Ekonomi Deri sektörü Uşak'ta tartışıldı

Deri sektörü Uşak'ta tartışıldı

20.05.2008 - 19:24 | Son Güncellenme:

UŞAK Deri Sanayicileri Derneği'nin, Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlediği, ‘Türk Deri Sektörünün Geleceği, Uşak'ın Türk Deri Sektöründeki Yeri ve Önemi’ konulu panelde deri sanayinin geleceği ele alındı.

Deri sektörü Uşakta tartışıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mehmet Büyükekşi, Türkiye Deri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yeşil, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Lemi Tolunay, TOBB Deri Sektör Meclisi Başkanı Hakkı Matraş, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Hazar ve DESA Deri Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet ve Uşak Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Akif Küplemez konuşmacı olarak katıldığı panel, yoğun ilgi gördü. Panelde sunum yapan TİM Başkan Vekili Mehmet Büyükekşi, Türkiye'de asgari ücret uygulamasının kaldırılmasını istedi, metropollerde üretim yapmanın zorlaştığını anlattı. Sektörel ve bölgesel teşvik konusunu desteklediklerini vurgulayan Büyükekşi, “Dericilikte belli kümeleşmenin olmasını istiyoruz. Türkiye'de dericiliğin 500 yıllık geçmişi var. Sektörümüzde bu zamana kadar eğitim konusunda bir takım sıkıntılar vardı. Geçen birkaç yıl içerisinde ilk olarak Türkiye'de ayakkabı meslek lisesi açtık. Şu an 700 öğrenci öğrenim görüyor. Aynı şekilde Türkiye'de ilk olarak deri meslek lisesi projesini hayata geçirdik. Eğitim konusunda büyük ilerleme kaydettik” dedi. Büyükekşi, deri sektöründeki Çin tehdidine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Arkasından Hindistan ve Pakistan sonra da Avrupa gelecek. Bu sıkıntıları kendimize hedef belirleyerek aşmamız gerekiyor. Çin'de şu an insan haklarına aykırı üretim yapılıyor. Sıkı ve sağlam durmamız, bundan sonraki çalışmalarımızda çevreye duyarlı, kaliteli ürün çeşitliliğini artırmamız gerekiyor. Metropollerde üretim yapmak zorlaştı. Asgari ücretin kökten kaldırılmasını istiyoruz. Madem ‘arz- talep dengesi' diye bir olgu var, böyle bir yerde asgari ücret uygulaması doğru değil. Birçok bölgemizde asgari ücretin yarı ücretine kayıt dışı olarak binlerce çalışanımız var. Hem işçimizin hem işverenin rahat ettiği bir ortamda çalışmanın mutluluğunu yaşamamız lazım.”
Ekonomide ve deri sektöründe yaşanan olumsuzluklara rağmen umutlu olduklarını kaydeden Büyükekşi, 70 milyon nüfusun yüzde 65'inin 30 yaşın altında olduğunu belirtirken, “Her yıl 400 bin kişi üniversiteden mezun oluyor. 27 AB ülkesi içinde çalışma gücü açısından 4'üncü sıradayız. Yüksek teknoloji, ulaşım ve enerjide ciddi yatırımlarımız var. Dünyada birçok ülkede parmakla gösterilecek seviyede 63 milyon cep telefonu kullanıcısı var. Dünyanın 17'nci, AB'nin ise 6'ncı büyük ekonomisine sahibiz. Yarınlara umutla bakma adına bu tablo sevindiricidir. Bizim en büyük sermayemiz genç nüfusumuzu harekete geçirmektir” diye konuştu.
 Uşak Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Akif Küplemez sektörün dağınık yapıya sahip olduğunu belirterek, “Sektör elden gidiyor, iş işten geçmeden sorunların çözülmesi gerekiyor. Yeni bölgelerin oluşturulması yanlış bir tutum olacaktır. Sektörde kümeleşmeyi sağlamak zorundayız” dedi.
Vali Kayhan Kavas da birkaç yıl öncesine kadar Uşak'ın çevresini en fazla kirleten iller arasında yer aldığını bildirirken “Birkaç yıl önce Aydın, Denizli ve İzmir’deki tüm kuruluşlar Uşak Valisi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na çevreyi kirletmekten suç duyurusunda bulunmuştu. 2006 yılında Uşak olarak kararlı şekilde 3 tane arıtma tesisi inşaatını tamamlayarak çalıştırmaya başladık. Artık biz Menderes ve Gediz Havzası'nı kirletmiyoruz” diye konuştu.
Panele, Vali Kayhan Kavas, Uşak CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman, Uşak Belediye Başkanı AKP'li Mesut Apaydın ve çok sayıda işadamı katıldı.