Ekonomi ‘Benzer kredi notu artışları göreceğiz’

‘Benzer kredi notu artışları göreceğiz’

11.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesine değinen Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) doğrultusunda çalışmalara devam edeceklerini, benzer not artırımlarının geleceğini söyledi.

‘Benzer kredi notu artışları göreceğiz’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Fitch’in ardından diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da benzer not artırımlarının geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmesi ve not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmasını ele alan Yılmaz, bu gelişmenin Türkiye’nin hak etmediği bir konumda bulunduğunu bir kez daha gösterdiğini ve bunun doğru bir karar olduğunu belirtti.

Habertürk canlı yayınında ekonomi gündemini değerlendiren Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) doğrultusunda çalışmalarına devam edeceklerini, diğer kredi kuruluşlarından da benzer not artırımlarının geleceğini söyledi. Yılmaz, enflasyonu düşürme planlarının da kararlılıkla devam ettiğini vurguladı.

Gıda ve hizmet enflasyonu

Enflasyonda yıllık bazdaki belirgin düşüşün haziran - temmuz aylarında görüleceğini, gıda ve hizmet grubundaki enflasyon üzerinde özellikle çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, “2024’ün ikinci yarısında belirgin etkileri göreceğiz. 2025’te çok daha düşük seviyeler olacak. 2026’da ise tek haneli enflasyona yeniden ulaşacağız ve bu konuda kararlıyız” dedi.

Haberin Devamı

Enflasyon hedefiyle ilişkili başlıklardan olan kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı için ise Yılmaz, “Asıl olan enflasyonu düşürmek ve bu ihtiyacı ortadan kaldırmak. Dolayısıyla enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürdüğünüz zaman buna ihtiyaç kalmayacak ama bu konudaki karar henüz alınmış değil. Temmuza kadar süremiz var. Yaklaştığı zaman bir etki değerlendirme yapılacaktır. Artılarına, eksilerine bakılacaktır. Enflasyonun gidişine, kiralardaki gidişata, hepsine bakılarak bir karar verilecektir” diye konuştu.

Küçük yatırımcıya uyarı

“Son 10 haftada Merkez Bankası rezervlerinde 14.5 milyarlık azalma söz konusu. Bu seçim sonrasında bir politika değişikliği mi demek?” sorusuna yanıt veren Yılmaz, şunları söyledi:

“Bir ülke enflasyonla mücadele ediyorsa kendi parasını zaten daha cazip hale getiriyor demektir. Dolayısıyla eğer gerekiyorsa Merkez Bankamız son dönemde yaptığı gibi sıkılaştırıcı adımlar da atıyor burada. Bazı spekülatif şeyler gördüğü zaman geçici de olsa bir takım adımlar da atabilir, başka enstrümanlar da kullanabilir. Küçük yatırımcının özellikle bilmesi lazım, enflasyonla mücadele edilen bir ortamda kur enflasyonun üstünde gelişmez. Son dönemde enflasyon bir miktar beklentinin üstünde oldu, bu bir miktar kura yansıyacaktır. Bu da normal bir şey. Bunu kurda çok aşırı hareketlilik oluyor diye yorumlamamak gerekir.”

Haberin Devamı

Daha çok sosyal konut üretilecek

Cevdet Yılmaz, sosyal refah açısından konut konusunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Önümüzdeki dönemlerde gerek merkezi idare, gerek yerel yönetimler olarak daha fazla sosyal konut üretme konusunda politikalarımızı göreceksiniz” dedi. Konut arzını artırmanın önemine işaret eden Yılmaz, sosyal konut, ilk konut sahipliği gibi hususların yanı sıra afette dayanıklı, yeşil dönüşümle birlikte enerji anlamında da daha efektif bir konut yapılanmasına doğru gidilmesini gerektiğini söyledi.