Ekonomi Çevreci işletmelere kolay hibe ve kredi

Çevreci işletmelere kolay hibe ve kredi

22.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye, Avrupa’nın yeşil ekonomi hedeflerine uyum kapsamında, sanayi üretimine yeni düzenlemeler getirecek.

Çevreci işletmelere kolay hibe ve kredi

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Taslak halindeki düzenlemeye göre enerji, besicilik, ayakkabı üretimi, metal üretimi, ilaç sanayi gibi pek çok sektöre emisyon ve atık kriterleri gelecek, çevre şartlarını sağlayan işletmeler krediye daha kolay ulaşacak. 

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önümüzdeki yılbaşında yürürlüğe girmesi planlanan yönetmelik taslağıyla, hava, su ve toprak kirliliğine neden olan sanayi kaynaklı emisyonlar ve atık oluşumu önlenecek.

Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi, çevresel sürdürülebilirliğin göstergesi olarak kabul edilecek. Yeşil Dönüşüm Belgesi verilirken, emisyon sınır değeri (ESD) düzeylerine uyumun yanı sıra, zararlı maddelere karşı toprak ve yer altı sularının korunmasını sağlayacak tedbirler gözönüne alınacak.

Yeşil Dönüşüm Belgesi alan işletmeler; teşvik, hibe ve kredilere daha kolay ulaşacak.

Hangi sektörler kapsamda?

Pek çok sektör için zorunlu olacak düzenleme, Akkuyu ve kurulması planlanan diğer nükleer santralleri kapsamayacak.

Haberin Devamı

Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi kapsamında elektronik sisteme bilgilerini girerek kayıt olmakla yükümlü bazı sektörler şöyle olacak:

- Yakıt ısıl gücü 50 MW ve üzeri enerji üretim tesisleri.

- Metal cevheri, demir ve çelik üretimi.

- Çimento, cam üretimi, seramik.

- Tehlikeli atık bertarafı, günlük karkas üretimi 50 ton üzeri mezbahalar.

- Ecza üretimi, baskı-matbaacılık.

- Tohumlardan ve diğer bitkisel maddelerden bitkisel yağ çıkarma.

Yeni bir iş kolu

Belge kapsamında mevcut durum raporu, değerlendirme, değişiklik ve gözden geçirme süreçlerinde proje raporunu “çevresel sürdürülebilirlik uzmanı” hazırlayacak. Çevresel sürdürülebilirlik uzmanı ve başuzmanlarının eğitim ve sınav şartları bakanlıkça belirlenecek. Bakanlık, çevresel sürdürülebilirlik uzmanı ve başuzmanı aımı için belirli dönemlerde sınav açacak. Bakanlık eğitimi ve sınavını başarıyla tamamlayanlar, 5 yıllık belgeyle uzman olarak çalışabilecek.