Ekonomi 'Daha büyük düşünen girişimcilere ihtiyacımız var'

'Daha büyük düşünen girişimcilere ihtiyacımız var'

21.07.2017 - 09:39 | Son Güncellenme:

Serkan Ünsal, Türkiye'de girişimcilik sektörünün tanınan isimlerden birisi. Daha önce kurduğu şirketlerle adından başarıyla söz ettiren ünlü girişimci artık milliyet.com.tr'de girişim dünyası üzerine yazılar yazacak.

Daha büyük düşünen girişimcilere ihtiyacımız var

Serkan Ünsal, Türkiye girişimcilik sektöründe tanınan isimlerden birisi. Daha önce kurduğu Dakick.com gibi şirketlerle başarıyla çıkış yaptı, ardından 2015'te Türkiye girişim ekosistemini yakından takip ederek rapor ve analizler sunan Startups.watch’u kurdu. En son girişimi ise küresel FinTech ekosistem veritabanını ücretiz bir servis olarak sunan FinTechStartups.co.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde ikinci yaşını kutlayan Startups.watch, yatırımcıların, iş geliştirme uzmanlarının ve girişimcilerin, girişim ekosistemindeki paydaşlarla ilgili son altı yılda oluşturdukları tüm analizleri tek çatı altında toplayan bir platform. Bu platform aynı zamanda üyelerine teknoloji tabanlı girişimleri takip etmenin yanı sıra web trafiği, mobil uygulama indirme oranları ve sosyal medya performansları gibi bilgilere 7/24 web ve mobil ortamdan erişme imkânı da sunuyor.

Biz de girişim dünyası üzerine milliyet.com.tr'de yazılar yazacak Serkan Ünsal ile kurucusu olduğu Startups.watch hakkında merak edilenleri konuştuk. İşte "Girişimcilik ekosistemine verdiğimiz destekleri sürdüreceğiz" diyen Serkan Ünsal ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj.

Öncelikle sizi ve startups.watch’u tanıyabilir miyiz ?

Haberin Devamı

Startups.watch’un kurucu ortağıyım. 2015 Haziran ayında kurduğumuz startups.watch yatırımcılara ve kurumlara dijital dünya ile ilgili veriler, raporlar sunarak trendleri takip etmelerini, ilgilendikleri pazarlarla ilgili girişimleri incelemelerini, kolaylaştırıyoruz.

Peki startups.watch nasıl gidiyor, pazardan istediğiniz ilgiyi gördü mü ?

Oldukça güzel gidiyor, başlangıçta platformu sadece yatırımcılar için bir analiz aracı olarak konumlandırmıştık fakat kurumların iş geliştirmek için veriye ihtiyacı olduğunu görünce hem yatırımcıların hem kurumların kullanabileceği hale getirdik. Şu anda 150 kurumsal müşterimiz var. Bunlardan 10’u yurt dışından. 40’a yakın ülkeden 350 kişiye de her çeyrek Türkiye’deki gelişmeleri aktarıyoruz. Bu sayede Türkiye’deki girişim ortamının yurt dışında daha çok duyulmasına da yardımcı oluyoruz.

Girişim ekosistemimiz nasıl gidiyor ?

Geçtiğimiz hafta bu konuda ikinci etkinliğimizi yaptık. Artık her çeyrek Türkiye’deki girişim ekosistemi ile ilgili gelişmeleri basınla ve ekosistem paydaşları ile paylaşıyoruz. 2017’nin ilk yarısında 63 yatırım turunda 36.2 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu rakamlar bulunduğumuz bölge için oldukça iyi fakat Batı Avrupa ile karşılaştırılamayacak kadar da küçük. Biraz daha açarsak Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi batımızdaki ülkelerden de, doğumuzdaki Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak’tan da, kuzeyimizdeki Ukrayna’dan da daha çok yatırım yapılan bir ülkeyiz. Batı ile karşılaştırdığımızda ise 2017’nin ilk yarısında İngiltere’de neredeyse Türkiye’deki yatırımın 100 katı kadar yatırım yapıldı. Almanya’da ise Türkiye’nin 55 katı yatırım yapıldı.

Haberin Devamı

Buradan kötü durumda olduğumuz sonucu mu çıkıyor ?

Bunun için 2010’dan beri gösterdiğimiz gelişime bakmak gerekiyor. 2010 yılında tüm yıl 19 milyon dolar yatırım yapılmıştı, 2017 yılında neredeyse yılın ilk yarısında bu rakamın 2 katına çıkıldı. Yatırım adedi olarak da 2010 yılında 11 girişim yatırım almıştı, 2017’nin ilk yarısında yatırım alan girişim sayısı 63. Neredeyse 6 katı girişim yatırım almış! Bu gelişmeler aslında girişim ekosistemimizin iyi yolda olduğunu gösteriyor. Sadece biraz daha gaza basmamız gerekiyor. Artık senede 200 milyon dolar erken seviye yatırım yapılan bir ülke olmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

200 milyon dolar yatırım yapılan bir ülke olmak için neyi yanlış yapıyoruz veya neyimiz eksik ?

Öncelikle daha büyük düşünen girişimcilere ihtiyacımız var. Daha ilk günden tüm dünyada lider olmak isteyen girişimcilerimiz olmalı. Girişimcilerimiz Türkiye ile yetinmemeli. Bunun sebebi ise şu. Bir girişimci sadece Türkiye pazarını düşünerek tabiki bir girişim hayata geçirebilir fakat bunu yaptığında yabancı yatırımcının ilgisini çok çekemiyor. Her yatırımcı yatırım yaptığı girişimin beş altı yıl içinde onlarca kat büyümesini istiyor. Sadece lokal pazarı düşünen girişimler ise beş altı yılda onlarca kat büyümüyor. Bu nedenle girişimlerimiz Batı Avrupa’daki gibi tek bir yatırım turunda 50-60 milyon dolar yatırım alamıyor, 2-3 milyon dolar yatırım alıp lokal pazarda patinaj çekiyor.

Peki global düşünen girişimciyi nereden bulacağız ?

Bunun için rol modellere ihtiyacımız var. Neden global düşünen bir girişimci olunması gerektiğini girişimci adaylarının kafasına yerleştirmemiz gerekiyor. Daha çok sorgulayan, daha çok global problem çözmeye talip girişimci adayları yetiştirmek için eğitim sistemine kadar inilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

2017’nin ikinci yarısı için öngörüleriniz var mı ?

Şu anda startups.watch olarak yatırım sürecinin sonuna gelindiğini bildiğimiz fakat açıklanmayan 15 milyon dolara yakın yatırım var. Onlar da açıklandığında bu yılki toplam yatırım miktarı 50 milyon doları geçecek. Tabi burada geçen yılki yatırım miktarının 70 milyon dolar olduğunu da unutmamak gerekiyor. O nedenle ikinci yarıda tek dileğimiz büyük meblağlı yatırımların sayısının artarak geçen seneki rakamın geçilmesi şeklinde.