Ekonomi BP, Gürcistan’dan geçen petrol hattını durdurdu

BP, Gürcistan’dan geçen petrol hattını durdurdu

13.08.2008 - 00:47 | Son Güncellenme:

BP yetkilileri, Gürcistan’dan geçen Bakü-Supsa petrol boru hattı ve Türkiye’ye uzanan Güney Kafkas (Şahdeniz) doğalgaz boru hattından sevkiyatı Rus-Gürcü çatışmalarına karşı önlem olarak durdurduğunu açıkladı.

BP, Gürcistan’dan geçen petrol hattını durdurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri de boru hattından Türkiye’ye olan gaz akışının kesildiğini doğruladı. Botaş’tan bir yetkili, BP’nin önlem olarak sevkiyatı durdurduğu Şah Deniz doğalgaz boru hattından Türkiye’nin en az bir hafta daha gaz almayı sürdüreceğini söyledi.
Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıran Şah Deniz (Bakü-Tiflis-Erzurum) hattı geçen yıl 2 Temmuz’da devreye alınmıştı. Yunanistan’a ihracat ise 2007 yılı Kasım ayında başlamıştı.
Reuters’a bilgi veren yetkili, “Şah Deniz hattındaki kesinti kısa sürede Türkiye’yi etkilemez.
Boru hattında bulunan gaz önemli miktarda. Bu çerçevede yapılan hesaplamalara göre, Türkiye en az bir hafta daha gaz alır. Bu dönemde Yunanistan’a gaz ihracatının durdurulması düşünülmüyor” dedi. 

Sorun uzarsa, önlem alınır
Yunanistan söz konusu hattan günlük 250.000 metreküp doğalgaz alıyor. Türkiye ise Şah Deniz hattından geçen yıl itibariyle günlük 8 milyon metreküp doğalgaz alıyordu.
Türkiye’ye Şah Deniz hattından gaz girişinin kesintiden henüz hiç etkilenmediğini vurgulayan aynı yetkili, “Ülke içindeki gaz kullanımına ilişkin dengenin gözetilmesi gerekiyor. Ancak şu aşamada herhangi bir şekilde sorun bulunmuyor. Gerekli görülürse ve sorun uzarsa, başka önlemler alınabilir” diye konuştu.
Şah Deniz hattının, İtalya’ya bağlanmasıyla birlikte, 2012 yılından itibaren hattan yıllık 11 milyar metreküplük doğalgazın taşınması öngörülüyor. Bu gazın 3 milyar metreküpü Yunanistan’a, kalan 8 milyar metreküpü de İtalya’ya verilecek.