Ekonomi Birinci kulede zirve yapınca ikincisinde erken satışa çıktı

Birinci kulede zirve yapınca ikincisinde erken satışa çıktı

20.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mar Yapı’nın Güneşli bölgesinde inşa ettiği son proje olan G Plus’ta büyük bir hızla satılan ilk kulenin ardından durmayan talep, ikinci kuleyi de yola çıkardı. Münir Özkök, 274 daire için 1.300 talep aldıklarını söyledi

Birinci kulede zirve yapınca ikincisinde erken satışa çıktı

Özellikle Güneşli bölgesinde geliştirdiği projelerle dikkat çeken Mar Yapı, buradaki son projesi olan ve üç kule olarak planlanan G Plus’ta ilk kulede dairelerin yüzde 85’ini 10 günde satınca iki adım atmaya karar verdi. Bunlardan biri projenin erken teslimi, diğeri de ikinci kule için planlanan zamanın öncesinde satışa çıkmak.
Çok yoğun talep aldıkları projenin 2’nci kulesi için ön talep aşamasında olduklarını belirten Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, talep miktarını 1.300 olarak bildirirken, satış tarihini ise ekim ayı olarak açıkladı. 22 kat ve 274 daire olarak tasarlanan kule için özel bir kampanya planladıklarını belirten Özkök, projenin prim potansiyelini şöyle anlattı:
“Mart 2011’de ilk kuledeki konutların metrekaresi 2 bin 800 liradan satışa çıkmıştı. Şimdi ise rakam, 3 bin 800 ile 4 bin lira arasında. Yani, konutlar alıcısına yüzde 40 civarında kazandırdı. Projenin tamamlanmasıyla oranın yüzde 100’e ulaşmasını bekliyoruz.”

Üçüncü kulede otel olacak
Projeyi oluşturan 3’üncü kule için de değerlendirme yapan Münir Özkök, otel ve rezidansların yer alacağı bu bölüm için yerli ve yabancı otel zincirlerinden teklif aldıklarını belirterek, “150-200 odalı, 4-5 yıldızlı bir otel planlıyoruz. Otel bölümüyle birlikte G Plus gerçek bir karma proje olacak” dedi. Özkök, bu arada projede ‘kolaylık merkezi’ ismini verdikleri bir de alışveriş alanlarının bulunduğunu belirtti.
Diğer yandan, normalde teslim tarihini Aralık 2012 olarak belirlediklerini ifade eden Özkök, kendilerinden konut alanları sevindirmek için erken teslimi gündeme aldıklarını açıkladı.
Özkök’ün altını çizdiği bir diğer nokta ise, G Plus’ın Barselona’daki Mimarlık Festivali’nde finale kalması oldu.


‘GÜNEŞLİ GELECEKTE KAZANDIRIR’


Münir Özkök, Güneşli bölgesinin geleceği hakkında konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım planlarına göre buradan birkaç yıla kadar metro geçeceğini söyleyen Özkök, bunu, bölgenin gelişimini çok hızlandıracak bir etken olarak değerlendirerek, şöyle konuştu:
“Bölge zaten çok hızlı bir şekilde değişiyor. Şu andaki fiyatlar çok ucuz. İşadamları bölgeyi tercih ediyor. Burası yeni merkez olma yolunda ilerliyor. Buradan daire alanlar çok kazanacak. Zamanında herkes bana ‘burada ev satamazsın’ dedi. Fakat öyle olmadı. Konsept iyiyse lokasyon çok da önemli konumda bulunmuyor. Bundan sonra konseptler öne çıkacak.”
Özkök, yine aynı bölgede daha önce hayata geçirdikleri Güneşli Konutları’nda alanların çok kazandığını anlatarak, bu projenin de bölgenin değerini yükselttiğini söyledi.



