Ekonomi DİSK: Memur zammı hayal kırıklığı

DİSK: Memur zammı hayal kırıklığı

24.07.2013 - 15:59 | Son Güncellenme:

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 185 bin kamu işçisini kapsayan 2013 yılı toplu iş sözleşmelerinde Türk-İş ile hükümet arasındaki anlaşmanın özel olarak kamu işçilerini, genel olarak ise işçi sınıfında hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

DİSK: Memur zammı hayal kırıklığı

Türk-İş’in imzalamış olduğu kamu toplu iş sözleşmelerine ilişkin DİSK Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Çerkezoğlu, Türk-İş’in “konuşacak bir şey yok” sözlerini anımsatarak, “Hükümetin 2013 yılı için yüzde 4+3, 2014 için ise yüzde 3+3 zam teklifi getirmesi karşısında 10 gün önce ‘konuşacak bir şey yok’ mesajı vererek masadan kalkanların, sadece 10 gün sonra sadece ikinci altı ay için yapılan yüzde 1 oranındaki artışa nasıl imza attıkları izaha muhtaçtır” dedi.

Türk-İş’in kendi açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarını da hatırlatan Çerkezoğlu, “Haziran 2013’te açlık sınırı bin 22 TL, yoksulluk sınırı ise üç bin 328 TL olarak belirlenmiştir. Türk-İş yönetimi en düşük bin 800 TL ücret talep ederken imza atılan sözleşmeye göre en düşük kamu işçisinin ücreti bin 100 TL’dir. Açlık sınırının kenarında, yoksulluk sınırının ise çok altında bir ücret öngören sözleşme için ‘Sayın Bakanın büyük çabalarıyla bir yerlere geldik’ demek, sadece kamu işçisinin değil, emek gücünden başka satacak bir şeyi olmayan milyonların sefaletini doğallaştırmak anlamına gelmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

"DERİN BİR YOKSULLAŞMANIN ALTINA İMZA ATMIŞ"

Haberin Devamı

2011 yılında da aynı ücret artışlarının altına imza atan Türk-İş yönetimi, bu tarihten itibaren gerçekleşen ve ücret artışını 2.5 puan aşan enflasyon nedeniyle yaşanan yoksullaşmayı telafi edecek, ülkenin çokça övünülen büyümesinden de pay isteyecek yerde daha derin bir yoksullaşmanın altına imza attığını ifade eden Çerkezoğlu, “Haziran 2012-Haziran 2013 döneminde yıllık TÜFE yüzde 8,3 oranında gerçekleşirken, işçilere ilk 6 ayda yüzde 4, ikinci altı ay yüzde 4 şeklinde yapılan artışlar toplu sözleşmeyi yok hükmüne getirmiştir. Zira önümüzde büyük bir küresel kriz vardır ve bu krizin etkileri Türkiye’de hızla görülmeye başlanmıştır. Döviz kuru ve enflasyon hızla artmakta, akaryakıt başta olmak üzere zamlar yoksullaştırıcı etkisini göstermeye başlamaktadır. Merkez Bankası’nın Temmuz ayı beklenti anketleri bu artış eğilimini açıkça ortaya koymaktadır” diye konuştu.

"TÜRK-İŞ FIRSATI HEBA ETTİ"

Haberin Devamı

Türk-İş yönetiminin çok önemli bir fırsatı heba ettiğini, çünkü halkın ayakta olduğunu belirten Çerkezoğlu şunları söyledi: "Bu ülkenin yönetenleri her istediklerini hayata geçiremeyeceklerini görmüştür. Bu ülkenin korku duvarını aşan halkı işçi sınıfının hakları için omuz omuza meydanları doldurmaya hazırdır. Ancak Türk-İş yönetimi sokaktan kaçarak hem iktidarı rahatlatmayı hem de işçilerin hakkına hukukuna karşı yapılan saldırılara imza atmayı tercih etmiştir. Bu tercih bazı konfederasyonlar ile girilen yandaşlık yarışının bir yansımasıdır. Bu tercih, her yıl Aralık ayında bu ülkedeki milyonlarca işçinin kaderiyle oynanan asgari ücret görüşmelerinde sergilenen tiyatronun devamıdır.”