Ekonomi Çiçek gibi ihracat!

Çiçek gibi ihracat!

07.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın güçlü bir tedarik merkezi olma yolunda ilerleyen Türkiye’de çiçek sektörü, pandemide yükselişe geçti. Çiçek üretiminde üst sıralarda yer alan Kolombiya, Kenya gibi ülkelerin salgın nedeniyle tedarikte sorun yaşaması Türkiye için ihracat fırsatı yarattı

Çiçek gibi ihracat

Aylin Rana Aydin - Kovid-19 salgınıyla birlikte sınırlar kapanırken Avrupa, yakın tedarik merkezlerine yöneldi. Dünyada çiçek üretiminde üst sıralarda yer alan Kolombiya, Kenya gibi ülkelerin salgın nedeniyle tedarikte sorun yaşaması Türkiye’ye fırsat yarattı. Çiçek sektörü temsilcileri, Avrupa’nın çiçekteki açığı Türkiye ile kapattığını belirtiyor. Sektör bu yıl 125 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, hâlihazırda çiçek üretimin iyi gittiğini ve ihracatta talebe yetişemediklerini söylüyor. Kesme çiçek üretiminin yüzde 50’sinin ihracata gittiğini kaydeden Yılmaz, “Diğer bitkilerde bu oran daha düşük. İhracatta en büyük kalem karanfil. Kesme çiçek fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 85, diğer bitkilerde de yüzde 15’e varan artış var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hedef 125 milyon $

Geçen yıl 83 ülkeye 107 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu yıl ihracatta 115 milyon dolarlık hedef koymuştuk fakat 125 milyon doları aşarız gibi görünüyor. İthalatımız da 42 milyon dolar seviyelerinde. Salgında ihracatı artırmamızın en büyük nedeni dünya çiçek üretiminde ilk sıralarda gelen Kolombiya, Kenya gibi ülkelerde yaşanan tedarik sıkıntısı. Avrupa da bu açığı Türkiye ile kapattı.

Bu süreçte üreticilerin bir kısmı sebzeden çiçek üretimine yöneldi ya da yeni yatırım yapanlar var. Önümüzdeki yıl üretim alanlarının yüzde 30 büyümesini öngörüyoruz.” Hollanda, İngiltere, Özbekistan gibi ülkelere yoğun ihracat yapıldığını belirten Yılmaz, “Türk inşaat firmaları Özbekistan’da projeler yapıyor. Oradaki projelerde kullanılmak üzere peyzaj ürünleri gönderiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tüketim artıyor

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, “Süs bitkileri dünyada da şu anda revaçta. Süs bitkilerinin dünyada bir potansiyeli var ve tarım sektörü içinde parlayan bir yıldız. Üç yıl öncesine kadar ithalat fazlası veren sektörün ihracatı hâlihazırda ithalatın iki katı aşmış durumda.

Sektör olarak üretim için uzun vadeli arazi desteği ve KDV oranının yüzde 8’de sabit kalmasını istiyoruz. Sektörde yaklaşık 500 bin kişi istihdam ediliyor”  diye konuştu. 

‘Araziler üretime açılmalı’

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, kentin Türkiye’nin en önemli çiçek üreticisi ve ihracatçısı konumuna geldiğini belirtti. Çandır, “Antalyalı üretici çiçek ve süs bitkileri üretiminde iştahlı ve büyük bir potansiyele sahip. Ancak üretim yapılacak alan konusunda sıkıntılar yaşıyor. Bunun için Hazine arazilerinin envanterinin çıkarılarak, üretime açılmasını bekliyoruz” dedi. Çiçek ihracatçısının en önemli sorununun kargo fiyatları olduğunu belirten Çandır, şöyle anlattı: “Navlun fiyatları salgın öncesine göre 2-2.5 kat arttı. İhracatın gelişimi için kargo fiyatlarının makul seviyeye düşmesini bekliyoruz. Salgın nedeniyle uçak seferlerindeki azalış, uçak kargo fiyatlarını artırdı.”

Haberin Devamı

10 bini aşkın dükkân var

Türkiye Çiçekçiler Birliği Başkanı İsmail Başaran, Anneler Günü’nde sepet ortalamasının 50-100 lira arasında olduğunu ve bu dönemde saksı çiçeklerinin tercih edildiğini belirtti. Anneler Günü için çiçek satıcıları açık olacak. Fakat çiçek mezatına gidip çiçek alma konusunda bir karışıklık yaşandığını söyleyen Başaran, “Çiçekçiler bu dönemde bazen çiçek dağıtımı için aile üyelerinden ya da tanıdıklarından destek alıyorlar. Yasak döneminde bu bir sorun yaratabilir. Siparişler son dakikaya sıkışırsa çiçeklerin elimizde kalma durumu söz konusu. Türkiye’de 10 bini aşkın çiçekçi var” ifadelerini kullandı.

Sınırlı Sorumlu Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yazıcı da, “Kooperatifin Türkiye’deki toplam 18 mezatında Anneler Günü haftasında yaklaşık 10 milyon liralık bir hasılat yapılacağını öngörüyoruz. Türkiye’de kişi başı çiçek tüketimi 1 ila 1.5 dolar arasında” bilgisini verdi.