Ekonomi Bilgisayara ilgi sürdü 2.3 milyonu yakaladı

Bilgisayara ilgi sürdü 2.3 milyonu yakaladı

01.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de bilgisayar sektörü geçen yılı 2.3 milyon adetle kapattı. Pandemide zirve yapan sektör biraz düşüş eğilimi gösterse de katlanır, çoklu ekranlar, oyun bilgisayarları pazarın sürükleyici gücü oluyor. Sektör 2023 yılına umutlu giriyor.

Bilgisayara ilgi sürdü 2.3 milyonu yakaladı

HANİFE BAŞ - Pandeminin doping yaptığı bilgisayar sektörüne ilgi sürüyor. Her ne kadar sektör geçen yılı biraz düşüşle kapatsa da rakamlar ve cirolar pandemi öncesinin çok üzerinde. 2022 yılında dünyada bilgisayar pazarı yüzde 16 küçüldü, Türkiye’de ise bu küçülme yüzde 4’de kaldı. Sektör yılı 2.3 milyon adetle kapattı.

Haberin Devamı

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, pazarın pandemiden önce 1.6 milyon adetlerde olduğunu söyledi. Hantaloğlu, “Bu rakam pandemi döneminde 2.4 milyona çıktı. Bu yıl ise 2.3 milyona düştü. Yine pandemi öncesine göre iyi bir rakam. Dünyada pazar pandemide 350 milyon adede çıkmıştı, bu yıl 292 milyon adet oldu. Dünyadaki düşük daha büyük” dedi.

Rekabet çok yoğun

Bilgisayar sektöründe rekabetin çok arttığını dile getiren Hantaloğlu, “Çok oyuncu var. Herkesin nefesi bu rekabete yetmeyebilir, birileri havlu atmak durumunda kalabilir. Biz Lenovo olarak hem bireysel hem de kurumsalda Türkiye’de ve dünyada lider olmayı başardık” diye konuştu.

Emre Hantaloğlu, 2023’de pazarın nasıl olacağı konusunda çok tahminde bulunamadıklarını aktararak, seçim yılı olduğunu, enflasyon gibi nedenlerle tam bir tahmin yapamadıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Sektördeki trendlere de değinen Hantaloğlu, “Katlanır çok ekranlı modeller ilgi görüyor. Üç katlı ekranlar var artık. Karşıda ve klavyenin yanında da ekran var artık. Çoklu ekran da artık isteniyor. Katlanır ve çoklu ekrana talep artıyor. Bu ürünlerin fiyatları da düşüyor. Türkiye’de önceki yıllarda on yıl olan bilgisayar değiştirme sıklığı da daha az sürelere düştü. Çip krizinden çok etkilenmedik, ürün tedariğinde çok sorun yok” bilgisini verdi. Hantaloğlu, tablet pazarıyla ilgili de, “Tablet pazarı, okula başlarken, sömestir ve yaz tatili gibi dönemlerde çok artıyor. Şu anda pazarın büyüklüğü 2.3 milyon adet. Burada pazarda ikinci durumdayız” diye konuştu.

Oyun bilgisayarına talep bitmiyor

Asus Türkiye Sistem İş Birimi Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, 2022’de pazarın notebook tarafında 1.6 milyonla yılı kapattığını aktararak, “Önümüzdeki yıl için 1.5 milyon adetlik tahmin var. Pazar biraz düşecek. Dünyada da durum aynı. Ancak pazarın 2024’de tekrar yükselişe geçmesi bekleniyor. Notebook’ta tüketici tarafında IDC’ye göre pazar lideri biziz.

Oyun bilgisayarları sektörün sürükleyici güçlerinden. Bilgisayar satışları normalde yazın azalır, kışın artar. Oyun bilgisayarları yaz kış her zaman satıyor. Şu anda sömestir dönemindeyiz. Sektörü taşıyan oyun bilgisayarları. Bu alana talep hiç bitmiyor hatta artacak gibi görünüyor. Katlanır, ayrılır, dönen, 3D ekran gibi farklı modeller de ilgi görüyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye önemli pazarımız

Acer’ın EMEA Başkanı Grigory Nizovsky de, Türkiye pazarının kendileri için öneminin altını çizerek, “Türkiye’deki kullanıcılarımıza en iyi teknolojiyi ve en iyi deneyimi, en iyi fiyatlarla sunmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. 2022 yılı 4. çeyrek verilerine göre grup düzeyinde, bilgisayar dışı ürünlerimizin payı yüzde 26.3’e ulaştı. Türkiye’de de bu yıl bilgisayar aksesuarlarından e-mobilite cihazlarına ve Altos sunucularına kadar birçok yeni ürünü Türk kullanıcılarımız ile buluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye’de 2023 gelirimizin 100 milyon doların üzerine çıkmasını bekliyoruz” dedi.