Ekonomi Davos’ta bu yıl ıstakoz yok, mülteci kampı var!

Davos’ta bu yıl ıstakoz yok, mülteci kampı var!

27.01.2009 - 00:38 | Son Güncellenme:

Siyaset ve iş dünyası liderlerini bir araya getiren Davos toplantısına bu yıl kriz damga vurdu. Davos’un simgesi partiler azalırken mönüler de sadeleşti. Zor şartlardaki insanları anlamak isteyenler için Davos’ta bir mülteci kampı atmosferi bile oluşturuldu

Davos’ta bu yıl ıstakoz  yok, mülteci kampı var

İsviçre’nin Davos kasabasında her yıl siyaset, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve akademik hayatın önde gelen isimlerini bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu Toplantısı’na, bu yıl küresel kriz damgasını vurdu.
‘Kriz Sonrası Dünyayı Şekillendirmek’ başlığı altında yarın başlayacak olan 4 günlük toplantıda, küresel kriz nedeniyle tüm masraflar kısıldı.
Daha önceki yıllarda şaşalı davetlerle hatırlanan Davos toplantısında, bu yıl kokteyl ve kayak partileri azaldı. Sadeleşen mönülerde ise havyar ve ıstakozun yerini peynir ve jambon, lüks şampanyaların yerini beyaz şarap aldı.
Bu yıl ayrıca, zor şartlarda yaşayan insanlarla empati kurabilsinler diye davetlilere bir ‘mülteci kampı’ atmosferi yaşama imkânı da sunulacak!

Haberin Devamı

İş dünyası biraz ‘es’ geçildi
Yarın Rusya Başbakanı Vladimir Putin tarafından açılacak olan Davos toplantısına, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Çin Devlet Başkanı Wen Jiabao, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un da aralarında bulunduğu 43 devlet ve hükümet başkanı katılacak.
Toplantılarda 96 ülkeden 2 bin 500 kişi yer alacak. Dünya liderleri de bu yıl ilk kez Davos’ta derinleşen krizi konuşma imkânı bulacak.
ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın katılmayacağı etkinlikte, bu ülkeyi Ulusal Ekonomi Direktörü Larry Summers temsil ediyor. Obama’nın baş danışmanlarından Valerie Jarrett de toplantılara katılacak.
Davos’a bu yıl iş dünyasından ziyade, ağırlıklı olarak siyasi liderler ve merkez bankası başkanlarının damga vurması bekleniyor. Siyasiler ve merkez bankacıların krizin çözümünde daha önemli rol oynayacağı için bu yılki zirvede iş dünyasının bir nebze ‘es geçildiği’ belirtiliyor.

Haberin Devamı

Merkez bankaları tam kadro
Bu yıl Davos’a, geçen yılın iki katı sayıda siyasi liderin gelmesi beklenirken çeşitli ülkelerden 36 ekonomi bakanı ve merkez bankası görevlisi de toplantılara katılacak. ABD dışında tüm G8 ülkelerinin merkez bankası başkanları Davos’ta olacak.
Ortadoğu’daki gerginlik de toplantı gündeminde yer alıyor. 200 civarı oturumun düzenleneceği Davos’a, iş dünyasından 1.400 civarı isim katılsa da, krizle boğuştuklarını gerekçe gösteren bir çok üst düzey bankacı ve işadamı gelemeyeceğini bildirdi.
Davos’ta iş dünyası katılımcıları arasında News Corp Başkanı Rupert Murdoch, Microsoft’un patronu Bill Gates, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent ve HSBC Başkanı Stephen Green gibi isimler öne çıkıyor.



HOLLYWOOD YERİNE BOLLYWOOD...
Genelde ekonomi ve siyaset gündeminin ağır bastığı Davos toplantıları, dünyaca ünlü yıldızların katılımıyla renkli toplantılara da sahne olurdu.
Hollywood yıldızları Angelina Jolie ve eşi Brad Pitt, İrlandalı rock grubu U2’nun solisti Bono daha önceki Davos toplantılarına katılan ünlü isimlerden birkaçı...
Davos’ta bu yıl ise Holywood yıldızları yerlerini Hint sineması Bollywood’un ünlü aktörü Amitabh Bachchan’a bırakmış durumda! Bachchan, bu yılki etkinlikte yıldızlar dünyasından en ünlü ismi olarak öne çıkıyor.

Erdoğan, Putin’le görüşecek
Dünya Ekonomik Forumu Toplantısı’na katılacak olan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, çok sayıda siyasi liderle ikili görüşmeler gerçekleştireceği belirtildi.
28 - 29 Ocak’ta Davos’ta bulunacak olan Erdoğan, “Büyük Oyun Yeniden” (Küresel iktisadi durgunluğa karşın Kafkasların ve Orta Asya’nın stratejik ve ekonomik geleceği yeniden nasıl düzenlenecek) ve “Gazze: Ortadoğu Barışı İçin Model” (Gazze’deki kriz ve bunu çevreleyen belirsizlik ve Ortadoğu Barış Süreci’nin bir kez daha elden kaçmasını önlemek için ne yapılabilir?) konulu oturumlara katılacak ve Türkiye’nin görüşlerini anlatacak.
Toplantıya Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Başmüzakereci Egemen Bağış ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan da katılacak.

Blair ve Al Gore da var
Erdoğan’ın Davos’ta Rusya Başbakanı Putin, Kazakistan Başkanı Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Arnavutluk Başbakanı Berisha, Hollanda Başbakanı Balkenende, Kolombiya Başkanı Uribe Velez, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore ile görüşmesi kesinleşti.