye göre yüzde 30-35 üstünde olacağını öngörebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyükhanlı, Körfez ülkeleri ile BDT ülkelerinden geçen sezon görülemeyen ilginin 2021 yazı için geleceğini belirtirken, Rusya ve Ukrayna pazarlarında ise yoğun talebin devam edeceğini öngördü. Olumsuz bir gelişme yaşanmazsa İngiltere, ABD, Güney Amerika ve Avrupa’dan da talep geleceği tahmin ediliyor.

‘Nisandan itibaren artış başlar’

Hilton Dalaman Sarıgerme Resort and Spa Genel Müdürü Ali Tunç Batum, aşının çeşitli ülkelerde uygulanmaya başlaması ve yayılımıyla birlikte nisan ayı itibarıyla seyahat koridorlarında bir sorun olmazsa, tatil planlarının başlayabileceğini söyledi. Mayıs-ekim arası dönemin Türkiye turizminde verimli geçeceğine inandıklarını kaydeden Batum, “Seyahat kısıtlamalarındaki normalleşmeyle birlikte yine yabancı turist ağırlıklı bir sezon bekleyebiliriz. Yerli turist yüzdesi de artacaktır. BDT ülkeleri ağırlığı hissedilir olur, yanı sıra Avrupa’dan da iyi dönüşler alacağımıza inanıyoruz. 2020 için özellikle Ukrayna önemli bir pazar oldu. Devamlılığını görebiliriz” dedi.

‘Avrupalı talebi artar’

2021 sezonu için son dakika satışlarının yoğun olacağı beklentisini ileten Kaya Palazzo Golf Resort Belek Genel Müdürü Alper Türlü, ‘best age’ olarak tabir edilen 40-70 yaş aralığında Avrupa’da en çok seyahat eden grubun 2020’de ülkelerinde kalmayı tercih ettiklerini hatırlattı. Türlü, şöyle devam etti:

“Bunun yanında BDT ülkelerinden Türkiye’ye her yıl gelen misafirlerin dışında ek olarak Avrupa’nın gözde tatil merkezlerine gidemeyen kalburüstü misafir kesimi de Türkiye’ye geldi. Dolayısıyla bu yıl BDT pazarı ağırlıklı bir sezon yaşadık. Önümüzdeki yılda Avrupalı misafir sayısında artış olsa da BDT ülkelerinden gelecek misafirlerin ağırlıklı bir yıl olacağı kanaatindeyim.”

İngiltere pazarı önde

Yeni sezon için son dakika rezervasyonlarının ön planda olacağını belirten Ela Quality Resort Belek Hotel Genel Müdür Yardımcısı Emre Tatar, kasım-mart dönemini kapsayan erken rezervasyon döneminin pandemi endişesiyle geçebileceğini dile getirdi. Tatar, “Şu anda tüketiciler pandemi nedeniyle endişeli oldukları için talep çok az geliyor. Geçmiş yıllarla kıyaslanamayacak kadar. Dolayısıyla son dakika satışların hakim olduğu bir sezon bekliyoruz. 2020 sezonunda BDT ülkelerinden yoğun trafik aldık. Dolayısıyla yine Antalya destinasyonu açısından BDT ülkeleri bir numara olur. Avrupa ülkelerine geldiğimizde ise başını Almanya’nın çektiği Macaristan, Avusturya, İsviçre gibi Orta Avrupa ülkeleri daha temkinli ve kontrollü davrandığı için buralarda düşüş bekliyoruz. Buna karşın Polonya’dan bir hareket bekliyoruz” dedi.
2021 rezervasyonlarında İngiltere pazarının şu anda ön planda göründüğünü vurgulayan Tatar, yanı sıra Ortadoğu pazarı, iç pazar ve BDT pazarlarında da hareket beklediklerini söyledi.

Ertelenmiş talep dönebilir

2021 yaz sezonuna da yön verecek başlıca etmenin koronavirüs pandemisi olduğunu vurgulayan Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, tüm senaryoları göz önünde bulundurarak Swissotel projelerinde hazırlıklarını yapmaya başladıklarını söyledi.
Çağlar, “Gerek Bodrum’daki Swissotel projelerimizde, gerekse pandemi döneminde büyük ağırlık verdiğimiz ve gerçekten büyük ilgi gören kişiye özel villa kiralama hizmetlerimizde şimdiden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Pandeminin genel olarak kontrol altına alınması ve ülkeler arasındaki fiziki sınırların tamamen açılması durumunda Bodrum bu yaz sezonunda tarihi sezonlarından birini yaşayabilir. Özellikle Avrupa’da ertelenmiş bir tatil talebi olduğunu biliyoruz. Bunun yanında yurt içinden de ciddi bir ilgi bekliyoruz” diye konuştu.

YARIN: GÜVENLİ TURİZM REZERVASYON ÇEKİYOR

Yazarlar