Ofis alanları da planlandı
Karma bir proje olarak hayata geçirilen G Plus, konut, ev-ofis, otel ve mağazalardan oluşuyor. Birinci kulede 250 daire, 80 metrekarelik 44 ofis ve 40 mağaza yer alırken, satışa sunulacak ikinci kulede 274 daire, 4 bin metrekarelik ofis alanı ile 40 mağaza bulunacak. 150 açık otoparkın yanı sıra 1.000 kapalı otoparkın hizmet vereceği projede yüzme havuzu, Fin hamamı, squash, fitness, spa, sauna ve masaj odalarıyla farklı fonksiyonlar içeren sağlık kulüpleri yer alıyor.
Projedeki konutların alanları 37 ila 157 metrekare arasında bulunuyor.





YABANCIYA SATIŞ, ORTADOĞU SERMAYESİNİ TÜRKİYE’YE AKITIR


Bakan Erdoğan Bayraktar’ın mütekabiliyet, yani yabancıya mülk satışı için o ülkenin de Türk vatandaşa izin veriyor olması esasını kaldıracağına yönelik açıklamalar sektörden büyük destek buluyor. Sektör, şu anda tam 42 ülkenin Türkiye’den mülk edinemediğini ifade ederken, özellikle şu anda Ortadoğu’dan esen rüzgârdan yararlanmak için tam zamanı olduğunu söylüyorlar.


BAKAN?TASARI? İÇİN?NE?DEDİ?


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında, mütekabiliyet (karşılık) esası aramadan yabancılara mülk satışının önünü açacakları çalışmayı en kısa sürede yapacaklarını ifade ederek, “Mütekabiliyeti kaldırıyoruz. Kolaylıkla mal alabilecekler” demişti.
Önümüzdeki günlerde bu konudaki yasa tasarısını Meclis’e sunacaklarını ifade eden Bayraktar, özetle şunları söylemişti:
“Çünkü gelişmiş ülkelere bakıyoruz, Türkiye’deki gibi bir uygulama yok. Eğer yabancı bir kuruluş çok büyük bir arsa almak isterse bunu için yasaya gerekli tedbirleri koyacağız. Yani güvenlik, milli strateji bakımından satmamamız gereken arsaları satmayacağız. Çanakkale’den İskenderun Körfezi’ne kadar buralarda mülk almak, daire almak isteyenlerin engellerini kaldıracağız. Şu anda Ortadoğu ülkelerinden de talep arttı. Türkiye ciddi şekilde büyüyor. Dışarıdan bakan da bu gelişimi görüyor. Önce kendi insanımıza sonra komşularımıza fayda sağlamalıyız.”


Haberin Devamı

Ortadoğu rüzgârından yararlanmak için fırsat


BİLENT DÜNDAR 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
Bakan Erdoğan Bayraktar’ın hazırladığı yasa tasarısını sonuna kadar desteklediklerini ve bu duruma, ‘topraklarımız elden gidiyor’ yaklaşımıyla bakmadıklarının altını çizen Bilent Dündar, bu adımın, Ortadoğu’da esen rüzgârdan yararlanmak için de son derece önemli olduğunu söyledi. Türkiye’den şu anda 42 ülkenin vatandaşının mülk edinemediğini belirten Dündar, bu ülkeler arasında Libya, Suriye, Sudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Türk cumhuriyetlerinin de yer aldığını kaydederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Arap Baharı Turu’ kapsamında gittiği ülkelerde gördüğü ilginin altını çizdi. “Ortadoğu’da esen bu olumlu rüzgârı arkasına almalı ve mütekabiliyet esası aramadan mülk satışı yapmanın önünü açılmalı” diyen Dündar, ‘Toprak elden gidiyor’ yaklaşımını da eleştirerek, sadece stratejik alanlardaki satışlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.



