Ekonomi ‘Destekler nefes aldırdı’

‘Destekler nefes aldırdı’

16.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün salgınla mücadele kapsamında ekonomiyi rahatlatmak için duyurduğu müjdeler ilgili sektörler ve esnaf kesiminde olumlu yankı buldu.

‘Destekler nefes aldırdı’

Yeme - içme hizmetlerinde, KDV indiriminin uzatılmasının yanı sıra hibe ve kira desteği sektörde memnuniyetle karşılanırken, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, “Paket servisle (kayıplarımız) bir yere kadar telafi ediliyor. O yüzden çalışanların ve müşterilerin HES koduyla girmesi ve çok ciddi tedbirler uygulanması şartıyla restoranlarımızın açılmasını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Ödeme ertelensin’

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ise, şunları söyledi:

KDV indiriminin devamından memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca, tahsislere ve kiralara ilişkin yeni destekler de olumlu etki sağlayacak.”

Kira yardımı ve hibe ile stopaj ve KDV indirimi gibi desteklerin kuaförlere, terzilere ve pazarcılara nefes aldıracağını belirten sektör temsilcileri, kayıpların bir nebze de olsa azalacağı görüşünde. İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, “Esnafa nefes aldıracak bir çare sunuldu” dedi. İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Akyüz, ise şunları söyledi:

“Destekler esnafımıza biraz nefes aldıracak. Salgının ilk döneminde esnafın kullandığı destek kredilerinin ödeme dönemleri yaklaştı. Bu ödemeler ertelenmeli.”

Haberin Devamı

‘Genişleyerek devam etmeli’

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Küçük esnafa kira desteği ile KDV ve stopaj indiriminin 6 ay uzatılması önemli. Özellikle ‘mücbir sebep’ kurallarının tamamının gerçekleştiği bir ortamda tazminatsız şekilde sözleşmeleri feshetme hakkının markalarımız için can simidi niteliğinde olduğunun altını çizmek istiyorum” dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş ise, şöyle konuştu:

“İş yeri kiralamalarında KDV indiriminin süresinin uzatılması, yeme - içme, konaklama, yolcu taşımacılığı gibi birçok sektörde KDV indirimlerinin devamı, esnafa kira desteği sunulması gibi önlemler memnuniyet verici.”

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus, “Destek ve hibeleri olumlu bir adım ama devamı gelmeli ve kapsamı genişletilmeli” dedi.