Ekonomi Cep ve internete havadan çözüm gerekiyor

Cep ve internete havadan çözüm gerekiyor

08.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremde cep telefonları pek çok hayatın kurtarılmasını sağladı. Enkaz altından yardım çağrısı gönderen pek çok insana ulaşıldı.

Cep ve internete havadan çözüm gerekiyor

HANİFE BAŞ- Halen ulaşılmayı bekleyen depremzedeler de var. Ancak en büyük sorun baz istasyonlarının yıkılması, elektrik olmaması dolayısıyla cep telefonlarının çekmemesi ve pillerin bitmesi.

Haberin Devamı

Türk Telekom, Turkcell, Vodafone yıkılan baz istasyonları yerine mobil baz istasyonlarını kurmak için hızlıca koordine oldular. Ancak elektrik hatlarının yıkılması, yollardaki yoğunluk pek çok diğer yardım faaliyetinde olduğu gibi önlerini kesti. Telefon kullanımı, mobil internet ve kablosuz internet kullanımı çok zorlaştı. Bu gelişmeler yeni teknolojileri akla getirdi.

Uydudan internet

Şebekelerin zarar görmesi ya da çok yoğun olması uydudan internet kullanımını öne çıkardı. Altyapının dağılması ve yerin devamlı hareket halinde olması kablosuz ve yukarıdan çözüm gerektiriyor.

Uydu internet dünyanın yörüngesindeki uydulardan gelen kablosuz internet. Uzmanlar operatörlerin Türksat’tan aldıkları bağlantıyla kablosuz internet hizmeti sağlayabileceğini belirtiliyor. Türksat gibi sabit uydular, Starlink gibi yeri devamlı değişen uydular var. Bunlardan yararlanılabileceği dile getiriliyor.

Haberin Devamı

Drone’lu uygulamalar

Turkcell’in bir dönem Dronecell adlı teknolojiyi tanıttığını hatırlıyoruz. 120 metre yükseklikte 5 km’lik alanda hizmet verebileceği açıklanmıştı. Turkcell bu hizmeti şu anda kullanmıyor ancak uzmanlar böyle afet durumlarında çözüm olarak drone’un da kullanılabileceğini belirtiyor.

Deprem hattı ne oldu?

3 yıl önce resmi kararla 3 GSM operatörünün, doğal afetlere karşı dördüncü bir hat inşa edeceği duyurulmuştu. Ücretsiz bu hat, acil durumlarda devreye girecek ve afetlerde iletişim sıkıntısını ortadan kaldıracaktı. Duyurusu yapılmasına karşın böyle bir hat üzerinde çalışma yapılmadığını görüyoruz.

Şarjın bitmemesi için

Deprem bölgesindeki vatandaşların cep telefonlarının şarjının bitmesi iletişim kurmalarına engel oluyor. Pek çok kurumun bölgeye gıda ve giyecek yardımı yanında powerbank gönderdiğini görüyoruz. Şarjı idareli kullanmak için de alınabilecek önlemler var. Ekran parlaklığını azaltın. Klavye sesi ve titreşimleri kapatın. Koyu temayı etkinleştirin. Çok pil kullanan uygulamaları silin.

Enerji hattı ve baz hasarı sorunu

Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği’nden yapılan açıklamada depremler sebebiyle enerji hatlarında ve baz istasyonlarında oluşan hasarın iletişimi etkilediği, iletişim için gerekli enerjinin jeneratörlerle sağlandığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Üye operatörlerimiz Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone tüm ekipleriyle deprem bölgesinde saha çalışmalarını sürdürmektedir. Enerji iletimi konusundaki onarım çalışmaları devam ederken, bölgeye sevk edilen mobil baz istasyonlarıyla iletişim sağlanmaktadır. Hasar gören baz istasyonlarının onarımına ise devam edilmektedir.”