Ekonomi Bu da Suudilerin ‘çeyrek porsiyon’ Madoff’u

Bu da Suudilerin ‘çeyrek porsiyon’ Madoff’u

12.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yatırımcıları 65 milyar dolarlık zarara uğratan Wall Street kurdu Bernie Madoff’tan sonra Suudi Arabistan’ın önde gelen ailelerinden Algosaibilerin 100’den fazla bankaya 22 milyar dolar kaybettirdiği ortaya çıktı

Bu da Suudilerin ‘çeyrek porsiyon’ Madoff’u

Suudi Arabistan bugünlerde ülkenin önde gelen ailelerinden Algosaibilerin skandalıyla çalkalanıyor. Ailenin damadı Maan Al-Sanea’nın Algosaibilere ait küresel finans krizinin en derin dönemi olan 2009’da 100’den fazla bankaya 22 milyar dolarlık borçla batmasından sorumlu tutuluyor.
Bahreyn merkezli iki bankanın aralarında Deutsche Bank, HSBC ve Societe Generale gibi devlerin de bulunduğu birçok bankaya bu kadar yüklü bir borçla batmasının nedeninin Al-Sanea’nın paraları usulsüz yollarla hem kendi hem de ailenin diğer üyelerinin hesabına geçirmesinden kaynaklandığı iddia ediliyor. Konuyla ilgili vergi cenneti olarak bilinen Cayman Adaları’nda yürüyen bir dava da mevcut.
Bu yıl Forbes dergisinin dolar milyarderleri listesinde 7 milyar doları bulduğu tahmin edilen servetiyle 62. sırada yer alan Al-Sanea, yaptığı yolsuzluklarla 150 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan eski Wall Street kurdu Bernie Madoff’a benziyor. Madoff’un yol açtığı kaybın 65 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.

Aile 9.2 milyar dolar zararda
Konuyla ilgili geniş bir araştırma yapan Reuters haber ajansı, Algosaibi ailesinin genç kuşak temsilcisi Muhammed Algosaibi ile kapsamlı bir röportaj yayımladı.
Algosaibi ailesinin bazı fertlerinin Suudi Arabistan’ı terk etmesi yasak. Bu nedenle 32 yaşındaki Muhammed Algosaibi aileyi temsil etmek adına bugünlerde Londra ve Cayman Adaları arasında mekik dokuyor.
Reuters ile röportajına iki muhasebeci, iki halkla ilişkiler uzmanı ve bir avukatla gelen Muhammed Algosaibi, kayıp 22 milyar doların eniştesi Maan Al-Sanea tarafından kaçırıldığını belirtti. Ayrıca kendi ailesinin de eniştesinin izinsiz borçlanmaları yüzünden 9.2 milyar dolar kayba uğradığını savundu ve kendilerinin de bu yüzden Cayman Adaları’nda dava açtığını aktardı.
30 yıl önce Sanaa Algosaibi ile evlenerek aileye katılan Al-Sanea, kısa süre içinde ailenin finans operasyonlarının başına geçti.
Al-Sanea, Algosaibi ailesinin yaptığı suçlamaları kategorik olarak reddediyor ve basına bugüne kadar konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Ancak davacı beş bankanın Londra’daki yüksek mahkemeye sunduğu son kanıtlar, Al-Sanea’nın bazı usulsüzlüklerinin aile üyeleri tarafından da bilindiğini ve aslında tek başına hareket etmediğini ortaya koydu.

Muhasebeci defalarca uyardı
Bankaların mahkemeye sunduğu şirket içi e-mail yazışmaları ve telefon konuşması kayıtları aileye ait Ahmed Hamad Algosaibi & Brothers (AHAB) Grubu’nun şirketleri arasındaki şaibeli para akışını ortaya koydu.
Kanıtların en can alıcı noktası ise uzun yıllar Algosaibilerin muhasebecisi olarak görev yapan Salah Ayouti’nin çok önceden beri aileyi Al-Sanea’nın yolsuzluklarına karşı uyardığına işaret etti.
Ayouti, 1994 Mayıs ayında ailenin ilk kuşak temsilcisi Abdülaziz Algosaibi’ye yazdığı mektupta, “Sizin dikkatsiz ve profesyonellikten yaklaşımınızdan gerçekten rahatsızım. Umarım bu dikkatsiz tutumunuz devam ederse işler felakete sürüklenmez” demişti. 1997 yılına ait bir başka mektupta ise grubun finans kolu Money Exchange’in sürekli likidite sıkışıklığı içinde olduğu uyarısını yaparken, “Sadece ortakların ve onlarla ilişkili şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamak için değil, borcunu çevirmek için bile likiditesi yok” demişti.
Üç yıl sonra Abdulaziz Algosaibi, hem muhasebecilerini hem de borçlu oldukları kuruluşları rahatlatmak için bir açıklama yaparak Maan Al Sanea’nın ve onun yönetimindeki şirketlerin tüm borcunun sorumluluğunun kendisinde olduğunu söylemişti. Mahkemeye sunulan diğer yazışmaların da Al-Sanea’nın, her adımı eşinin ailesinin bilgisi dahilinde attığını ortaya koyduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Arabistan’daki işçilerin dövizini idare ediyordu
Kökleri Suudi Arabistan’ın doğusunda olan Algosaibi ailesi iş hayatına ithalat ve ihracat ile atıldı. İşleri biraz büyüdükten sonra inşaat sektörüne de el atan Algosaibiler, sonraki dönemde Pepsi-Cola’nın Suudi Arabistan’daki şişeleme operasyonlarını yürütmeye başladı. Ailenin finans sektörüne adım atması ise 60 yıl kadar önce oldu. Başlangıçta Suudi Arabistan’da çalışan yabancı uyruklu işçilerin evlerine para göndermesi ve döviz alım satımları için kurulan küçük bir finans kuruluşu olan Money Exchange, zamanla bir deve dönüştü. İşte Al-Sanea da Abdulaziz Algosaibi’nin beş kızından biri olan Sana ile evlendikten sonra bu kuruluşun başına geçti ve ailenin tüm mali işlerinden sorumlu oldu.

Haberin Devamı

Yaz tatili için Ritz’de kat kapattı
Bugüne kadar kendi adına da sayısız şirket kuran, bunların çoğunun da merkezi olarak vergi cenneti Cayman Adalarını seçen Al-Sanea, lükse düşkünlüğüyle tanınıyor. Beyaz halıyla kaplı özel jeti dillerden düşmeyen Al-Sanea’nın Cayman Adalarında bankacılık işlerini yürüten HSBC’de çalışan Ninfa Arellano-Smith, ünlü milyarderin evinde yatak odasında pahalı tabloların asılı olduğunu, banyosunda ise altın armatürlerin yer aldığını anlattı. 2008’deki tatilleri için Grand Cayman adasındaki Ritz Carlton otelinin bütün bir katını kapatan Al-Sanea, beraberinde getirdiği arkadaşlarını, uşaklarını, dadıları ve pilotlarını da bu otelde ağırlamıştı. Arellano-Smith, Al-Sanea’nın otelin dünyaca ünlü Seven Mile Plajı manzaralı penthouse dairesini de gezdiği ve 44 milyon dolar bedeli olan daireyi küçük bulduğu için satın almaktan vazgeçtiği anlattı.