Ekonomi Dedikodu yapan ağır bedel öder

Dedikodu yapan ağır bedel öder

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Önal, bankacılık sisteminde asılsız söylentilere ve bazı kuruluşların yalnız bırakılmasına göz yumulmayacağını söyledi

Dedikodu yapan ağır bedel öder




Devlet Bakanı Recep Önal, “Dedikodu çıkararak, söylenti yayarak bundan herhangi bir kazanç umanlar, bu davranışlarının bedelini en ağır şekilde ödemek zorunda kalacaklar, bundan kimsenin kuşku duymaması gerekir" dedi.
Önal, Başbakanlık Merkezi Binası’nda düzenlediği basın toplantısında, bankacılığın güven ve itibarını zedeleyen söylentiler nedeniyle, tüm banka sistemi hakkında tereddütler uyanması sonucu, ekonomide bazı gelişmeler yaşandığını vurguladı. Bazı bazı kesimlerce pazar payını genişletmek amacıyla yapıldığı düşünülen bu tür spekülasyonların sistem üzerinde olumsuz etki yarattığını kaydeden Önal, şöyle konuştu:

‘Kimsenin buna hakkı yok’
“Geçici kazanımlar ve piyasa paylarının yükseltilmesi uğruna, Türkiye’nin kredibilitesini zaafa uğratmaya, reel sektörü sıkıntıya sokmaya, yeni işsizler yaratmaya hiç kimsenin hakkı yok."
Kaynak kullanımında kural dışı davranışlar ve yönetim kusurlarıyla bankacılık sistemine zarar vermiş olanların yaptıklarının yanlarına kalmamasının temel görüşleri olduğunu ifade eden Önal, şöyle devam etti:
“Sistemde haksız rekabet yaratarak, bazı kuruluşların yalnız bırakılmaya çalışılmasına, asılsız söylentilerle piyasalarda başat pozisyon elde edilmesi girişimlerine kesinlikle göz yumulmayacaktır. Sektörde gereksiz ve anlamsız yere oluşabilecek finansal yüklerinin tümü yine sektördekilerce taşınacağından hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Büyük küçük tüm bankalarımız ve diğer mali aracı kuruluşlarımız sektörün sağlıklı işleyişinde maddi ve manevi tam bir dayanışma içinde olmalıdırlar."

Cezanın ayrı kurumu var
“Şimdi Türkiye’de hukuk işliyor, kim neyi yapacağını gayet iyi bilmektedir, onun için insanları uyarmak istiyorum" diyen Önal, “Nasıl bir ceza gelecek?" sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bir hukuki bir de ekonomik ve mali anlamda düşünmek lazım. Sistemde sapma gösterenleri sistemin kendisi dışlamaktadır, cezalandırmaktadır. Biz yargısal cezalarla ilgili değiliz onların ayrı kurumları var. Biz ekonominin işleyişiyle ilgiliyiz."

Sezer’in uyarısı dikkate alındı
Ziraat, Halkbank ve Emlak Bankası’nın özelleştirilmesine ilişkin yasayı onaylaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e teşekkür eden Önal, Sezer’in denetim eksikliğine ilişkin uyarısını dikkate aldıklarını söyledi.
Önal, bunun için, Meclis’e tek maddelik bir tasarı sevkedeceklerini açıkladı. Buna göre, bankaların kamu hisseleri yüzde 50’nin altına düşünceye kadar TBMM denetimine tabi olacak. Önal, bağımsız denetim kuruluşları tarafından oluşturulacak raporlarının tutanaklarının, Meclis’e verilmesini öngören söz konusu düzenlemeyi Başbakanlığa sunduğunu kaydetti.