Ekonomi ‘Dijital banka’yla hedefi tüm dünya

‘Dijital banka’yla hedefi tüm dünya

21.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de lisanslı dijital bankacılık dönemi başladı. Uluslararası bir banka haline gelmeyi amaçlayan Hayat Finans’ın hedefi 1 yılda 1 milyon müşteri...

‘Dijital banka’yla hedefi tüm dünya

Bankacılıkta şubesiz, tamamen dijital dönem perdelerini açtı. ‘Türkiye’nin ilk dijital bankası’ olma hedefiyle yola çıkan Hayat Finans bugün faaliyete geçiyor. Banka sadece mobil, internet bankacılığı ve çağrı merkezi üzerinden hizmet verecek. Hayat Finans’ı kuran Hayat Holding 7 milyar dolar aktif büyüklüğüyle 17 ülkede 67 şirketle faaliyetlerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Hayat Finans Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Murat Ulus, Yönetim Kurulu Üyesi Soner Canko, Genel Müdürü Murat Ertem ve Kurumsal İletişim Direktörü Gülhan Cantürk basınla bir araya gelerek “holdingin yeni gözbebeği” dedikleri bankanın hedeflerini anlattı.

Bankacılığın her alanında faaliyet göstermeyi hedeflediklerini söyleyen Murat Ertem şu bilgileri paylaştı:

“Dijital bir banka olarak ‘birlikte kazan birlikte paylaş’ prensibiyle üretimin ve reel sektörün sürdürülebilir büyümesi için çalışacağız. Ticaret, sanayi ve ihracatın finansmanına odaklanacağız. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’lerimizin yüzde 69 gibi büyük bir çoğunluğu dijitalleşme stratejisine sahip değil. KOBİ’lerin dijital yolculuklarını desteklemek ve onlara can suyu olmak tüzel bankacılıktaki ana akslarımızdan birisi olacak.”

Haberin Devamı

Yeni platformlar

Ertem dijital banka olmanın avantajlarını katılım bankacılığı prensipleriyle bir araya getirdiklerini belirtti. Ocak ayına kadar toplam 4 platforma ulaşacakları bilgisini veren Ertem, 1 yılda 1 milyon müşteriye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Hayat Holding’in 17 ülkede faaliyet göstermesinin avantajlarından da yararlanmak isteyen banka Türkiye’nin ardından yurtdışına da açılmayı hedefliyor.

‘Buzkıran gibi...’

Dijital bankaların kuruluş ve faaliyetlerini düzenleyen yönetmeliğin 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girdiğini ve BDDK’dan ilk faaliyet iznini alan dijital bankanın Hayat Finans olduğunu dile getiren Murat Ulus ise, izin alındıktan sonra uçtan uca tüm bankacılık süreçlerinin dijitalleşmesi için gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Ulus, “Geleneksel bankalar da dijitale doğru evrilecek. Biz bu süreçte bir buzkıran gibi öncülük etmek istiyoruz” dedi.