Türkiye’ye 10 yıl içinde 300 milyar dolarlık kaynak olur

TAMER ÖZYURT Özyurt Şirketler Grubu Başkanı
Yeni yasa tasarısını son derece olumlu karşıladıklarını söyleyen Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Başbakanımız Tayyip Erdoğan ‘Arap Baharı Turu’nda büyük ilgi gördü. Araplar, Türkleri ve Türkiye’de yaşamayı seviyor. Ancak mülk edinmeleri yasak. Bu sorunun biran önce çözülmesi lazım. Bu yapılırsa Arap sermayesi akar” dedi.
Mülk satışının önünü açan çalışmaların hızlanması halinde önümüzdeki 10 yılda Türkiye’ye 300 milyar dolarlık kaynağın gireceğini ifade eden Özyurt, satışta dikkat edilmesi gereken tek noktanın stratejik öneme sahip sahalar olduğunu vurguladı. Bunun dışında kalan yerlerin yabancılara satışının söz konusu bölge açısından da gelişim anlamına geleceğini vurgulayan Özyurt, Bakan Bayraktar’a işaret ederek şöyle konuştu: “Biz Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı bu konuda destekliyoruz. Kendisi sektörü ve sektörün sorunlarını çok iyi bilen bir kişi.”



ŞİRKET KURUP MÜTEKABİLİYETİ AŞIYORLAR...
Şu anda Türkiye’den konut satın alabilen yabancılar için ‘mütekabiliyet ilkesi’ uygulanıyor. Yani, ancak, yurtdışında Türk vatandaşlarının mülk edinebildiği ülkelerin vatandaşları mülk edinebiliyor. Mütekabiliyet ilkesine uygun olmayan vatandaşlar ise, bu durumu daha çok Türkiye’de kurdukları şirket üzerinden gayrimenkul satın alarak aşıyorlar.
Düzenleme, gayrimenkul yatırımcıları açısından özel bir önem taşıyor. Çünkü, şu anda konut projelerinin hemen tümünden yabancılara yapılan satış, eğer mütekabiliyet ilkesine uygunluk yoksa ‘şirket kurma’ çözümüyle sağlanıyor.


Krizde doğdu iflaslarda çözüm ortağı oldu

Her kriz inovatif fikri olan yeni aktörleri iş dünyasına kazandırıyor. 2001 krizini fırsata çevirenlerden biri de Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer oldu. Kriz sırasında 20’li yaşlarında bir üniversite öğrencisi olan Tamer, ‘icrada uzlaştırma’ sektörünün bir anlamda yaratıcısı oldu.
Uzlaştırmayı, icra yoluyla gayrimenkulü satılacak kişi ya da kuruluşların satışta zarar etmemesini, bu arada alacaklının da bir an önce tahsilatını yapmasını sağlayan bir sektör olarak tanımlayan Tamer, bunun iki yolu olduğunu söyledi. İlkinin teknik olarak hukuki çözüm bulmak olduğunu ifade eden Tamer, ikincisini ise “rakamda uzlaştırmak” olarak ifade etti.

‘Kriz olsa da büyürüz’
2010 yılında 100 milyon dolarlık gayrimenkulü icradan kurtardıklarına dikkat çeken Tamer, 2012 hedeflerini, 100 milyon dolarlık ciroyu 10 kat yükseltmek olarak belirlediklerini açıkladı. Tamer, “Ekonomi iyi gitse bile bu türden piyasalarda yüzde 5-10 arasında yıllık artış görürüz. Çünkü piyasa iyi olduğunda yeni oyuncular geliyor ve krizler yaşanıyor” dedi.
Tamer, uluslararası alanda da ilgi çektiklerine işaret ederek, “Uluslararası fonlarla ve büyük finans şirketleriyle görüşmeler yapıyoruz. 300 milyon dolarlık bir fon oluşturarak yatırım güçlerini artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Arabulucuk yasası yolda
Sektörün yaklaşık 30 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğuna dikkat çeken Tamer, bu büyüklüğe ulaşmış bir sektör için yasal düzenlemenin de zorunlu olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı’nın hâlen ‘Arabuluculuk Yasa Tasarısı’ üzerinde çalıştığını belirten Tamer, şöyle devam etti: “Yasayla hem borçlu hem alacaklı hem biz hem de adalet sistemi kazanacak” dedi.

Haberin Devamı

30 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
- İcra satış süreci yılda 11 milyar dolarlık bir pazara sahip.
- Satış sürecine gelmemiş icradaki gayrimenkul dosyaları ise bunun iki katı.
-Her iki saha göz önüne alındığında pazar, toplamda 30 milyar dolarlık büyüklüğe sahip.



