Ekonomi Dev korvet ihalesini Türkiye kazandı

Dev korvet ihalesini Türkiye kazandı

06.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan dört korvetin ihalesini Türkiye kazandı. Temaslarda bulunak üzere gittiği Karadağ’da konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Bugüne kadar Türk savunma sanayisinde bir seferde en yüksek rakamlı ihracattır bu” dedi.

Dev korvet ihalesini Türkiye kazandı

Türkiye, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk savunma sanayisi için çok önemli bir günün yaşandığını belirten Canikli, Pakistan’ın başkenti İslamabad’ta önemli bir imza töreni gerçekleştirildiğini ifade etti. Canikli, “4 korvet inşası ve teslim edilmesi. Anahtar teslim olarak gerçekleştirilecek” dedi.

Haberin Devamı

Yerli sistem

Korvetlerdeki sistemlerin de yerli olacağına işaret eden Canikli, “Çok büyük oranda anahtar teslim ve yerli ürünlerin kullanılacağı dört savaş gemisi inşası olacak. Milyar dolarlık bir projedir ve Türkiye olarak ilk defa uluslararası alanda böyle sofistike bir projenin ihalesini üstleniyoruz. Altı ayı aşan bir zamandır müzakereler devam ediyordu, gerçekten çok zorlu ve zahmetli bir müzakere sürecinden sonra görüşmeler tamamlandı ve imzayı attık” diye konuştu.

Kazanılan ihalenin Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı göstermesi bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Canikli, proje için birçok güçlü ülkenin yarıştığını, ancak Türkiye’nin onların önüne geçerek hem kalitede, hem de fiyatta son derece iyi bir teklif verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul ve Karaçi’de

Korvetlerin ikisinin Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki İstanbul Tersane Komutanlığında diğer ikisinin ise Pakistan’da Karaçi’de inşa edileceğini aktaran Canikli, “Tümünün inşa sorumluluğu bizde. Bizim tarafımızdan bütün bunlar gerçekleştirilecek” dedi.

Canikli, söz konusu projenin iki ülke arasındaki bağların daha da güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Bu projeyi Türk savunma sanayinin önemli bir eşiği atlama noktası olarak da görmemiz mümkün. Bu ihale, anlaşmayla Türk savunma sanayi rüşdünü ispat etmiştir” diye konuştu.

Savunmada şahlanma projesi

Bakan Canikli, projenin bakanlık bünyesinde kurulan askeri fabrika ve askeri tersanelerin yönetim şirketi olan, sermayesinin tamamı devlete ait ASFAT Anonim Şirketi tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Canikli, “Türkiye MİLGEM sınıfı korvet savaş gemilerinde, bu alanda uluslararası piyasaya bu projeyle çok hızlı bir giriş yapmıştır. Türk savunma sanayisi bir şahlanma projesiyle karşı karşıyadır şu anda” dedi.

PAKİSTAN’A MİLYAR $’LIK 4 GEMİ

Pakistan'la Türkiye arasında 4 Milgem Korvetinin satışına ilişkin imzalar atıldı. İlk 2 gemi 2023’te teslim edilecek.