İSTİNYE Türkiye'nin finans merkezi haline gelmeyi beklerken, milli afet bölgesi haline geldi. Hisse senedi fiyatlarındaki erezyon gittikçe büyüyor. Satışların ardı arkası kesilmiyor. Yabancıların borsada alım - satım yapıldığı sürece satış yapacakları bekleniyor. Hisse senetleri dün de
yüzde 8.4 değer kaybetti. İMKB -100 Endeksi 178 puanlık düşüşle psikolojik sınır olarak kabul edilen 2,000 puanın da altına inerek 1,948'e indi.
Dolar bazında yılbaşında 179 cent olan İMKB - 100 Endeksi dün 70 cent'e düştü. Borsanın son iki aydaki düşüş yüzde 57 olarak gerçekleşti. Yatırımcının sermayesinin yarısından fazlası son iki ayda uçtu. Aynı süre içinde Takasbank'ta bulunan hisse senedi stokunun değeri de 13,5 milyar dolardan 7 milyar dolara geriledi. Borsada kayıplar çok yüksek rakamlara ulaştı. Borsacılar kayıpların ancak borsada elde edileceğine inanıyor. Bu nedenle hükümetin acil önlem almasını istiyorlar. Hisse senedine getirilen verginin zamanlamasının yanlış olduğunu belirten borsacılar, vergi uğruna Türkiye'nin ihtiyacı olduğu piyasanın yok olmaya başladığını ifade ettiler.
Borsacılar, yabancı yatırımcıların tüm gelişmekte olan piyasalardan çıktığını, dolayısıyla İMKB'de de satışların artığını belirtiyorlar. İMKB'nin dünyada devam eden global düşüşlerden daha sert düştüğünü kaydeden borsacılar, ancak verginin de buna önemli payı bulunduğunu ifade ettiler. Öte yandan, Başbakan Mesut Yılmaz'ın önceki gün yaptığı basın toplantısında
borsa için herhangi bir önlem alınmadığının ortaya çıkmasıyla borsada iplerin iyice kopmasına neden oldu. Uzmanlar, hükümetin borsa için önlem alacağını, ancak dünyada yaşanan global düşüş ortamında bunun hiç bir faydası olmayacağını belirterek, hükümetin, dünya borsalarının toparlanmaya başlamasıyla aldığı önlemleri açıklaması bekleniyor.
Borsa tarihi düşüleri yaşarken, en çok ihtiyaç duyduğu kurumsal yatırımcıların önemi ön plana çıktı. Borsada frene basacak kurumsal yatırımcının olmadığını belirten borsacılar, kurumsal yatırımcı kimliğinde olan yabancılar da satışa kervanına katılınca borsanın freninin boşaldığını kaydettiler.
Mustafa Yılmaz/ Ulus Menkul Değerler Yön. Krl. Bşk.Borsacılardan vergi alınmasın diyen namerttir. Ancak borsaya öldürücü vergi getirdiler. Hisse senedinden vergi kalkmal, işlem vergisi konulmalı. Borsaya vergiyi ya koyan kaldıracak ya da gelen kaldıracak. Borsaya vergi diye deli gömleği giydirdiler. Yabancıların Türkiye'deki potföy ticareti münferit beyana ve vergiye tabi olması, yerli yatırımcının da vergi altında ezilmesi yabancıları ürküttü. Yabancılara hisse satarken vergisiz diye sattılar, şimdi ise vergi getiriliyor. Borsacıların ağlaması bitti. Şimdi halka açılan ve açılacak şirketlerle özelleştirme idaresinin ağlaması lazım.
Erhan Topaç/Gedik Menkul Değerler Gen. Md.Olayın boyutu vergiyi de geçti. Şu andaki fiyatların gerçekle hiç bir ilgisi yok. Böyle bir ortamda vergide atılacak geri adımlar bile sestemi eski yerine getiremez. Bu bakımdan yeni kurumsal yatırımcıların acilen yaratımlması lazım. Hisse senetlerin değerleri çok düşük noktalara geldiği için halka açık şirketlere ve diğer kurumsal yatırımcıları yaratacak acil market maker'ların sistemin devreye sokulması lazım. Burada halka açık şirketlerin de ciddi sorumluluğu var.