Türk malına ‘İnan’dığını 3 bin üretiyle anlatacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın herkesi Türk malı kullanımına destek vermeye çağırmasının ardından İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, inşaat sektöründe adım atarak Türk tedarikçileriyle birlikte ‘Türk malı’ ilanı verdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Serdar İnan, “Türk malı, hepimizin tutunacak yaşam dalı’ sloganı taşıyan ilan için fantastik bir reklam yapmak istedik. Bu Türk Malı’nın reklamıdır” dedi. Bir sonraki ilanı Haydarpaşa Garı’nda 3 bin Türk üretici ile gerçekleştirmeyi planlayan İnan’ın bu reklama ilişkin bir başka planı da Başbakan’ın da reklamda rol almasını sağlamak. İnan, bu konudaki isteğini, “Başbakanımızın teşrifinden onur duyarız” sözleriyle anlattı.


Bağcılar’ın toprağına 2. ‘Çınar’ı da dikti

Bağcılar’da inşa edilen Çınar Olimpia Park’ın yoğun talep görmesi, yapımcı firma Metar Grup’u harekete geçirdi. Açıklamaya göre, firma, projenin karşısındaki arsada inşa edilen Çınar Olimpia Park 2’nin satışlarına başladı. 12 bin metrekarede inşa edilen projede 508 konut yer alıyor. Her biri 11 katlı, dokuz blokta 196 konut olarak tasarlanan Çınar Olimpia Park 2, ‘Önce otur sonra öde’ kampanyasıyla satışa sunuldu. Fiyatların 215 bin lira ila 255 bin lira aralığında belirlendiği projede dairelerin büyüklükleri 117 ila 150 metrekare arasında planlandı. Daire tiplerinin ise 2+1, 3+1 ve 4+1 olarak belirlendiği Çınar Olimpia Park 2’de oldukça iddialı sosyal yaşam alanları da bulunuyor.




Kentsel dönüşüm için Fikirtepe bürosunu açtı

Kentsel dönüşümde son dönemin gündemdeki bölgesi olan Fikirtepe’de imar artışı inşaat firmalarının ilgisini çekiyor. Bu firmalardan biri olan Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, artan imar katsayısından dolayı olağanüstü bir hareketliliğin yaşandığı bölgede irtibat bürosu açtıklarını belirterek, “Arsa alımlarına ve kat karşılığı sözleşmeleri yapmaya başladık. Fikirtepe’de halihazırda anlaşmış olduğumuz büyük bir ada ile 300 hisseli bir arsa üzerinde proje çalışmalarına başladık” dedi. Fikirtepe’de kentsel dönüşüm adı altında inşa edecekleri konutları hak sahiplerine en kısa zamanda teslim edeceklerinin altını çizen Temel, “Dünyaca ünlü mimarlar ve tasarımcılarla çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.


Elma ağaçlı proje için Elma Şekeri kampanyası


Sur Yapı, Sancaktepe’de yapımına devam eden ve başta elma ağaçları olmak üzere meyve bahçelerinden oluşan konseptiyle fark yaratan Adapark projesinin 3’üncü etabındaki yeni bloklar için ‘Elma Şekeri’ kampanyası başlattı. Açıklamaya göre, Mayıs 2013’te teslim edilecek Adapark için hazırlanan ‘Elma Şekeri’ kampanyasından yararlanmak isteyenleri fırsatlar bekliyor. Sur Yapı satış ofislerine gelenler yüzde 5 peşinat vererek daire sahibi olabilecek. İlk 1 yıl içinde altı ay arayla iki kez yüzde 5 ve teslimde yüzde 20 ödeyerek geri kalan tutarı 120 aya kadar vade yapabilecek.



HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Alanı(m2) Fiyat
1+1 66 - 70 198.000 - 205.000
2+1 80 - 122 235.000 - 409.000
3+1 139 - 176 370.000 - 557.000
4+1 198 545.000 - 588.000